
Naujausios
Kaip pasiruošti sveiką maistą iškyloms?
Kai iškylaujame gamtoje, kyla klausimas – kaip maitintis, kad nesutriktų virškinimas, kad neapsinuodytume maistu.
Patarimais dalijasi maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta BOGUŠIENĖ ir maisto saugos ir kokybės specialistė Akvilė LEKAVIČIŪTĖ.
Susidarykite valgiaraštį
„Kai važiuojate į gamtą, bet planuojate gamintis maistą patys, pirmiausia svarbu paskaičiuoti, kiek maisto pasiimti. Mano patarimas – susidarykite valgiaraštį, apgalvoję ir apsitarę su šeimos nariais, ką tas kelias dienas norėtumėte valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei, ką valgysite užkandžiams. Taip neprisikrausite per daug maisto, nesuvalgyto nereikės išmesti. Šiais pertekliaus laikais, maisto turime per daug, bet dažnai patiriame maisto medžiagų badą – nes valgome nevisavertį, neįvairų maistą“, – sako R. Bogušienė.
Mėsą ir jos gaminius rinkitės atsakingai
Jei mėsą kepti ruošite namuose, būtinai rinkitės šviežią, neatšildytą mėsą. Neruoškite per anksti, prieš kelias dienas.
Perkant mėsą ar jos gaminius, A. Lekavičiūtė pataria įvertinti pakuotės būklę ir produkto spalvą bei konsistenciją. Kokybiškos mėsos ir jos produktų paviršius turi būti ne lipnus, be gleivių, kvapas nepridusęs, natūralios, produktui būdingos spalvos.
Pakuotės turi būti sandarios, nesubliūškusios ir neišsipūtusios, neturėtų būti produktui nebūdingos spalvos skysčių. Pavyzdžiui, dešrelių pakuotėse skystis turėtų būti skaidrus, o ne balkšvos spalvos.
Vežkitės lėčiau gendančias daržoves ir vaisius
Rinkitės šviežias daržoves, kurių vasarą gausu: agurkus, pomidorus, salotas. Į kelionę pasiimkite ne taip greitai gendančių vaisių: obuolių, apelsinų, arbūzą. Tačiau būkite atsargūs – arbūzą pirkite geriau nepjaustytą, nes taip ilgiau jį išlaikysite šviežią.
A. Lekavičiūtė perspėja, kad neplautumėte vaisių ar daržovių su ežerų ar upių vandeniu. Tam pasiimkite geriamojo vandens. Jei nusipirksite persikų, kriaušių ar uogų (braškių, aviečių) – juos suvalgykite greičiau, geriausiai tą pačią dieną, nes šie vaisiai ir uogos transportuojant susispaudžia ir greičiau sugenda.
Kaip pasiruošti sveikus sumuštinius?
Sveikam sumuštiniui pirmiausia reikia sveikos duonos. R. Bogušienė pataria rinktis viso grūdo bemielę duoną, kuo trumpesnės sudėties. Būtinai įvertinkite jos maistinę vertę: 100 gramų cukrų turi būti iki 5 gramų, druskos – iki 1 gramo, skaidulinių medžiagų – ne mažiau kaip 6 gramai.
Tuomet ant vieno sumuštinio plonu sluoksniu tepkite sviestą, ant kito – avokado, ant trečio – kokybiškos sudėties varškės užtepėlės. Dėkite nuplautų salotų, sūdytos lašišos, pomidorų, ridikėlių ar kietojo sūrio.
Pasidomėkite produktų sudėtimi
Jei norite sutaupyti laiko, galite nusipirkti šviežiai keptos mėsos ar žuvies gaminių, salotų. Svarbiausias kriterijus renkantis pusgaminius – kuo trupiausia sudėtis, be iš dalies hidrintų riebalų, konservantų, saldiklių, dažiklių, skonio ir kvapo stipriklių, riebalų, ypač sočiųjų.
