
Naujausios

Nuo praėjusių metų rugsėjo ŠPRC Prekybos ir verslo skyriuje startavo nauja programa – duonos ir pyrago gaminių kepėjas. Prieš mėnesį į ją įsijungė ir projekto "Gebėjimų asimetrija", skirto socialiai pažeidžiamiems asmenims, dalyviai.
Mokiniai su profesijos mokytoja Zita Šuminskiene šv. Agotos dienai prikepė duonos pagal įvairiausius receptus.
Renginio vedėja profesijos mokytoja Birutė Prišmantienė trumpai priminė šv. Agotos, gimusios Sicilijoje, nukankintos ir sudegintos ant laužo, istoriją.
Kaip kepama duona su raugu, pasakojo UAB "Gudelių duona" vadovas Kęstutis Nesavas. Jo teigimu, anksčiau rasti duonos kepėją buvo sunkiausia, didžioji dalis – savamoksliai.
Įmonėje, gaminančioje apie dešimt rūšių duonos gaminių, yra tik vienas įrenginys – maišyklė, daugiau viskas daroma rankomis. Kubilai būtinai turi būti mediniai, medis – nesakuotas, o lakuotas. Rankomis suformuoti duonos kepaliukai ant ližės keliauja į krosnis, kūrenamas malkomis.
Gydytojas Stanislovas Algimantas Baublys kalbėjo apie duonos naudą ir svarbą. Aukštaitijos kaime augęs gydytojas iki šiol prisimena medinį kubiliuką, raugą, motinos į duonos kepaliukus įspaustus kryžius ir ypač skanų paskutinį raguoliuką – valgytą karštą su sviestu. Išeintį į kariuomenę mama išlydėjo įduodama šv. Agotos duonos.
"Sunku įsivaizduoti gyvenimą, jei nebūtų duonos, niekas neatstos duonos, – sakė gydytojas. – Dabar mes nebemokame duonos įvertinti." Gydytojo nuomone, pasakyti, kad duoną valgyti nesveika būtų didžiulė nesąmonė: "Nėra nesveiko produkto sveikam kūne."
Socialinės integracijos centro Šiauliuose vadovė Aida Adeikienė pristatė šv. Agotos dienos duonos kepėjus: projekto "Gebėjimų asimetrija" dalyvius.
Pasak ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus vedėjos Renatos Veršinskienės, projekto tikslas yra integruoti socialiai pažeistus žmones į darbo rinką. Kepti duoną ir pyragus mokosi penki žmonės.
"Integravome su mūsiškiais vaikais, kad jiems būtų lengviau įsisavinti programą. Lankomumas šimtaprocentinis, didžiulis suinteresuotumas", – sakė R. Veršinskienė. Pirmajame projekto etape buvo ruošiami sandėlininkai. Mokslus baigę šeši asmenys susirado darbus.
ŠTV žinių tarnybos vadovė, mokytoja Neringa Trinkaitė bei apeigų ir švenčių organizatoriaus specialybės mokinės surengė viktoriną, teisingai atsakę į klausimus, buvo apdovanoti duona. Paaiškėjo, kad Lietuvoje yra apie 250 duonos gamintojų, pasaulyje veikia penki duonos muziejai, arčiausiai Lietuvos – Latvijoje, Agluonoje.
Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijos klebonas S. Paliūnas pasidžiaugė, kad grįžta pagarba duonai. Pats buvo auklėtas: jei duona nukrito ant žemės, pakeliant reikia pabučiuoti. Duona minima "Tėve mūsų" maldoje, o šventosios Mišios yra duonos laužymas.
Pasak klebono, šv. Agotos duoną reikia kasmet atnaujinti. Šv. Agotos duoną jis paragino laikyti ne tik namuose, bet ir automobiliuose. "Be abejo, būtina tikėjimas ir malda", – priminė.
S. Paliūnas pašventino duoną, kuri buvo išdalyta renginio dalyviams.
Vakar paminėti šv. Agotos dieną kvietė ir Žaliūkių malūnininko sodybos gaspadinės su malūnininku: lankytojai buvo vaišinami duona.