
Naujausios
Dauguma nuo seno yra įpratę pusryčiams susitepti sumuštinį, kiti, patikėję reklamomis, kasryt pasiruošia dubenėlį užpilamų sausųjų pusryčių. Tačiau, remiantis sveikos ir subalansuotos mitybos principais, pusryčiams tinkamiausias daug angliavandenių turintis maistas. Pasakysite, kad sausi pusryčiai, sausainiai ir pyragas yra tikras angliavandenių šaltinis. Tai tiesa, tačiau tie angliavandeniai yra vadinamieji monosacharidai ir mūsų organizmui jie nėra naudingi. Mums reikalingi sudėtiniai angliavandeniai, kurių vienu pagrindinių šaltinių laikomos kruopos. Taigi, pusryčiams naudingiausia rinktis kruopų patiekalus.
Kodėl pusryčiams naudinga valgyti kruopas?
Esama didelės kruopų įvairovės. Nuo auginamų mūsų šalyje, iki atgabenamų iš kitų kraštų. Jos skiriasi savo skoniu ir savybėmis. Kruopos yra mums energiją teikiančių sudėtinių angliavandenių šaltinis. Kai kurios kruopos savo sudėtyje turi ir nemažą kiekį baltymų. Kruopose taip pat randama geležies, fluoro, folio rūgšties, seleno, magnio, kalcio.
Kruopų sudėtyje esama ląstelienos, kuri prisideda prie sklandaus virškinimo proceso.
Patiekalai iš kruopų yra sotūs, maistingi bei palankūs mūsų sveikatai.
Kruopų košes nesunku pasiruošti pusryčiams. Jų reikia pasimerkti iš vakaro, ryte užvirinti, pavirti kelias minutes ir palikti brinkti uždengtame puode 5 – 10 minučių.
Košes galima pagardinti krisleliu sviesto, džiovintais vaisiais, šviežiomis ar troškintomis daržovėmis, grybais ir žinoma, jūsų mėgstamais prieskoniais.
Iš kruopų galima pasiruošti ir kitų patiekalų: sriubų, troškinių, salotų. Daigintomis kruopomis galime pabarstyti sveiką sumuštinį su visų grūdo dalių duona, burokėliu, avokadu ar pomidorais.
Dauguma kruopų rūšių yra tikrai nebrangios.
Norėdami pradėti sveikiau maitintis, tai galime padaryti jau nuo rytojaus pusryčių. Tereikia įsigyti kelias pakuotes skirtingų rūšių kruopų.