
Naujausios
Ką valgyti sergant peršalimo ligomis?
Susirgus peršalimo ligomis pirmiausia reikėtų valgyti kuo mažiau, pataria Šiaulių vaistinės „Valerijonas“ vedėja, ajurvedos žinovė Almyra Girdenienė. Vietoje karšto pieno su medumi – gerti žolelių arbatą. Imunitetą stiprina ne tik citrina ir imbieras, bet ir sauja migdolų ar daiginti grūdai.
Simona SIMONAVIČĖ
simona@skrastas.lt
Pirmoji diena – arbatos
„Pasijutus blogai, pirmąją dieną reikia valgyti kuo saikingiau, kad organizmas visas jėgas ir energiją galėtų atiduoti ne maistui virškinti, bet kovai su liga“, – akcentuoja vaistininkė A. Girdenienė.
Esant infekcijai organizmas turi būti detoksikuojamas, o šį procesą atlieka kepenys. Jei kepenys apkraunamos sunkiu maistu, pavyzdžiui, riebia kiaušiniene su lašinukais, jų veikla apsunksta.
Pasak vaistininkės, svarbu valgyti kokybišką maistą pagal sveikos mitybos piramidę – jis turi būti įvairus. Pagrindinė maisto racione turėtų būti arbata. Vaistininkė rekomenduoja gerti arbatas, turinčias antiseptinių savybių: čiobrelių, ramunėlių, šalavijų. Geriausia gerti mišinį iš lietuviškų vaistažolių. Žiemos periodu itin tinkama šildanti jogų arbata.
Ajurvedos akademiją Indijoje baigusi A. Girdenienė sako, jog, atsižvelgiant į ajurvedos mokymą, žiemą vienas maistinių ingredientų turėtų būti šildantis, pavyzdžiui, imbieras, citrina, medus. Citrina – vitamino C užtaisas, vienas pagrindinių kovotojų su virusais. Pagal ajurvedą imbieras sušildo organizmą – uždega Agni, vadinamąją virškinimo ugnį. Medus turi baktericidinių savybių.
Vaistininkė pažymi, jog medaus negalima dėti į arbatą ir kaitinti, nes aukštesnėje negu 30-35 laipsnių temperatūroje gali atsirasti pavojingų junginių. Jį siūloma pakabinti šaukšteliu ir laižyti.
Idealus patiekalas – daržovių troškinys
Susirgus reikia gerojo baltymo, todėl A. Girdenienė rekomenduoja valgyti košes, sojų sūrį, vengti rūkytų gaminių, keptos mėsos. Tinkama grikių košė, kiaušiniai, liesa mėsa, žuvis, riešutai, ypač – migdolai. Juos reikėtų nuplikyti karštu vandeniu arba pamerkti, kad nusiluptų odelė. Pagal ajurvedą, sauja migdolų pusei dienos palaiko gerą proto būklę, turi sterolių, kurie veikia antivėžiškai.
Idealus patiekalas sergant – daržovių troškinys. Jis ne tik kupinas vitaminų, bet ir greitai virškinamas. „Lietuviškos daržovės yra mikroelementų sandėlis“, – paaiškina vaistininkė.
Vienas pavyzdžių – jos pasigamintas troškinys su burokėliais, morka, salieru, petražolės šaknimi, ridikais. Baigiant troškinti ant daržovių ji gausiai užspaudė citrinos, užbarstė prieskonių, druskos ir užpylė šaukštą alyvuogių aliejaus.
Gripuojant verta valgyti vištienos ar daržovių buljoną. „Paukštienoje yra aminorūgščių, kurios skystina gleives. Pačioje pradžioje tai yra labai naudinga“, – komentuoja A. Girdenienė.
Slogai palengvinti specialistė rekomenduoja ne lašelius, bet plauti nosį jūros ar druskos vandeniu, ramunėlių nuoviru, nosies ertmes pasitepti ekologišku aliejumi. Labai vertingas esąs sezamų aliejus – vakare galima išgerti jo šaukštelį, kad nuramintų sudirgintą gerklę.
Energijos suteikia kokteilis
A. Girdenienė primena, kad, esant slogai, pieno su medumi gerti nerekomenduojama – jis gamina gleives. Dėl tų pačių priežasčių reikėtų vengti šokolado, tortų, pyragaičių, picos. Užsimanius saldumynų, kaip alternatyvą geriau rinktis džiovintus arba šviežius vaisius.
Persišaldžius greičiau pasveikti padeda česnakas ir įvairūs patiekalai su juo. Česnaką siūloma vartoti ir nesergant, imunitetui stiprinti – skiltelę sutrinti, valgyti sumaišius su šaukštu medaus. Specifinis česnako kvapas išnyksta sukramčius kavos pupelę.
Daug mikroelementų turi topinambai. Iš jų, sumaišius su morkomis, galima pasigaminti mišrainę.
A. Girdenienė pasidalija receptu, kaip pasigaminti imunitetą stiprinantį kokteilį.
Saują migdolų riešutų be luobelės reikia užpilti vandeniu ir susmulkinti trintuvu. Į gautą migdolų pieną įmaišyti bananą, kivį, šaldytų uogų, mišinį gerai išplakti. Šaltuoju periodu, kada aplinkoje daug virusų, galima įberti šaukštą žiedadulkių granulių.
„Fantastiškas kokteilis! Ypač, jei esi pavargęs, o po pietų reikia dirbti“, – sakė vaistinės vedėja.
Dar vieną sveikuolišką, imunitetą stiprinantį kokteilį galima išsiplakti iš moliūgo, kokio nors vaisiaus ir imbiero. Jis nėra labai skanus, todėl paskaninti jį gali uogos, morkų sultys, medus.
Imunitetui stiprinti – daiginti grūdai
Nuo peršalimo ligų prevenciškai saugo daiginti grūdai – avižos, žirniai, kviečiai. Pasak A. Girdenienės, daiginti tinkamus gyvus grūdus galima įsigyti vaistinėse, ekologiškų maisto produktų skyriuose ar augalų krautuvėlėse.
Grūdų stiklinę rekomenduojama užmerkti iš vakaro, iš ryto nupilti vandenį ir grūdus sudėti į ant šono paverstą trijų litrų stiklainį. Tokį „šiltnamį“ laikyti šalia radiatoriaus, galima uždengti audinio skiaute. Vakare grūdus perplauti vandeniu. Trečią dieną išsikala maži daigeliai, sukaupę savyje geriausias branduolio medžiagas.
Daigintus grūdus galima maišyti su medumi, dėti į įvairias salotas, aštresnio skonio daigintos ridikėlių sėklos tinka prie padažų. Daiginti grūdai šaldytuve gali stovėti tris dienas.
„Mes turime jusles – pamatome kažką gražų, užuodžiame kvapą, paragaujame skanų ir užsinorime. Bet ar mums reikia patenkinti jusles, ar įjungiame savo intelektą ir pamąstome – ar mums to reikia, ar organizmui naudinga, ar tik patenkinsiu jusles?“ – retoriškai klausia A. Girdenienė.
Ji pažymi, jog žmogus turi galvoti, ką deda į savo šventovę – kūną.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
PATARIMAS: „Lietuviškos daržovės yra mikroelementų sandėlis“, – sako Almyra Girdenienė ir sergant peršalimo ligomis rekomenduoja valgyti vitaminingą, skrandžio neapsunkinantį daržovių troškinį.
ŠILUMA: Vaistinės „Valerijonas“ vedėja, ajurvedos žinovė Almyra Girdenienė pataria žiemą į maisto racioną įtraukti „šildantį“ elementą – imbierą, citriną, medų.