
Naujausios
Nugalėtojos prioritetas – namie gamintas maistas
Didžiausio „Šiaulių krašto“ skaitytojų dėmesio sulaukęs radviliškietės Doletos BANIONIENĖS varškės pyrago receptas tapo konkurso „Dienos receptas“ vasario mėnesio nugalėtoju.
Eksperimentuoti virtuvėje nevengianti radviliškietė su mama yra kepusi net šakotį, tačiau ant kasdienio šeimos stalo dažniausiai dominuoja tradiciniai lietuviški namie gaminti patiekalai.
Laima AGANAUSKIENĖ
alaima@skrastas.lt
Pyragu vaišino ir koleges
Radviliškio užimtumo tarnyboje dirbanti Doleta savo keptu varškės pyragu yra vaišinusi koleges – moteriškame jų kolektyve yra tradicija susiburti per gimtadienius ir prie kavos atsinešti ko nors skanesnio.
Gana dažnai tai būna saldumynai. Dažniausiai – gaminti jų pačių, kadangi kiekvienai norisi koleges nustebinti pačios pagamintu patiekalu.
„Smagu, kad turime tokią tradiciją, kad galime per pertraukėlę trumpam susibėgti ir pakalbėti ne tik apie darbo reikalus. Tai suartina kolektyvą, o po to ir dirbti būna lengviau“, – įsitikinusi Doleta.
Moteris pripažįsta: saldumynai nebėra dažnai jos gaminamas patiekalas. Pasak D. Banionienės, požiūris į mitybą keičiasi ir nors desertai netapo tabu, tačiau mažėja jų kiekiai, vartojimo dažnis.
Dabar D. Banionienė šeimai dažniau gamina įvairių salotų, patiekalų iš mėsos, bulvių.
Žentą vaišins cepelinais
„Turiu derintis prie kartu gyvenančios 89 metų mamos, todėl neretai vakarienei darau salotas, kurių receptus kartais pakeičiu, priderinu mūsų skoniams“, – sako pašnekovė.
Iš mamos, kuri dirbo virtuvėje, ji sėmėsi maisto gaminimo žinių jaunystėje ir išmoko gaminti dar besimokydama mokykloje. Tuomet abi su seserimi padieniui gamindavo pietus ir tvarkydavo namus. Brolis prie šių darbų neprisidėdavo, nes jam mielesni buvo vadinamieji vyriški darbai.
„O mano šiuo metu Danijoje gyvenantis sūnus noriai gamina. Turi savo kibinų receptą, užsienyje su draugais kepėsi net vėdarus, kai vienas iš jų iš Lietuvos parsivežė žarnų. Virtuvės nevengia ir Anglijoje gyvenanti dukra.
Kartais jie manęs klausia patarimų, o kai ką ir aš nusižiūriu iš jų. Anglijoje labiausiai yra mėgiama vištiena, tai ir ant mūsų stalo ji vis dažniau atsiranda. Iš dukros perėmiau salierus – ėmiau juos dažniau naudoti salotoms, troškiniams ir jie man labai patinka.
Pamėgome ir brokolius, žiedinius kopūstus, kurių anksčiau nežinojome. Iš Turkijoje gyvenančios krikšto dukros išmokau gaminti turkiškų patiekalų“, – vardija kulinarinio recepto laimėtoja, save vadinanti senosios tradicinės virtuvės mėgėja.
Gal todėl per šventes, kai į tėvų namus, kur gyvena ir Doleta su vyru, sulekia sesers ir brolio šeimos, ji nepasikliauja prekybos centrų siūlomais patiekalais, o pati gamina želė tortus, kepa pyragus ir net mėsos vyniotinius suka ir slegia pati.
Pati iš šiltnamyje užaugintų daržovių prikonservuoja žiemai mišrainių, agurkų, pomidorų, netgi kompotų, nors dabar jų vietą vis labiau okupuoja sultys.
Grybauti ir žvejoti mėgęs sūnus, kol nebuvo užsienyje, būdavo grybų ir žuvies tiekėjas šeimai.
Įdomesnių receptų D. Banionienė randa internete arba gamina draugių ar kolegių pagamintus ir jai patikusius išragautus patiekalus.
„Neseniai užkištą sandėliuke radau šakočių kepimo formą. O juk esame su mama kepusios ir šakotį: pylėme, sukome tešlą kieme prie laužiuko“, – prisiminė pašnekovė.
„Jei būtų pakankamai laiko, gaminčiau tik naminį maistą, kuris yra ne tik šviežesnis, bet ir skanesnis, sveikesnis. Tačiau dėl laiko stokos kartais tenka tenkintis ir pirktiniais pusfabrikačiais“, – sako Doleta.
Moteris išsitaria: ir savo marokietį žentą, kai tik šis pirmą kartą atvažiuos pasisvečiuoti į Lietuvą, pavaišins lietuviškais naminiais patiekalais. Be abejo, ir cepelinais.
Autorės nuotr.
Vasario mėnesio kulinarinio recepto nugalėtoja tapusi radviliškietė Doleta Banionienė prioritetą teikia namie gamintam maistui.