Dėl trichineliozės gali būti kaltas šernas

Dėl trichineliozės gali būti kaltas šernas

Dėl trichineliozės gali būti kaltas šernas

Joniškio rajone užregistruotas trichineliozės židinys – susirgo 10 asmenų, visi gydomi ambulatoriškai. Įtariama, kad žmonės susirgo pavalgę rūkytos šernienos dešros.

Natalija KONDROTIENĖ

natalija@skrastas.lt

Atvejis tiriamas

Šiuo metu aiškinamasi, kaip ir kodėl pavalgius rūkytos šernienos dešros susirgo 10 žmonių. Trichineliozės židinys užregistruotas vasario 7 dieną.

Asmenims, valgiusiems šernienos rūkytas dešras ar kitus gaminius, rekomenduojama kreiptis konsultacijai į asmens sveikatos priežiūros įstaigas.

Šiaulių visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Edita Samulytė sakė, pagrindinė trichineliozės protrūkių priežastis – sumedžiotos šernienos vartojimas maistui prieš tai neištyrus dėl trichinelių.

„Trichineliozės susirgimai registruojami ne kasmet, tačiau vis dar neišvengiama grupinių susirgimų“, – pasakojo vedėja.

2008 metais Šiaulių rajone susirgo 6 vienos šeimos asmenys, valgę šernienos šašlykus, 2012 metais – Kelmės rajone susirgo 16 asmenų, kurie vartojo rūkytas šernienos dešras.

Mėsą vartoti tik ištirtą

Pasak E. Samulytės, namuose paskerstą kiaulę ar sumedžioto šerno skerdieną būtina ištirti dėl trichineliozės.

„Nupjauti apie 100 gramų sveriantį gabaliuką raumenų, geriausiai diafragmos, liežuvio, tarpšonkaulinių raumenų ir nunešti ištirti į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratoriją. Tik gavus neigiamą tyrimo atsakymą galima vartoti mėsą maistui“, – sakė E. Samulytė.

Medikės teigimu, trichineliozė yra ūmus žmonių ir gyvūnų susirgimas, kurį sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės. Pagrindinis ligos sukėlėjų rezervuaras yra laukiniai ir naminiai gyvūnai: vilkai, lapės, šernai, nutrijos, katės, šunys, pelės, žiurkės, kiaulės ir kiti.

„Žmonės trichinelioze užsikrečia vartodami žalią ar nepakankamai termiškai apdorotą užsikrėtusių gyvūnų mėsą, kurioje yra cistų su trichinelių lervomis. Užsikrėtus, pirmieji ligos požymiai gali pasirodyti po 3 ar tik po 45 dienų“, – aiškino vedėja.

Per kiek laiko pasirodys simptomai, priklauso nuo užkrėstos mėsos valgymo dažnumo ir kiekio, mėsos paruošimo būdo, patekusių lervų skaičiaus ir jų gyvybingumo bei žmogaus individualaus jautrumo infekcijai.

Lervos migruoja po organizmą

E. Samulytė pasakoja, kad ligos pradžioje, kai kirmėlės yra žarnyne, skauda pilvą, kyla šleikštulys, atsiranda vėmimas, viduriavimas. Vėliau, lervoms migruojant į raumenis, kai praeina 1–2 savaitės po užsikrėtimo, atsiranda veido ir akių pabrinkimai, vystosi akių junginės uždegimas, pakyla temperatūra, atsiranda raumenų skausmai, odos bėrimai, nemiga.

„Esant sunkiai ligos eigai, gali vystytis plaučių uždegimas, širdies nepakankamumas. Esant lengvai infekcijai, ligos simptomų gali ir nebūti. Vaikams trichineliozės eiga būna lengva“, – kalbėjo vedėja.

Diagnozė nustatoma atsižvelgiant į būdingus ligos požymius, epidemiologinius duomenis, atliekami kraujo serologiniai tyrimai.

Nuo kito žmogaus trichinelioze užsikrėsti negalima. Laukiniai gyvūnai užsikrečia suėdę sergantį grobį, medžiotojų numestus skerdienos likučius. Naminės kiaulės dažniausiai užsikrečia suėdusios peles, žiurkes, žiemai prisiglaudusias tvarte.

Trichineliozės profilaktikos priemonės

* Nepirkti nelegaliai pardavinėjamos mėsos.

* Tinkamai paruošti mėsą. Mažiau pavojinga yra valgyti troškintą ar virtą mėsą. Rekomenduojama 250 gramų dydžio mėsos gabaliukus virti apie 1–1,5 valandos. Aukštoje temperatūroje trichinelės žūva greitai, jei karštis jas paveikia tiesiogiai. Kai patiekalams ruošti naudojami dideli mėsos gabalai, juose esančios lervos nepakankamai paveikiamos temperatūros ir gali likti gyvos. Taip pat trichinelės išlieka gyvybingos, jei mėsa rūkoma, sūdoma ir panašiai.

* Vengti kryžminės taršos. Žaliai ir virtai mėsai reikia naudoti atskiras pjaustymo lenteles, po žalios mėsos malimo mėsmalę reikia gerai išplauti, nuplikyti karštu vandeniu ir tik tada naudoti kitų produktų malimui.

* Graužikai yra pagrindiniai trichineliozės platintojai gamtoje, todėl ūkiuose būtina naikinti graužikus.

* Nešerti kiaulių žaliomis medžioklės laimikių atliekomis, kurios gali būti užkrėstos trichinelėmis.

* Sumedžiotų arba kritusių laukinių plėšrūnų, graužikų, valkataujančių šunų ir kačių lavonus reikia sudeginti arba giliai užkasti, kad jų nesuėstų kiaulės ar kiti laukiniai gyvūnai.

Šiaulių visuomenės sveikatos centro nuotr.

LIGA: „Užsikrėtus trichinelioze, pirmieji ligos požymiai gali pasirodyti po 3 ar tik po 45 dienų“ – sakė Edita Samulytė, Šiaulių visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja.