
Naujausios
Ant prekystalių dominuoja atvežtinė mėsa
Šiaulių apskrities Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba griežtina mėsos produktų prekybos ir gamybos kontrolę. Edmundas SELVENIS, Maisto ir veterinarijos tarnybos viršinininko pavaduotojas, pataria pirkėjams prie prekystalio būti itin akyliems.
Sigita STONKIENĖ
siga@skrastas.lt
Ūkininkai į turgus neskuba
— Kiek ir kokios mėsos pas mus atkeliauja iš kitų šalių?
— Šiaulių apskrityje iš viso yra dvylika įmonių, užsiimančių mėsos ir jos produktų įvežimu iš Europos Sąjungos šalių. Praktiškai mėsą įsiveža visos perdirbimo įmonės. Praėjusiais metais jautienos iš įvairių šalių įvežta 70 tonų. Kiauliena pas mus daugiausia atvažiuoja lenkiška ir vokiška, pernai jos įvežta 395 tonos, daniškos, olandiškos ir lenkiškos paukštienos — per 1167 tonas. Subproduktai daugiausiai lenkiški, jų įvežta 669 tonos.
— Ar daug svetimos mėsos bei jos gaminių patenka ant prekystalių turgavietėse ir prekybos centruose?
— Turgavietėse 80 procentų kiaulienos yra lietuviška, 20 procentų — įvežtinė. Jautiena visa lietuviška. Įvežtinė paukštiena sudaro maždaug 40 procentų. Importinių mėsos gaminių yra apie 30 procentų, daugiausiai lenkiški. Panašus santykis ir kitose prekybos vietose.
Mažiausias importinės mėsos procentas yra „Norfos“ prekybos tinkluose, praėjusiais metais jie praktiškai prekiavo vien lietuviška produkcija. Didžiausias — “Maximos“ prekybos tinkluose: jų įvežtinė mėsos produkcija sudaro per 60 procentų.
— Kalbama, kad lenkiška mėsa yra daug prastesnė nei lietuviška, neva jų kiaulės užauga labai greitai. Ar tai tiesa?
— Lietuviškos ir įvežtinės žaliavos kokybė yra daugmaž vienoda. Tiesa, auginimo technologijos šiek tiek skiriasi. Pavyzdžiui, Lenkijoje gyvuliai auginami greitesniu būdu. Bet ir Lietuvoje, ir Lenkijoje draudžiama naudoti bet kokius stimuliatorius ar kitokius priedus, kurie yra neleistini. Produktai privalo atitikti patvirtintus ES standartus, todėl teigti, kad jie yra nesaugūs, negalime. Kad ir kaip būtų, ūkininko tvarte užaugusios kiaulės ar lauke vaikštinėjančios vištos mėsa tradiciškai žmonėms kelia didesnį pasitikėjimą nei užaugintų paukštyne ar kiaulidžių komplekse.
— Ar apskrities ūkininkai prekiauja pačių užaugintų paukščių, galvijų mėsa?
— Deja, ūkininkų nėra daug, nors turgavietėse jiems taikomi supaprastinti, netgi minimalūs reikalavimai. Ūkininkui sudėtinga pačiam rūpintis gyvuliais, juos skersti, stovėti turguje, todėl jis suinteresuotas užaugintą gyvulį verčiau parduoti.
Gudrauti bandoma įvairiai
— Ar daug piktnaudžiavimo atvejų nustatote?
— Iš esmės situacija nėra bloga. Praėjusiais metais dėl netvarkingų dokumentų ir kitokių pažeidimų buvo sugrąžinta arba neleista tiekti į rinką apie 30 tonų įvairios mėsos. Ji buvo sunaikinta. Apskrities turgavietėse neleista realizuoti per 200 kilogramų mėsos ir jos gaminių, prekiautojams skirta per 1800 litų baudų. Turguose gudrauti bandoma įvairiai: sukeičiamos etiketės, lietuviška produkcija pažymima didelėmis raidėmis, aiškiai, o užsieninė — mažesnėm, nekrintančiom į akis raidelėm. Tarnyba reikalaus, kad turgavietės kas mėnesį pateiktų išsamią informaciją, kokia mėsa ir jos produktais buvo prekiauta.
— Ar nemanote, kad krizės laikotarpiu prekiautojų, rizikuojančių sukeisti etiketes, padaugės? Šiaip ar taip, lenkiška mėsa pigesnė, jai taikomas tiktai 5 procentų pridėtinės vertės mokestis. O lietuviškai mėsai dabar taikomas 19 procentų PVM.
— Žinoma, visko gali būti, todėl pastaruoju metu įvežtinei žaliavai prekybos vietose skiriamas padidintas dėmesys, atliekami planiniai ir neplaniniai patikrinimai. Padidintos atsakomybės reikalaujame iš turgaviečių administracijos bei kontrolierių. Mūsų tarnyba bendradarbiauja su muitine, griežtinama kontrolė pasienyje. Pirkėjai turėtų nebijoti pareikalauti produkto kilmės dokumentų.
citata: „Ūkininko tvarte užaugusios kiaulės tradiciškai žmonėms kelia didesnį pasitikėjimą.
TEISĖ: Turgavietėse, renkantis prekę, pirkėjams patariama nebijoti pareikalauti konkretaus produkto kilmės dokumentų.
PROGNOZĖ: Edmundas Selvenis, Šiaulių apskrities Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas prognozuoja, kad įvežamos mėsos daugės.
Jono TAMULIO nuotr.