
Naujausios
Mokyklose pratinamasi prie sveikesnių patiekalų
Nuo rugsėjo įvedus naujus valgiaraščius, mokyklose buvo atsisakyta mokykloms tiekti maisto produktus, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai, taip pat apribotas gėrimuose cukraus kiekis – pridėtinio cukraus ne daugiau kaip 5 g/100 g, sūrio ir mėsos gaminiuose leidžiamas didesnis druskos kiekis – vietoje iki 1 g/100 g galima iki 1,7 g/100 g.
Taip pat pakeitimuose nurodyta sudaryti sąlygas nemokamai atsigerti geriamojo vandens, kiekvieną dieną turi būti patiekiama daržovių ir vaisių.
Dėl šių maitinimosi mokykloje pasikeitimų kilo nemažai diskusijų, ar vaikams patinka maistas pagal naują valgiaraštį, ar jis skanus, ar sveikas, ar jo nelieka nesuvalgyto.
Šiaulių rajono savivaldybės Švietimo paslaugų centro vyriausioji specialistė – maisto technologė Juzefa Venckuvienė, apsilankiusi dviejose didžiausiose Kuršėnų bendrojo ugdymo įstaigose – L. Ivinskio gimnazijoje ir Pavenčių mokykloje-daugiafunkciame centre, pamatė, kad didelių problemų dėl maitinimosi mokyklose nėra, nors jos sudarytas valgiaraštis iš pradžių buvo didelis iššūkis visiems – tiek mokiniams, tiek ir mokinių tėveliams. Jos manymu, produktai iš kurių ruošiami patiekalai, nepasikeitė, pasikeitė tik pats patiekalo gaminimas.
„Svarbiausia yra virėjas, jo požiūris į naujoves, jo gebėjimas prisitaikyti prie naujų reikalavimų. Sąlygos yra visos, mokyklose virtuvės aprūpintos nauja įranga,“ – teigė maisto technologė.
L. Ivinskio gimnazijos valgyklos gamybos vedėja Dalia Rupšienė patikino, jog, pagal dabartinius reikalavimus, visa produkcija gaminama sveikai. Yra naudojamos konvekcinės krosnys, kuriose maistas paruošiamas garuose. Labai sumažintas riebalų kiekis, nes ruošiant patiekalus naudojamas kepimo popierius.
„Mokiniai jau yra pripratę prie naujų sveikų patiekalų,“ – tvirtino D. Rupšienė. Ji pastebėjo, kad mokiniai noriai valgo sriubas, čia kepamas bandeles, arbata patiekiama be cukraus, patiekaluose yra sumažintas druskos ir cukraus kiekis.
L. Ivinskio gimnazijos direktorius Albinas Jokubauskas žino, kad kiekvienas pokytis mokykloje atneša įvairių nuomonių.
„Jeigu dabar paklaustų – ar pagerėjo mokinių sveikata, tai tikrai negalėčiau atsakyti, bet kad aplinkiniai prekybos centrai pajuto mokinių antplūdį per pertraukas, tai faktas,“ – sakė direktorius A. Jokubauskas.
Pavenčių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Janina Banienė pasakojo, kad su virtuvės šefais tariamasi, eksperimentuojama.
„Mūsų uždavinys – kad vaikas viską suvalgytų, kad nereikėtų išmesti maisto ir kad mokiniai turėtų galimybę pasirinkti,“ – akcentavo direktorė Janina Banienė. Mokykla įsigijo modernius maisto marmitus, kuriais „švediško“ stalo principu mokiniams ir patiekiamas maistas. Marmituose buvo patiekti keli karštieji patiekalai – veršienos kukuliai ir varškės apkepas su šaldytomis uogomis, kukurūzų kruopų ir bulvių košės garnyrai, lęšių sriuba ir net 7 įvairių rūšių salotos ir daržovės.
Mokiniai mokomi kaip pasirinkti maistą, kaip įsidėti tiek, kiek gali suvalgyti. Ji pažymėjo, jog vaikas nori matyti koks patiekalas, nes kai prieina prie meniu ir skaito, tai ne visada gali suprasti kas yra siūloma, o dabar galima susipažinti su maistu.
Valgyklos vedėja Sigita Jankauskienė džiaugėsi virtuvės įranga – nupirkti šiuolaikiški daržovių smulkinimo, tešlos maišymo, mėsos malimo įrenginiai, kurie palengvina patiekalo paruošimui virėjos darbą.
Pakalbinti mokiniai liko patenkinti nauju maisto patiekimo būdu ir pritarė, kad tai turėtų būti populiaru.
Zigmas RIPINSKIS
Autoriaus nuotr.
Pavenčių mokykloje-daugiafunkciame centre maistas patiekiamas marmituose, mokiniai patys gali pasirinkti, kokio karšto patiekalo jie nori.
Pavenčių mokyklos valgykloje – net septynių rūšių daržovių pasirinkimas.
Šiaulių rajono savivaldybės Švietimo paslaugų centro maisto technologė Juzefa Venckuvienė (kairėje) pamatė, kad mokyklų valgyklos gerai tvarkosi pagal naują valgiaraštį.