
Naujausios
Lieknėti padeda subalansuota mityba
„Valgau ir lieknėju“ – taip trumpai galima būtų apibūdinti subalansuotą mitybą. Kas tai yra, ir kodėl subalansuota mityba yra geriau už įvairias dietas, kalbėjomės su Šiaulių sporto klubo „Eurogym“ treneriu instruktoriumi ir mitybos specialistu Edvardu Bliumu.
Jurgita JUŠKEVIČIENĖ
jurgita@skrastas.lt
„Pastato ant bėgių“
„Aš –prieš dietas. Dieta – tai kažko ribojimas, be to, dietos amžinai nesilaikysi. Valgom viską, tik padedu, paaiškinu, kada ir ką valgyti, sudarau režimą“, – sako specialistas E. Bliumas.
Jis nedraudžia beveik jokių produktų, tačiau kai kuriuos dalykus, pavyzdžiui, saldumynus, pataria valgyti retai, mažais kiekiais ir geriausia pirmoje dienos pusėje. Net jei esate pakviesti pas močiutę į jubiliejų ir ji privirė cepelinų, nebūtina jų atsisakyti. Retkarčiais porcija cepelinų kūno formoms nepakenks.
E. Bliumas rekomenduoja valgyti kas 2–3 valandas 5–6 kartus per dieną. Žinoma, įprasti prie režimo ir keisti mitybos įpročius dažnam nėra lengva. E. Bliumas sako, kad su kai kuriais klientais tenka ir pakovoti, kol „pastato traukinį ant bėgių“. Net ir jau pastatytą traukinį dar kurį laiką tenka stumti, kol organizmas pripranta prie pasikeitimų. Įsivažiuoti reikia maždaug mėnesio.
E. Bliumas nepataria kardinaliai keisti savo mitybos įpročių ir stipriai sumažinti su maistu gaunamų kalorijų kiekį.
„Jeigu žmogus sveria daugiau kaip 100 kilogramų ir yra įpratęs sočiai valgyti, neduosi jam 1 600 kilokalorijų plano. Ims nykti ne tik riebalai, bet ir raumenys. Tai nėra gerai. Be to, kardinaliai pakeisi mitybą – žmogus neišlaikys ir po mėnesio grįš prie senų įpročių. Todėl geriau viską daryti pamažu“, – sako specialistas.
Mitybos plano laikymasis kartu su specialistu pranašesnis tuo, kad esi įsipareigojęs ne tik prieš save, bet ir prieš savo trenerį, o tai suteikia daugiau motyvacijos.
Kartą per savaitę specialistas pamatuoja apimtis ir pasveria. E. Bliumas sako, kad per savaitę numesti iki kilogramo svorio ir kūno apimtis (pilvo, šlaunų) sumažinti 1 centimetru yra saugu ir normalu.
„Nesidžiaukite, jei per savaitę netekote trijų kilogramų. Kūno riebalai taip greitai netirpsta. Tiesiog organizmas atsikrato skysčių, mažėja raumenų masė“, – įspėja E. Bliumas.
Ką ir kada valgyti?
Pasak E. Bliumo, pirmoje dienos pusėje mūsų organizmas turi gauti daugiau angliavandenių, nes reikia energijos, antroje dienos pusėje kūnas jau po truputį ruošiasi poilsiui, todėl geriau rinktis baltyminį maistą. Daržoves galima valgyti visos dienos metu, o saldžius vaisius – tik pirmoje dienos pusėje. Antroje dienos pusėje galima pasilepinti tik rūgštokais vaisiais ir uogomis: kiviais, ananasais, greipfrutais, braškėmis.
„Daug kas baiminasi riebalų. Jų iš mitybos raciono nereikia išbraukti, – sako specialistas. – Per dieną žmogus turi gauti apie 1 gramą riebalų vienam kilogramui savo kūno svorio. Žinoma, geriau, kad tai būtų augaliniai riebalai: riešutų, alyvuogių, linų sėmenų aliejai.“
Svarbiausias dienos valgymas – pusryčiai. Pusryčiams svarbu gauti angliavandenių, suteikiančių energijos. Jų per dieną reikia gauti iki 4 gramų vienam kilogramui kūno svorio. Galima kartais pasilepinti net saldumynais. Pavyzdžiui, jeigu esate pakviesti į gimtadienį, vakare nebevalgykite torto, geriau atsipjaukite gabaliuką ir parsineškite namo pusryčiams.
