Kad grybavimo sezonas būtų saugus

Kad grybavimo sezonas būtų saugus

NAUDINGI PATARIMAI

Kad grybavimo sezonas būtų saugus

Grybavimo sezono metu medikai sulaukia grybų valgytojų, kurie neatpažinę grybų apsinuodija.

Organizmui – ir nauda, ir žala

Šiaulių visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, kad grybai yra maistingi, turi B grupės, PP, C, A,D, U vitaminų, geležies, magnio, cinko, jodo, fosforo. Daug ląstelienos.

Džiovinti baravykai turi daugiau baltymų negu duona, kruopos, jautiena. Pagal cheminę sudėtį ir baltymų kiekį jie artimi mėsai ir žuviai.

Tačiau grybai – sunkiai virškinamas maisto produktas. Grybų nerekomenduojama valgyti žmonėms, sergantiems virškinimo trakto, inkstų, kepenų ligomis. Taip pat senyviems žmonėms ir mažiems vaikams, kurių virškinimo sistema yra jautresnė.

Patartina rinkti jaunus grybus, nes jie yra maistingesni. Kepurėlė vertingesnė nei kotas.

Kai kurios grybų rūšys gali sukelti nervų sistemos, virškinimo organų sutrikimų. Nuodinguosiuose grybuose yra ir haliucinacijas sukeliančių medžiagų. Užtenka vieno nuodingo grybo puode, kad apsinuodytų visa šeima.

Svarbus laikotarpis

Apsinuodijimas grybais dažniausiai nustatomas, atsižvelgiant į vyraujančius simptomus ir slaptąjį laikotarpį, per kurį atsiranda pirmieji apsinuodijimo simptomai.

Trumpas slaptasis laikotarpis pasireiškia tada, kai apsinuodijimo požymiai atsiranda anksčiau negu po 6 valandų (apsinuodijus paprastąja musmire, rašaliniu mėšlagrybiu, pilkąja skydabude ir kitais nuodingais grybais).

Apsinuodijimo požymiams atsiradus vėliau kaip po 6 valandų – ilgas slaptasis periodas, galima įtarti, kad apsinuodijimas yra sunkus ir pavojingas gyvybei (apsinuodijus žalsvąja musmire, nuodinguoju nuosėdžiu, bobausiu).

Apsinuodijus nuodingaisiais grybais požymiai dažniausiai pasireiškia ūmiai. Tai gali būti pykinimas ir vėmimas, smarkus vandeningas viduriavimas, pilvo skausmai. Žmogus gali jaustis mieguistas, svaigsta galva, sutrinka koordinacija.

Kartais vargina ašarojimas, gausiai prakaituojama, pakinta pulsas, kvėpavimas, ištinka haliucinacijos, traukuliai. Nukentėjusysis gali prarasti sąmonę.

Pagalba apsinuodijusiam

Pasireiškus apsinuodijimo simptomams, būtina nedelsiant kviesti medikus ir teikti pirmąją pagalbą.

Jei apsinuodijęs žmogus yra sąmoningas, paklauskite, kada valgė grybų. Jei grybų valgė ką tik, duokite išgerti stiklinę šilto vandens ir patarkite pirštais sudirginti liežuvio šaknį, kad sukeltų vėmimą.

Jei nukentėjusysis nesąmoningas, skubiai kvieskite greitąją medicinos pagalbą. Tada atverkite kvėpavimo takus ir nustatykite, ar žmogus kvėpuoja. Jei nėra kvėpavimo, atlikite dirbtinį kvėpavimą ir krūtinės ląstos paspaudimus: 2 įpūtimai per burną ir 30 krūtinės ląstos paspaudimų.

Jei žmogus pradeda kvėpuoti, paguldykite jį šonu, kad vemdamas neužspringtų.

Sveikatos specialistai, įtarus apsinuodijimą grybais, pataria jokiu būdu nebandyti gydytis patiems, o kreiptis pagalbos į artimiausią gydymo įstaigą arba pasikonsultuoti su visą parą dirbančiais Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro specialistais telefonais: 8 5 236 2052 arba 8 687 53378.

Patarimai grybautojams ir grybų valgytojams

• Grybai linkę kaupti sunkiuosius metalus, todėl negalima grybauti priemiesčiuose, pramoniniuose rajonuose, pakelėse, miestų parkuose. Grybauti reikėtų miškuose, kurie nutolę nuo kelių, plentų, geležinkelio 20-500 metrų. Daugiausiai teršalų sukaupia rudakepuris aksombaravykis, paprastasis kelmutis, raukšlėtasis gudukas (kalpokas), gelsvarudis baltikas (guotė).

• Galima apsinuodyti ir valgomaisiais grybais, jei jie renkami seni, ištižę, sukirmiję. Juose gali būti susikaupusiu organizmui kenksmingų medžiagų.

• Pavojinga rinkti ir vartoti maistui stipriai šalnų pakąstus grybus. Tokiuose grybuose, skaidantis baltymams, susidaro nuodingosios medžiagos.

• Renkant grybus reikia gerai nuvalyti žemėtus kotus, nes žemėje gali būti pavojingų botulizmą sukeliančių bakterijų.

• Paruoštų valgymui grybų negalima palikti kitai dienai, o konservuotus reikėtų suvartoti per pusmetį.

• Nepirkite turguje nežinomų, abejotinos kokybės konservuotų grybų.

• Valgant grybus negalima vartoti svaigiųjų gėrimų.

• Paruoštus grybus reikia laikyti šaldytuve ar vėsiame rūsyje.

• Grybų vartoti negalima, jei išpūstas stiklainio dangtelis, įtartina spalva.

Parengė Natalija KONDROTIENĖ

Romos Balsienės (ELTA) nuotr.

PAVOJAI: Apsinuodyti galima ir valgomaisiais grybais, jei jie renkami seni, ištižę,sukirmiję.