
Naujausios
NAUDINGI PATARIMAI
Kaip tinkamai pasiruošti iškylai gamtoje
Pirkiniai
Saugiau yra pasirinkti ne taip greitai gendančius produktus: vaisius, daržoves, kietus sūrius, konservuotus arba džiovintus mėsos gaminius, grūdų, duonos gaminius, riešutus, krekerius ir stalo vandenį. Svarbu įsitikinti, kad žalios mėsos ar žuvies sultys nepateks ant kitų maisto produktų, kurie bus vartojami be papildomo terminio apdorojimo.
Jeigu įsigijus maisto produktus neketinate vykti tiesiai namo, su savimi (automobilyje) pravartu turėti šaltkrepšį su ledo kasete.
Išvykoje automobilį su šaldytuvu ar šaltkrepšį reikėtų laikyti šešėlyje, saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Maisto produktams pakuoti geriau rinktis sandariai uždaromus indus, o ne plastikinius ar popierinius maišelius.
Maisto ruošimas
Pravartu pasirūpinti geriamuoju vandeniu, drėgnomis servetėlėmis, popieriniais rankšluosčiais, vienkartiniais indais ne tik valgyti, bet ir saugiai maistui ruošti. Kepant mėsos gaminius, reikėtų nepamiršti, kad žalios mėsos sultys gali užteršti jau paruoštą produktą.
Labai svarbu karštą maistą laikyti karštai, o šaltą – šaltai. Todėl paruoštus šaltus produktus reikėtų laikyti šaltkrepšiuose. Karštas maistas neturėtų būti laikomas ilgiau nei dvi valandas.
Ruošiant mėsos ir paukštienos pusgaminius, svarbiausia gaminį gerai iškepti ar išvirti.
Ant atviros liepsnos nereikėtų kepti tų mėsos gaminių, kuriuos gaminant buvo naudojamas natrio nitritas (maisto priedas E250).
Kepant mėsos produktus, kurių sudėtyje yra natrio nitrito, jo likučiai reaguoja su aminais ir amino rūgštimis ir sudaro kancerogeninius junginius – nitrozaminus. Vienas svarbiausių nitrozaminų susidarymo veiksnių – aukšta (aukštesnė nei 110 laipsnių) temperatūra. Tokioje temperatūroje jie ir gali susidaryti.
* Dešrelių, kitų mėsos gaminių, kurių ženklinimo etiketėje nurodytas maisto priedas E250, nederėtų kepti kaitroje;
* Mėsos gaminiai, kuriuos apdorojant nitritai nebuvo naudoti, yra ne rausvos, o pilkšvos, baltos spalvos. Jie tinkami kepti aukštoje temperatūroje. Ant tokių gaminių pakuotės parašyta, kad tai kepamosios dešrelės, skirtos kepti gamtoje ir pan.;
* Pernelyg apdegusioje mėsoje gali susidaryti nitrozaminų – kancerogenų, galinčių sukelti virškinamojo trakto auglius;
* Norint apsaugoti produktus nuo tiesioginės liepsnos, galima juos suvynioti į foliją – tada mėsa kepa žemesnėje temperatūroje ir neapdega;
* Jeigu mėsa apdegė, būtina nupjaustyti apdegusias ar apanglėjusias vietas.
Svarbiausia – švara
Net ir geriausi patarimai bus beprasmiai, jei nesilaikysime švaros ir asmeninės higienos. Prieš valgant ar prieš ruošiant maistą, būtina plauti rankas. Ne mažiau svarbu, kad darbo paviršiai ir įrankiai taip pat būtų švarūs, o gaminat – dažnai plaunami.
Maisto likučiai
Viena iš dažniausiai pasitaikančių buitinių apsinuodijimo maistu priežasčių – po iškylos gamtoje ar pobūvyje likusių maisto likučių naudojimas. Karštame ore laikytas maistas, neapsaugant jo nuo aplinkos dulkių, vabzdžių ir panašių taršos šaltinių, labai greitai ima gesti, jame dauginasi sveikatai pavojingi mikroorganizmai. Todėl visas maisto atliekas, parsivežtas iš iškylos gamtoje, reikėtų nedelsiant išmesti.
Pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inf.
Romos Balsienės (ELTA) nuotr.i
PATARIMAS: Jeigu mėsa apdegė, būtina nupjaustyti apdegusias ar apanglėjusias vietas.