Sveikiausias gėrimas – vanduo
„Važiuodami į kelionę, dažnai norime palepinti vaikus. Sultys, saldinti gazuoti gėrimai nenumalšina troškulio – tik mažina apetitą, užmuša skonio pojūtį ir natūralus maistas tampa nebeskanus“, – atkreipia dėmesį R. Bogušienė.
Ji taip pat siūlo nesižavėti ir cukraus alternatyva saldikliais. Gazuoti gėrimai be cukraus ir be kalorijų nėra sveikesni. Mitybos specialistė primena, kad sveikiausias gėrimas yra vanduo. Vienam žmogui dienai reikia skaičiuoti apie 30 mililitrų vandens vienam kūno kilogramui, bet priklauso nuo oro sąlygų, fizinio aktyvumo, valgomo maisto ir t. t. Taip pat pasiimkite papildomai vandens daržovėms plauti, mastui gaminti.
Vietoj sausainių ir keptos duonos – sveiki užkandžiai
Sausainiai ir kiti kvietinių miltų produktai – populiariausi iškylų užkandžiai. Jie skanūs, todėl vaikų mielai valgomi, tačiau jų maistinė vertė yra menka, juose gali būti sveikatai nepalankių hidrintų riebalų.
Bulvių traškučiai, kukurūzų spragėsiai, kepta duona – dar dažnesni iškylų palydovai, tačiau juose gausu druskos, cukraus, skonio stipriklių. O duona, tamsiai skrudinta riebaluose – tai kancerogenų bomba. Po tokio užkandžiavimo gali sutrikti virškinimas, nebesinorėti pietų.
Kad kelionėje nebūtume pavargę ir pikti, turime valgyti visavertį maistą. Geriau užkandžiams pasiimkite šviežių ar džiovintų vaisių, riešutų. Riešutus geriau rinkitės nesūdytus (kedro, anakardžių, graikiškus), o džiovintus vaisius necukruotus ir be sieros dioksido (tamsius abrikosus ir razinas).
Džiovintų vaisių batonėliai – puikus užkandis, tik skaitykite sudėtį, kad juose nebūtų pridėtinio cukraus. Pati du vaikus auginanti mitybos specialistė teigia, kad tai, ką valgome mes, valgo ir mūsų vaikai, todėl būkime jiems geru pavyzdžiu.
Nepamirškite tinkamai laikyti maisto
Maistą pakuokite į polietileninius, popierinius maišelius, dėžutes. Skirtingus užkandžius sudėkite į atskirus dėžučių skyrelius. Greitai gendantį maistą dėkite į šaltkrepšius: marinuotos mėsos pusgaminius, sūrius, įvairias užtepėles.
„Jeigu neturite tam galimybės, tai apsipirkimo kelionei maršrutą dėliokite taip, kad greitai gendantys produktai netinkamose sąlygose būtų kaip įmanoma trumpiau“, – primena A. Lekavičiūtė.
Taip pat į iškylą būtinai paimkite higienos priemonių: popierinių rankšluosčių, vienkartinių sausų ar drėgnų servetėlių, dezinfekcinio skysčio. Prieš ruošiant maistą ir valgant, būtinai nusiplaukite rankas.
Parengta pagal VšĮ „Sveikatai palankus“ inf.
Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Maistas iškylai turėtų gali būti ir sveikas, ir skanus, ir gražiai patiektas.
VšĮ „Sveikatai palankus“ nuotr.
„Mano patarimas – susidarykite valgiaraštį, ką tas kelias dienas norėtumėte valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei, ką valgysite užkandžiams. Taip neprisikrausite per daug maisto, nesuvalgyto nereikės išmesti“, – vykstantiems iškylauti pataria sveikatai palankaus vaikų maitinimo iniciatorė, maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė.
Perkant mėsą ar jos gaminius, maisto saugos ir kokybės specialistė Akvilė Lekavičiūtė pataria įvertinti pakuotės būklę ir produkto spalvą bei konsistenciją. Kokybiškos mėsos ir jos produktų paviršius turi būti ne lipnus, be gleivių, kvapas nepridusęs, natūralios, produktui būdingos spalvos.