Geriausias patiekalas pusryčiams yra košė: avižų, grikių, įvairių grūdų. Ją galima pagardinti šaukšteliu linų sėmenų ar kokosų aliejaus, vaisiais, uogomis.
Mėgstantiems sumuštinius, instruktorius pataria pasigaminti avokadų sviesto. Avokado minkštimą reikia sutrinti su mėgstamomis žolelėmis ir skiltele česnako. Tokį sviestą galima tepti ant grūdėtos, ruginės duonos riekelės, ryžių paplotėlio. Ant viršaus galima uždėti mocarelos sūrio ar užpjaustyti virto kiaušinio. Tokie sumuštiniai ne tik skanūs, bet ir naudingi, mat su jais gauname būtinų angliavandenių, riebalų ir baltymų.
Priešpiečiams galima suvalgyti saldų vaisių ar nedidelę saujelę (20–25 gramai) riešutų. Galima pasigaminti gardžių vaisių salotų, kurioms reikės pusės obuolio, pusės kriaušės, kelių vynuogių ir šlakelio graikinių ar kitų riešutų aliejaus arba šaukšto jogurto be priedų. Jeigu darbe su kolegomis tokiu metu geriate kavą, galima pasilepinti 3–4 gabalėliais juodojo šokolado.
Pietums mitybos specialistas pataria rinktis žuvį, paukštieną, jautieną, žvėrieną. Tiesa, raudonos žuvies pataria valgyti du kartus per savaitę. Mėsą ar žuvį geriau virti ar kepti grilyje. Pietų mėsos porcija, pavyzdžiui, moteriai, – 80–100 gramų.
Suaugęs žmogus per dieną turi gauti maždaug 2 gramus baltymų vienam kilogramui savo kūno svorio.
Garnyras – daug daržovių (žalių ar troškintų) ir truputis ryžių, grikių ar su lupena virta bulvė.
Jeigu labai norisi sriubos, E. Bliumas pataria išsivirti tokią, kuri atstotų pagrindinį patiekalą, joje būtų ir mėsos, ir daržovių, ir kruopų ar bulvių. Kad tai nebūtų tik vanduo ir riebalai.
Pavakariai – tas metas, kai angliavandenių jau reikia mažinti. Tad geriausiai tiks nesaldintas jogurtas, varškė, kefyro ir braškių kokteilis, riešutai (20 gramų), anksčiau minėti rūgštoki vaisiai ir uogos.
Vakarienei vėl galima rinktis paukštieną, žuvį, kiaušinius, varškę, mocarelos sūrį. Tik jau duonos, ryžių, grikių ar bulvių vertėtų atsisakyti. Puikus pasirinkimas bus salotos, kurias galima pagardinti šlakeliu aliejaus.
Paskutinis valgymas turėtų būti 2–3 valandos iki miego, tad jeigu po vakarienės iki miego dar daug laiko ir juntamas alkis, jį galima numalšinti suvalgius varškės, išgėrus kefyro ar pasukų, suvalgius keletą braškių.
Įveikti iššūkius
„Subalansavimas – tai sutvarkymas, – sako E. Bliumas. – Mes stengiamės susitvarkyti spintą, stalčius, o prie stalo kažkodėl tvarkos nepaisome.“
Pasak specialisto, kai organizmas nuolat gauna „degalų“, jis nebekaupia atsargų ir pradeda tirpinti esamus kūno riebalus.
Laikydamiesi subalansuotos mitybos plano žmonės susiduria su tokia problema – reikia su savimi turėti maisto, kad atėjus tam tikram laikui galėtų pavalgyti.
Per šį psichologinį barjerą perėjo ir pats E. Bliumas: „Suprantu, kad tai nepatogu, bet jei norime rezultato, turime būti stiprūs. Vėliau tie, kurie iš mūsų juokėsi, patys prašys patarimo.“
Gal dietomis rezultato galima pasiekti ir greičiau, tačiau, pasak mitybos specialisto, subalansavus mitybą rezultatą pavyks išsaugoti ilgai. Be to, įpratus sveikai maitintis, jau nebesinorės grįžti prie „sunkių“ lietuviškų patiekalų.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
MITYBA: Treneris instruktorius ir mitybos specialistas Edvardas Bliumas sako, kad suderinus subalansuotą mitybą ir sportą kūnas bus ne tik lieknas, bet ir stangrus.
PATARIMAS: Edvardas Bliumas saldumynus pataria valgyti retai, mažais kiekiais ir geriausia pirmoje dienos pusėje.