Mokyklose pratinamasi prie sveikesnių patiekalų

Mokyklose pratinamasi prie sveikesnių patiekalų

Mo­kyk­lo­se pra­ti­na­ma­si prie svei­kes­nių pa­tie­ka­lų

Nuo rug­sė­jo įve­dus nau­jus val­gia­raš­čius, mo­kyk­lo­se bu­vo at­si­sa­ky­ta mo­kyk­loms tiek­ti mais­to pro­duk­tus, į ku­rių su­dė­tį įei­na iš da­lies hid­rin­ti au­ga­li­niai rie­ba­lai, taip pat ap­ri­bo­tas gė­ri­muo­se cuk­raus kie­kis – pri­dė­ti­nio cuk­raus ne dau­giau kaip 5 g/100 g, sū­rio ir mė­sos ga­mi­niuo­se lei­džia­mas di­des­nis drus­kos kie­kis – vie­to­je iki 1 g/100 g ga­li­ma iki 1,7 g/100 g.

Taip pat pa­kei­ti­muo­se nu­ro­dy­ta su­da­ry­ti są­ly­gas ne­mo­ka­mai at­si­ger­ti ge­ria­mo­jo van­dens, kiek­vie­ną die­ną tu­ri bū­ti pa­tie­kia­ma dar­žo­vių ir vai­sių.

Dėl šių mai­ti­ni­mo­si mo­kyk­lo­je pa­si­kei­ti­mų ki­lo ne­ma­žai dis­ku­si­jų, ar vai­kams pa­tin­ka mais­tas pa­gal nau­ją val­gia­raš­tį, ar jis ska­nus, ar svei­kas, ar jo ne­lie­ka ne­su­val­gy­to.

Šiau­lių ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo pa­slau­gų cent­ro vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė – mais­to tech­no­lo­gė Ju­ze­fa Venc­ku­vie­nė, ap­si­lan­kiu­si dvie­jo­se di­džiau­sio­se Kur­šė­nų bend­ro­jo ug­dy­mo įstai­go­se – L. Ivins­kio gim­na­zi­jo­je ir Pa­ven­čių mo­kyk­lo­je-dau­gia­funk­cia­me cent­re, pa­ma­tė, kad di­de­lių pro­ble­mų dėl mai­ti­ni­mo­si mo­kyk­lo­se nė­ra, nors jos su­da­ry­tas val­gia­raš­tis iš pra­džių bu­vo di­de­lis iš­šū­kis vi­siems – tiek mo­ki­niams, tiek ir mo­ki­nių tė­ve­liams. Jos ma­ny­mu, pro­duk­tai iš ku­rių ruo­šia­mi pa­tie­ka­lai, ne­pa­si­kei­tė, pa­si­kei­tė tik pa­ts pa­tie­ka­lo ga­mi­ni­mas.

„Svar­biau­sia yra vi­rė­jas, jo po­žiū­ris į nau­jo­ves, jo ge­bė­ji­mas pri­si­tai­ky­ti prie nau­jų rei­ka­la­vi­mų. Są­ly­gos yra vi­sos, mo­kyk­lo­se vir­tu­vės ap­rū­pin­tos nau­ja įran­ga,“ – tei­gė mais­to tech­no­lo­gė.

L. Ivins­kio gim­na­zi­jos val­gyk­los ga­my­bos ve­dė­ja Da­lia Rup­šie­nė pa­ti­ki­no, jog, pa­gal da­bar­ti­nius rei­ka­la­vi­mus, vi­sa pro­duk­ci­ja ga­mi­na­ma svei­kai. Yra nau­do­ja­mos kon­vekci­nės kros­nys, ku­rio­se mais­tas pa­ruo­šia­mas ga­ruo­se. La­bai su­ma­žin­tas rie­ba­lų kie­kis, nes ruo­šiant pa­tie­ka­lus nau­do­ja­mas ke­pi­mo po­pie­rius.

„Mo­ki­niai jau yra pri­pra­tę prie nau­jų svei­kų pa­tie­ka­lų,“ – tvir­ti­no D. Rup­šie­nė. Ji pa­ste­bė­jo, kad mo­ki­niai no­riai val­go sriu­bas, čia ke­pa­mas ban­de­les, ar­ba­ta pa­tie­kia­ma be cuk­raus, pa­tie­ka­luo­se yra su­ma­žin­tas drus­kos ir cuk­raus kie­kis.

