
Naujausios
Vasarą maistu apsinuodyti lengviausia
Maisto produktai vasarą, ypač perkopus 30 laipsnių šilumos, dažnai tampa apsinuodijimo priežastimi. Kokių gaminių per karštį reikėtų vengti ir į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis produktus?
Reikėtų apžiūrėti atidžiau
„Gaminys išlieka saugus ir kokybiškas tik tuomet, kai pardavėjas ir pirkėjas jį laiko gamintojo nurodytomis sąlygomis“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Aurelija Načienė.
Šiemet VMVT specialistams patikrinus beveik 300 prekiautojų sveriama mėsa ir jos gaminiais, paaiškėjo, kad tinkamų laikymo sąlygų neužtikrinimas – vienas dažniausių pažeidimų (15 procentų visų pažeidimų).
Patikrinus 4 tonas valgomųjų ledų, taip pat daugiausiai nustatyta netinkamų laikymo sąlygų pažeidimų.
Pasak A. Načienės, bene dažniausiai temperatūrinių režimų nepaisymas fiksuojamas dėl žinių trūkumo ar aplaidumo. Pavyzdžiui, perkrovus šaldymo kameras ir šaldytuvus, jie per mažai šaldo ir maisto produktai pradeda tirpti. O dar kartą užšaldyti produktai netenka dalies naudingųjų medžiagų, nukenčia jų kokybė.
„Renkantis šaldytą maisto produktą, reikėtų jį atidžiai apžiūrėti. Jeigu pakuotėje yra daug šerkšno, ledukų, susikaupusio sniego, produktas sušokęs į ledo gabalą, vadinasi, jis buvo atitirpęs ir vėl užšaldytas.
Kad buvo atitirpę valgomieji ledai, nesunku suprasti iš jų formos. Jeigu ledų forma deformuota, vadinasi, jie dar kartą užšaldyti“, – pabrėžia A. Načienė.
VMVT Maisto skyriaus specialistė pataria nepirkti maisto produkto, kurio ženklinimo etiketė arba jos dalis nuplėšta, ištaisyta, perklijuota – taip gali būti nuslėptas tikrasis produkto tinkamumo vartoti terminas.
Nereikėtų pirkti greitai gendančių maisto produktų: pieno ir jo produktų, mėsos ir jos gaminių, žuvies, kreminių konditerijos gaminių, jeigu jie parduodami ne iš šaldymo įrenginių.
Kaip saugiai ruošti maistą iškylaujant?
– Keliaujant ar iškylaujant gamtoje, dažnai apsinuodijama mišrainėmis su majonezu, karšto rūkymo mėsos, žuvies gaminiais, dešromis, pieno produktais, kreminiais tortais ar pyragais. Greitai gendančių maisto produktų, kurių nėra galimybės šaltai transportuoti, vasarą reikėtų vengti.
– Į iškylą rekomenduojama rinktis vaisius, daržoves, kietąjį sūrį, konservuotus arba džiovintus mėsos produktus, grūdų ir duonos gaminius, riešutus.
– Vasarą atidžiai ruošti žalią mėsą. Kenksmingi mikroorganizmai, esantys žalioje mėsoje, nuo pjaustymo lentelės, įrankių, šluostės ar rankų gali patekti ant jau valgyti paruoštų maisto produktų. Taigi, iškeptos mėsos iešmo negalima dėti šalia žalios mėsos, ant tos pačios pjaustymo lentelės, ant kurios buvo pjaustoma mėsa, negalima pjaustyti salotų ir panašiai.
– Parduotuvėje į pirkinių krepšelį žalios mėsos nereikėtų dėti šalia kitų maisto produktų.
– Nusipirktus kulinarijos gaminių, juos būtina suvalgyti ne vėliau kaip per 48 valandas. Namuose gamintus patiekalus rekomenduojama laikyti ne ilgiau nei 72 valandas.
Parengė Natalija KONDROTIENĖ
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
REKOMENDACIJA: Specialistai nerekomenduoja pirkti greitai gendančių maisto produktų, jeigu jie parduodami ne iš šaldymo įrenginių.
Jono TAMULIO nuotr.
PAŽEIDIMAI: Šiemet VMVT specialistams patikrinus beveik 300 prekiautojų sveriama mėsa ir jos gaminiais, paaiškėjo, kad tinkamų laikymo sąlygų neužtikrinimas – vienas dažniausių pažeidimų – 15 procentų nuo visų pažeidimų.