
Naujausios
Stebina maistu
Baras "76 Vytauto Street" Šiauliuose atsidarė praėjusių metų rugsėjį.
"Savo klientą jau tikrai turime. Yra nuolatinių klientų, kurie ateina dienos pietų, vakarais. Ateina tie, kurie supranta, ko mes siekiame. Šiauliams trūko tokios vietos, kur galima ateiti ir gyvai paklausyti džiazo, bliuzo, sudalyvauti humoro vakare. Plius – skaniai pavalgyti", – sako baro bendraturtis Tomas Kovelinas.
Bare sukurta jauki atmosfera ir nuotaika – prisėdus smagu paganyti akis po originalų interjerą. Čia deri viskas: aukštakulniai bateliai ant šviestuvų ir antikvariniai baldai.
"76 Vytauto Street" padalytas į dvi erdves. T. Kovelinas džiaugiasi, kad itin pasiteisino laundžo koncepcija – jaukioje salėje žmonės gali pasijausti, kaip namie: susistumti stalus, įsitaisyti patogiuose krėsluose. Jei norisi privatumo, galima užsitraukti gobelenines užuolaidas.
Laundže stovi speciali spinta gėrimams. Įsigijęs gėrimą bare sau ar kažkam padovanojęs, klientas gauna raktelį, juo gali bet kada atsidaryti savo spintelę. Tačiau neišgėręs viso gėrimo, gali pasidėti gėrimą į spintelę ir bet kada sugrįžti kitą kartą. Laikas nelimituotas.
Pietaujantys dažniausiai renkasi salę prie baro. Dienos pietums klientams kasdien siūloma kas nors naujo ir įdomaus.
Iš kokio meniu bus galima rinktis pietus, pranešama iš ryto feisbuko (https://www.facebook.com/76vytautostreet) puslapyje. Nuo kitos savaitės klientų laukia naujovė – maisto pristatymas į įstaigas ar namus.
"Kainos ir skonio santykis yra idealus. Susėdame su virtuvės šefe Jūrate Klimavičiūte ir galvojame, kaip dar galėtume nustebinti savo klientą", – sako T. Kovelinas.
Pavyzdžiui, pietums siūloma traškios teryaki vištienos, patiekiamos su ryžiais bei morkų salotomis su spanguolėmis, bulvinių bulvių paplotėlių, perteptų česnakine varške, patiekiamų su silke ar apelsininės "patarškos'', patiekiamos su ryžiais ir mėlynųjų kopūstų salotomis su riešutais.
Atšilus orams, norisi šaltibarščių – prašom!
Vienuoliktus pietus baras klientams dovanoja nemokamai.
Anksčiau T. Kovelinas buvo skeptiškai nusiteikęs dėl lietuviškos virtuvės ir žadėjo, kad bare nebus keptos duonos, žirnių su spirgučiais, cepelinų ar kugelio.
"Buvau pastatytas į vietą. Jūratė ir klientai perkalbėjo", – juokiasi. Taip bare atsidaro cepelinų diena.
"Vieno daug metų dirbančio ir gerą reputaciją turinčio Vilniaus restorano virtuvės šefas pasakė, kad nuo savęs mes nepabėgsime, nuo kultūros nepabėgsime. Man tai įstrigo! Galvoju: ko aš maivausi – ir nereikia bėgti", – įsitikino T. Kovelinas.
Pagal klientų poreikius pasikeitė ir vakarinis meniu – atsirado daugiau užkandžių.
Tradicijos ir naujovės
"76 Vytauto Street” dirba kasdien. Ir kasdien klientams siūlo ką nors įdomaus.
Antradieniais baras kviesdavo į "Protų mūšius": pirmojo sezono laimėtojai, aštuoni komandos nariai, buvo apdovanoti kelione į Švediją.
Naujas sezonas prasidės rugsėjo mėnesį – vėl bus galima laimėti kruizą į Stokholmą.
Trečiadieniais į barą verta ateiti tiems, kam patinka žaidimas "Beer pong". Baras yra įsigijęs specialius šio žaidimo stalus, tad aistrų netrūksta.
T. Kovelinas itin džiaugiasi karaokės vakarais: "Kažkas fantastiško! Kiek žmonių ateina ir rodo savo vokalinius sugebėjimus! Ateina daug "Erasmus" studentų, pamatome kitų kultūrų, išgirstame dainų kitomis kalbomis – buvau nustebęs, išgirdęs japonišką dainą! Yra kelios kompanijos, kurios ateina tik ketvirtadieniais – nes joms tai patinka."
