Sąnarius saugo sveikas maistas ir judėjimas

Sąnarius saugo sveikas maistas ir judėjimas

Są­na­rius sau­go­ svei­kas mais­tas ir ju­dė­ji­mas

No­rė­da­mi iš­sau­go­ti svei­kus są­na­rius, tu­ri­me rink­tis kuo na­tū­ra­les­nį mais­tą ir kas­dien pa­kan­ka­mai ju­dė­ti – vy­res­niam žmo­gui per die­ną rei­kė­tų nuei­ti 8000 žings­nių. Apie tai Jo­niš­kio Pa­gy­ve­nu­sių žmo­nių aso­cia­ci­jos su­si­ti­ki­me pa­sa­ko­jo na­tū­ro­pa­tas To­mas Vi­lū­nas.

Lo­re­ta RIPS­KY­TĖ

loretar@skrastas.lt

Są­na­rių li­go­mis skun­džia­si ir 30-me­čiai

Se­niau žmo­nės są­na­rių, stu­bu­ro skaus­mais im­da­vo skųs­tis su­lau­kę gar­baus am­žiaus, o da­bar ne­nuos­ta­bu, kai į me­di­kus dėl to­kių pro­ble­mų krei­pia­si 30–40 me­tų su­lau­kę gy­ven­to­jai. Daž­nam skau­da nu­ga­rą, ima traš­kė­ti są­na­riai.

Gy­dy­to­jas na­tū­ro­pa­tas To­mas Vi­lū­nas sa­ko, kad svar­biau­sios prie­žas­tys yra ne­tin­ka­ma mi­ty­ba ir ne­jud­ru­mas. Dau­ge­lis žmo­nių nuo ry­to iki penk­tos va­lan­dos va­ka­ro dar­be pra­sė­di prie kom­piu­te­rio ek­ra­no, da­lis jų ir po to ne­ski­ria lai­ko spor­tui ar pa­pras­čiau­siam pa­si­vaikš­čio­ji­mui, tik įsė­da į au­to­mo­bi­lį ir iš jo iš­li­pa prie na­mų ar prie par­duo­tu­vės.

Dar blo­giau, kai žmo­gus išei­na į pen­si­ją ir už­si­da­ro na­muo­se prie te­le­vi­zo­riaus ek­ra­no, ku­ria­me mai­no­si se­ria­lų vaiz­dai. Pa­sak me­di­ko, įpras­ta ta­po, kad žmo­gus per die­ną nuei­na vos 1000 žings­nių, nors kiek­vie­nas suau­gu­sy­sis tu­rė­tų nu­žings­niuo­ti 10 tūks­tan­čių, o pa­gy­ve­nęs žmo­gus – 8000 ar bent 6000 žings­nių.

„Jei pa­rė­jo­te iki na­mų ir su­pran­ta­te, kad per ma­žai vaikš­čio­jo­te, ne­ra­kin­ki­te du­rų. Ap­si­su­ki­te ir ei­ki­te, kad ir ap­link na­mą ke­lis kar­tus. Vis bus nau­da“, – ti­ki­no gy­dy­to­jas na­tū­ro­pa­tas.

Per di­de­lis fi­zi­nis krū­vis – ir­gi ne­ge­rai

Ta­čiau žmo­nėms ky­la klau­si­mų, ko­dėl tie, ku­rie in­ten­sy­viai spor­tuo­da­vo, nuo jau­nys­tės dir­bo fi­zi­nį dar­bą ir pa­rė­ję į na­mus sku­bė­da­vo į dar­žą, taip pat skun­džia­si są­na­rių skaus­mais. Me­di­kas sa­ko, kad vis­kas pri­kla­uso nuo sai­ko. Kai žmo­gus vi­sai ne­ju­da, or­ga­niz­mas „su­pran­ta“, jog ne­be­rei­kia ga­min­ti są­na­rių skys­čio, to­dėl pra­si­de­da skaus­mai, bet kai žmo­gus ju­da be su­sto­ji­mo, są­na­rys ne­bes­pė­ja to skys­čio ga­min­ti, ir laz­da at­si­grę­žia ant­ru ga­lu.

