Žalieji kokteiliai suteikia energijos ir padeda nesirgti

Žalieji kokteiliai suteikia energijos ir padeda nesirgti

Ža­lie­ji kok­tei­liai su­tei­kia ener­gi­jos ir pa­de­da ne­si­rgti

Ža­lia­sis kok­tei­lis – vi­ta­mi­nų už­tai­sas, grei­tai nu­mal­ši­nan­tis al­kį, stip­ri­nan­tis imu­ni­te­tą, su­tei­kian­tis ener­gi­jos ir ge­ros nuo­tai­kos. Šiau­liuo­se vei­kian­čio sul­čių ba­ro va­dy­bi­nin­kė-kon­sul­tan­tė Aud­ro­nė Ga­vors­kie­nė pa­ta­ria ne­bi­jo­ti eks­pe­ri­men­tuo­ti – kok­tei­lio sko­nį ga­li pra­tur­tin­ti net ci­na­mo­nas ar dil­gė­lė.

Si­mo­na SI­MO­NA­VI­ČĖ

simona@skrastas.lt

Ir at­si­ge­ria, ir pa­val­go

Tirš­ti ža­lie­ji kok­tei­liai pa­ga­mi­na­mi ne­su­dė­tin­gai – elekt­ri­niu trin­tu­vu su­tri­nant vai­sius, ža­lu­my­nus, dar­žo­ves, rie­šu­tus, uo­gas ir ki­tus pro­duk­tus.

Dėl kon­sis­ten­ci­jos kok­tei­liai leng­vai virš­ki­na­mi, grei­tai nu­mal­ši­na al­kį ir iš kar­to su­tei­kia ener­gi­jos, ge­ri­na žar­ny­no dar­bą. Sul­čių ba­ro va­dy­bi­nin­kė-kon­sul­tan­tė A. Ga­vors­kie­nė pa­ta­ria ža­liuo­ju kok­tei­liu keis­ti bent vie­ną die­nos val­gy­mą, pa­vyz­džiui pus­ry­čius ar pa­va­ka­rius.

„Iš vai­siaus iš­spau­dus vien švie­žias sul­tis ląs­te­lie­ną iš­me­ta­me lauk, o ža­liuo­siuo­se kok­tei­liuo­se ląs­te­lie­na su juo­se esan­čiais mik­roe­le­men­tais iš­lie­ka. Taip žmo­gus ir at­si­ge­ria, ir pa­val­go, leng­viau įsi­sa­vi­na­mos mais­tin­go­sios me­džia­gos“, – kok­tei­lių pri­va­lu­mą įvar­di­ja A. Ga­vors­kie­nė.

Ląs­te­lie­na ap­va­lo žar­ny­ną, at­ku­ria mik­rof­lo­rą, kok­tei­liuo­se esan­tys pek­ti­nai su­ge­ria sun­kiuo­sius me­ta­lus, re­gu­liuo­ja su­tri­ku­sią li­pi­dų apy­kai­tą, ge­ri­na virš­ki­ni­mą.

A. Ga­vors­kie­nė pa­žy­mi, jog kar­tu su pek­ti­nais iš or­ga­niz­mo pa­si­ša­li­na tok­si­nai, kenks­min­gos tul­žies rūgš­tys, iš­trau­kia­mos virš­ki­ni­mo trak­te esan­čios bak­te­ri­jos bei jų iš­ski­ria­mos nuo­din­gos me­džia­gos, stab­do­mas pu­vi­mo pro­ce­sas.

Vi­ta­mi­nų, mi­ne­ra­lų, ląs­te­lie­nos, an­tiok­si­dan­tų už­tai­sas pa­de­da iš­va­ly­ti or­ga­niz­mą. Tai il­gai­niui at­si­spin­di išo­rė­je – la­biau švy­tin­čio­je, skais­tes­nė­je ir ly­ges­nė­je odo­je.

Mi­ty­bos spe­cia­lis­tų tei­gi­mu, dau­ge­lio žmo­nių val­gia­raš­ty­je yra per ma­žai ža­lu­my­nų – tai ga­li kom­pen­suo­ti ža­lie­ji kok­tei­liai.