Penktadieniais ir šeštadieniais bare dažniausiai organizuojami gyvo garso koncertai. Atšilus orams, kai žmonėms norisi būti gamtoje, baras koncertus nusprendė organizuoti kartą per mėnesį.
Šią vasarą lankytojai išgirs išskirtinius muzikantus – iš Teksaso atvyks Keegan Mcinroe, bliuzo dainininkas, Deidrey Francois iš Kanados – soul muzikos atlikėja.
Sekmadieniais "76 Vytauto Street" kviečia į vėlyvuosius pusryčius. Už 10 eurų klientai, sako T. Kovelinas, gauna absoliučiai viską: sriubos, jūros gėrybių, karštų ir šaltų patiekalų, desertų, sulčių. Švediško stalo principu, galite valgyti kiek telpa. Mažuosius vėlyvųjų pusryčių metu linksmina animatorė Asta.
"Vėlyvieji pusryčiai išpopuliarėjo, ateina šeimos, ateina draugai, švenčia gimtadienius. Kviečiame ir toliau visus skanauti sekmadieniais," – kviečia T. Kovelinas.
Vasarą galima vakaroti baro lauko terasoje. Darbo dienomis "76 Vytauto Street" dirba iki 23 valandos, savaitgaliais iki 3 valandos nakties.
Baro naujovė – teminių vakarėlių ciklas. Vienas vakarėlis vyksta kartą per mėnesį.
Pirmas vakarėlis buvo skirtas 80-iesiems. Visas kolektyvas persirengė šį laikmetį atitinkančiais drabužiais, papuošė salę. Buvo šaunu ir netikėta, kai lankytojai taipogi atėjo pasipuošę. Antrasis vakarėlis buvo retro stiliaus – "Didysis Getsbis".
Birželį lankytojai bus pakviesti į ispanišką vakarėlį. Bus ir ispaniško maisto, gėrimų.
"Turi daryti tai, kas pačiam smagu", – įsitikinęs T. Kovelinas.
Vertina kiekvieną klientą
T. Kovelinas nuolat sukasi baro erdvėse, bendrauja su žmonėmis.
"Vertiname kiekvieną žmogų, kuris ateina. Kartą esu vijęsis klientus iki Draugystės gatvės sankryžos, nes padavėja jiems pasakė, kad nebeturime pietų. Bet juk mes turime pilną šaldytuvą maisto, tikrai galime ką nors sugalvoti! Parsivedžiau klientus – kiekvienam padarėme "Cezario" salotų. Dėmesys yra labai svarbu, žinoma, neperdėtas, neįkyrus."
Du mėnesius baras buvo atkirstas dėl Vytauto gatvės remonto. Gatvės uždarymas, sako Tomas, buvo netikėtas, atsiliepė verslui, bet džiugu, kad miestas tvarkosi.
Šiauliuose T. Kovelinas pasigenda jaunimo: tikėjosi daugiau studentų: "Mano patarimas valdžiai – atgaivinkite universitetą, stovi bendrabučiai tušti, kaip vaiduokliai. O miestas tikrai turi potencialo augti! Ekonomiką galima išvystyti, miestas strategiškai labai gerame taške."
Iš Palangos kilusiam, Anglijoje, Airijoje gyvenusiam Tomui šiauliečiai labai patinka – neišpuikę, "nepasikėlę", alkani naujovėms, atitinka jo charakterį, nuotaiką.
Dėžutė treningams, pritvirtinta prie įėjimo į barą, su užrašu "Savo treningus prašome palikti čia", pasiteisino: treninguotųjų nebeateina.
Vienas klientas, juokiasi T. Kovelinas, paliko treningus dėžutėje ir įžengė į barą vien su apatiniais: "Reikia, tai reikia!". Šmaikštus klientas buvo pavaišintas gėrimais.
Jei Tomas nebūtų "76 Vytauto Street" savininkas, dėl ko eitų į šį barą? "Man patinka atmosfera. Jaukumas. Ateini ir nesijauti svetimas. Ir žinoma, čia ateičiau dėl maisto – man tai labai svarbu", – sako T. Kovelinas.
Užs. Nr. 421821