Piktžolės gali gydyti

Piktžolės gali gydyti

Piktžolės gali gydyti

Šalpusnis

Dar Antikos gydytojai žinojo, kad ankstyvaisiais šalpusniais galima išgydyti kosulį ir plaučių ligas. Ir iki šiol žmonės, nenutolę nuo gamtos, jais gydosi bronchitą, gerklų uždegimą, ginasi nuo bronchinės astmos ar pleurito.

Kaip tik šiuo metų laiku, pavasarį, kai dažną ima kamuoti astma ar lėtinis bronchitas, verta gerti šviežių šalpusnių sulčių, sumaišytų su šiltu pienu: tai palengvins kvėpavimą ir atsikosėjimą. Kamuojant dusuliui, įkvėpkite šalpusnių garų. Šaukštą lapų bei žiedų užplikykite vandeniu, užsidenkite galvą rankšluosčiu ir kvėpuokite garais. Procedūrą kartokite kelis kartus per dieną.

Mūsų seneliai šviežių sulčių lašindavo į skaudamą ausį, įtraukdavo į šnerves sirgdami sloga, nuplautų ir sutrintų šviežių lapų tyrės dėdavo ant skaudamų sąnarių. Šalpusnių nuoviru plaudavo tinstančias kojas. Jie taip pat žinodavo: jei slenka arba labai riebaluojasi plaukai, kartą per savaitę galvą reikia išplauti dilgėlių ir šalpusnio lapų mišinio nuoviru.

Kiaulpienė

Lietuvoje privačių sklypų savininkai kiaulpienes keikia ir naikina purkšdami chemikalais, mat jos esą gadina vaizdą, o štai prancūzai jas augina specialiai ir vartoja salotoms, uogienėms, vynui, marinatams. Naudingos mūsų sveikatai yra ir kiaulpienės šaknys, ir lapai, ir žiedai.

Kiaulpienės turtingos kalio, natrio, mangano, aliuminio, geležies, vario, kalcio, vitaminų A, B, E ir C, jos gelbsti mus nuo skausmo, uždegimų, apramina nervus, šalina iš organizmo toksinus, saugo kraują nuo blogojo cholesterolio, didina jame hemoglobino kiekį. Avicena kiaulpienių sultimis gydydavo kepenų ir širdies ligas, o mūsų protėviai jas gerdavo nuo kirmėlių, pablogėjusio regėjimo, silpnumo.

Balanda

Lietuvoje auganti baltoji balanda – viena iš labiausiai paplitusių piktžolių, kurių jaunos šakelės bei lapai tinka ir kaip maistas, ir kaip vaistas. Pagal skonį ji primena špinatus ir turi gydomųjų savybių – gerina virškinimą, detoksikuoja žarnyną, lengvina atsikosėjimą, stiprina organizmą. Actekai baltosios balandos lapų dėdavo į maistą. Meksikiečių virtuvės specialistai ją žino ir vertina iki šiol.

Vaistams iškart po žydėjimo pjaunamos šviežios arba sudžiūvusios balandos viršūnėlės ir žolė.

Šiuo, kaip ir kitais augalais nepiktnaudžiaukite, gydymo tikslais vartokite tik su gydytojo rekomendacijomis.

Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

NAUDA: Naudingos yra visos kiaulpienės dalys: ir žiedai, ir lapai, ir šaknys.

Pagal ve.lt inf.