
Naujausios
Žemuogė – geros savijautos užtaisas
Vaistininkė teigia, kad rinkti uogas patiems ir mėgautis gamtos draugija gali būti puikus laiko praleidimas, o kartu ir proga pakvėpuoti grynu oru, gauti papildomo vitamino D. Ji primena, kad žemuogėse yra gausu vitaminų ir mūsų imuninei sistemai naudingų medžiagų.
,,Žemuogių uogos ir lapai kaupia daug vitamino C, B grupės vitaminų, folio rūgšties, taip pat turi rauginių medžiagų, flavonoidų, karotinoidų, cukrų, kalio, kalcio ir magnio. Reikėtų stengtis gerai sukramtyti žemuogės uogų sėklytes, nes jose gausu geležies. Be to, naudingi yra ir žemuogių uogų lapai, jie tokie pat vertingi kaip ir uogos, iš jų galima gamintis arbatas. Lapus reikėtų skinti jaunus, džiovinti pavėsyje, gerai vėdinamoje vietoje paskleidus plonu sluoksniu“, – sako K. Kudzinskienė.
Valgant žemuoges ir bet kokias kitas uogas, turėtume pasižiūrėti ar jos švarios ir šviežios. Geriausia žemuoges valgyti šviesias, visiškai sunokusias. Labiau sunokusias uogas siūloma šaldyti, kad išliktų naudingosios medžiagos
Vaistininkė pataria, kad per dieną verta suvalgyti po stiklinę žemuogių.
„Žemuoges galime valgyti visi, tačiau svarbu nepamiršti, kad kai kurie gali būti alergiški šioms uogoms. Taip pat gali pasitaikyti atvejų, kada žemuogių sultys sukelia odos alergines reakcijas“, – perspėja specialistė.
Žemuogė – pirmoji gydytoja susirgus
Jau nuo seno dėl savo kaupiamų medžiagų žemuogės buvo pasitelkiamos norint pasveikti susirgus tam tikromis ligomis.
,,Žemuogės yra naudojamos imuninei sistemai gerinti, viduriavimui gydyti, nuo šlapimo takų ligų, nes skatina šlapimo išsiskyrimą. Lapų arbata dažnai vartojama nuo peršalimo ligų nusilpus organizmui. Liaudies medicina teigia, kad žemuogių lapai naudoti ir žaizdoms gydyti“, – teigia K. Kudzinskienė.