„To­dėl tė­vai ir se­ne­liai vi­sa­da ei­da­vo po­pie­tės mie­go, jie ži­no­jo, kad tik taip lai­kys raiš­čiai, rau­me­nys, są­na­riai“, – aiš­ki­no gy­dy­to­jas.

Svar­bu val­gy­ti svei­ką mais­tą

Be ju­dė­ji­mo, itin svar­bi yra svei­ka mi­ty­ba. Ta­čiau di­džio­ji da­lis mais­to pro­duk­tų par­duo­tu­vė­se – su il­gu ga­lio­ji­mo lai­ku. To­kia­me mais­te ma­žai iš­lie­ka nau­din­gų mais­ti­nių me­džia­gų.

Gy­dy­to­jas T. Vi­lū­nas pa­sa­ko­jo at­li­kęs eks­pe­ri­men­tą. Spe­cia­liai ke­lias die­nas ėjo į vie­ną pre­ky­bos cent­rą ir ste­bė­jo, kas pa­si­kei­tė žu­vies sky­riu­je. Tas pa­ts ga­ba­las tu­no, vie­nos bran­giau­sių žu­vų, ku­rios ki­log­ra­mas kai­nuo­ja apie 30 eu­rų, gu­lė­jo vit­ri­no­je ant le­du­kų. Reiš­kia, ne su­šal­dy­tas, tik at­šal­dy­tas. Me­di­kas įsi­dė­mė­jo, kaip ga­ba­las at­pjau­tas. Jo tei­gi­mu, dar ir sep­tin­tą ty­ri­mo die­ną tas pa­ts tu­nas gu­lė­jo kaip gu­lė­jęs, tik ga­lio­ji­mo da­ta vis bu­vo pra­tę­sia­ma.

„Jei­gu to­kios žu­vies nu­si­pirk­si­me, neap­si­nuo­dy­si­me, bet ir nau­din­gų me­džia­gų be­veik ne­gau­si­me. Tas pa­ts su il­gai lai­ko­ma mė­sa“, – tei­gė na­tū­ro­pa­tas. Pa­sak jo, il­go ga­lio­ji­mo pie­no pro­duk­tuo­se, ap­do­ro­tuo­se an­ti­bio­ti­nė­mis me­džia­go­mis, su­si­for­muo­ja tech­ni­nis kal­cis, ku­ris vi­siš­kai ne­pa­pil­do kal­cio at­sar­gų kau­luo­se. Jis kaip tik iš­stu­mia ge­rą­jį kal­cį.

„Ar ga­li­me ką nors pa­keis­ti? Reik­tų pa­tiems au­gin­ti gy­vu­lius, pirk­ti mė­są, pie­ną, kiau­ši­nius iš pa­žįs­ta­mų ūki­nin­kų ar­ba bent jau ži­no­ti, orien­tuo­tis, ka­da at­ve­ža­mi švie­ži pro­duk­tai. Ne­pirk­ti bal­tų kvie­ti­nių mil­tų, ku­riuo­se nė­ra li­kę na­tū­ra­lios grū­dų luo­be­lės, ke­pi­nių, pri­so­tin­tų pu­rik­liais, vie­to­je to, ga­min­ti iš pil­no grū­do, rus­vų mil­tų, nors šie ir at­ro­do ne to­kie ma­lo­nūs akiai“, – aiš­ki­no To­mas Vi­lū­nas.

Kau­lų są­na­rių skys­čiui ga­min­tis rei­ka­lin­gi svei­ki pro­duk­tai. Kai jų trūks­ta, skys­čio ne­lie­ka, iš­džiūs­ta kremz­lė, o ją su­try­nus pra­si­de­da skaus­mai. To­dėl rū­pin­tis rei­kia iš anks­to.

Au­to­rės nuo­tr.

ŽINGS­NIAI: Gy­dy­to­jas na­tū­ro­pa­tas To­mas Vi­lū­nas aiš­ki­no, kad no­rint iš­sau­go­ti svei­kus są­na­rius rei­kia rink­tis kuo na­tū­ra­les­nį mais­tą, ne­pri­so­tin­tą įvai­rių kon­ser­van­tų, pu­rik­lių bei ki­tų prie­dų, ir kas­dien pa­kan­ka­mai ju­dė­ti – vy­res­niam žmo­gui per die­ną nuei­ti 8000 žings­nių.