L. Ivins­kio gim­na­zi­jos di­rek­to­rius Al­bi­nas Jo­ku­baus­kas ži­no, kad kiek­vie­nas po­ky­tis mo­kyk­lo­je at­ne­ša įvai­rių nuo­mo­nių.

„Jei­gu da­bar pa­klaus­tų – ar pa­ge­rė­jo mo­ki­nių svei­ka­ta, tai tik­rai ne­ga­lė­čiau at­sa­ky­ti, bet kad ap­lin­ki­niai pre­ky­bos cent­rai pa­ju­to mo­ki­nių ant­plū­dį per per­trau­kas, tai fak­tas,“ – sa­kė di­rek­to­rius A. Jo­ku­baus­kas.

Pa­ven­čių mo­kyk­los-dau­gia­funk­cio cent­ro di­rek­to­rė Ja­ni­na Ba­nie­nė pa­sa­ko­jo, kad su vir­tu­vės še­fais ta­ria­ma­si, eks­pe­ri­men­tuo­ja­ma.

„Mū­sų už­da­vi­nys – kad vai­kas vis­ką su­val­gy­tų, kad ne­rei­kė­tų iš­mes­ti mais­to ir kad mo­ki­niai tu­rė­tų ga­li­my­bę pa­si­rink­ti,“ – ak­cen­ta­vo di­rek­to­rė Ja­ni­na Ba­nie­nė. Mo­kyk­la įsi­gi­jo mo­der­nius mais­to mar­mi­tus, ku­riais „šve­diš­ko“ sta­lo prin­ci­pu mo­ki­niams ir pa­tie­kia­mas mais­tas. Mar­mi­tuo­se bu­vo pa­tiek­ti ke­li karš­tie­ji pa­tie­ka­lai – ver­šie­nos ku­ku­liai ir varš­kės ap­ke­pas su šal­dy­to­mis uo­go­mis, ku­ku­rū­zų kruo­pų ir bul­vių ko­šės gar­ny­rai, lę­šių sriu­ba ir net 7 įvai­rių rū­šių sa­lo­tos ir dar­žo­vės.

Mo­ki­niai mo­ko­mi kaip pa­si­rink­ti mais­tą, kaip įsi­dė­ti tiek, kiek ga­li su­val­gy­ti. Ji pa­žy­mė­jo, jog vai­kas no­ri ma­ty­ti koks pa­tie­ka­las, nes kai priei­na prie me­niu ir skai­to, tai ne vi­sa­da ga­li su­pras­ti kas yra siū­lo­ma, o da­bar ga­li­ma su­si­pa­žin­ti su mais­tu.

Val­gyk­los ve­dė­ja Si­gi­ta Jan­kaus­kie­nė džiau­gė­si vir­tu­vės įran­ga – nu­pirk­ti šiuo­lai­kiš­ki dar­žo­vių smul­ki­ni­mo, teš­los mai­šy­mo, mė­sos ma­li­mo įren­gi­niai, ku­rie pa­leng­vi­na pa­tie­ka­lo pa­ruo­ši­mui vi­rė­jos dar­bą.

Pa­kal­bin­ti mo­ki­niai li­ko pa­ten­kin­ti nau­ju mais­to pa­tie­ki­mo bū­du ir pri­ta­rė, kad tai tu­rė­tų bū­ti po­pu­lia­ru.

Zig­mas RI­PINS­KIS

Au­to­riaus nuo­tr.

Pa­ven­čių mo­kyk­lo­je-dau­gia­funk­cia­me cent­re mais­tas pa­tie­kia­mas mar­mi­tuo­se, mo­ki­niai pa­tys ga­li pa­si­rink­ti, ko­kio karš­to pa­tie­ka­lo jie no­ri.

Pa­ven­čių mo­kyk­los val­gyk­lo­je – net sep­ty­nių rū­šių dar­žo­vių pa­si­rin­ki­mas.

Šiau­lių ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo pa­slau­gų cent­ro mais­to tech­no­lo­gė Ju­ze­fa Venc­ku­vie­nė (kai­rė­je) pa­ma­tė, kad mo­kyk­lų val­gyk­los ge­rai tvar­ko­si pa­gal nau­ją val­gia­raš­tį.