Kok­tei­lis su ci­na­mo­nu

Nors spe­cia­lis­tai tei­gia, jog or­ga­niz­mas leng­viau­siai įsi­sa­vi­na vai­sius ir dar­žo­ves, au­gan­čius mū­sų kli­ma­to są­ly­go­mis, A. Ga­vors­kie­nė at­krei­pia dė­me­sį, jog vien iš lie­tu­viš­kų vai­sių pa­ga­min­to kok­tei­lio iš­vaiz­da ne­bus la­bai pa­trauk­li – vy­raus pilkš­vos že­mės spal­vos. Eg­zo­ti­niai vai­siai su­tei­kia pla­ki­niui ryš­kes­nių, sod­res­nių spal­vų.

Ža­lie­ji kok­tei­liai ga­mi­na­mi iš įvai­riau­sių vai­sių (ba­na­nų, ki­vių, apel­si­nų, man­da­ri­nų, greipf­ru­tų, ana­na­sų, man­gų, obuo­lių, kriau­šių), uo­gų (span­guo­lių, vy­nuo­gių, braš­kių, avie­čių ir kt.), dar­žo­vių (bu­ro­kė­lių, rau­gin­tų ko­pūs­tų, mor­kų, sa­lo­tų, špi­na­tų, sa­lie­rų, im­bie­ru).

Kok­tei­lį ga­li­ma pa­pil­dy­ti li­nų sė­me­ni­mis, dai­gin­tų sau­lėg­rą­žų ar avi­žų ūg­liais, se­za­mo, mo­liū­go sėk­lo­mis, sau­lėg­rą­žo­mis, mig­do­lais, grai­ki­niais rie­šu­tais.

Į kok­tei­lius de­da­ma vais­ti­nių ir prie­sko­ni­nių au­ga­lų: ka­lend­rų, dil­gė­lių, liu­cer­nos, sva­rai­nių ir t.t.

Kok­tei­liams taip pat tin­ka ir lau­ki­nių au­ga­lų la­pai: do­bi­lai, kiaul­pie­nių žie­dai ir la­pai, že­muo­gės, gars­ty­čios, rūgš­ty­nės, prie­sko­ni­nės žo­le­lės, to­kios kaip ba­zi­li­kai, me­li­sos, mė­tos, kra­pai, pet­ra­žo­lės, pi­pir­mė­tės, šalt­mė­tės.

A. Ga­vors­kie­nė pa­ta­ria kok­tei­lį pa­ska­nin­ti ir in­diš­kais prie­sko­niais, pa­vyz­džiui, ci­ber­žo­le, ci­na­mo­nu, ku­mi­nu.

Svar­bus ba­lan­sas

A. Ga­vors­kie­nė at­krei­pia dė­me­sį, jog idea­liam kok­tei­liui pa­ga­min­ti svar­bios pro­por­ci­jos, kad jis bū­tų ne per klam­pus, ne per skys­tas, ne per sal­dus ar rūgš­tus. Kok­tei­lius rei­kė­tų šiek tiek skies­ti van­de­niu.

Per ašt­rų, per kar­tų kok­tei­lio sko­nį ga­li­ma pa­to­bu­lin­ti jį pa­gar­di­nus ra­zi­no­mis, da­tu­lė­mis ar ki­tais džio­vin­tais vai­siais. Taip pa­ska­nin­ti juos ga­li­ma vai­kams. Sal­du­mo, so­tu­mo, ma­lo­nios kon­sis­ten­ci­jos kok­tei­liui vi­suo­met su­tei­kia ba­na­nas.

Nep­rak­ti­kuo­jan­tiems ža­lia­val­gys­tės pa­tar­ti­na ža­lią­jį kok­tei­lį mai­šy­ti iš maž­daug 60 pro­cen­tų vai­sių ir 40 pro­cen­tų ža­lia­la­pių dar­žo­vių, prie­sko­ni­nių žo­le­lių. Pa­ta­ria­ma vie­nu me­tu ne­mai­šy­ti la­bai daug skir­tin­gų ing­re­dien­tų, ge­riau­sia 2-4. Kuo pa­pras­tes­nis re­cep­tas, tuo jis leng­viau virš­ki­na­mas.

Pa­va­sa­rį A. Ga­vors­kie­nė siū­lo ger­ti imu­ni­te­tą stip­ri­nan­čius kok­tei­lius. To­kį ga­li­ma su­si­plak­ti su­mai­šius agur­ką, sa­lie­rą, im­bie­rą, ža­lią­ją cit­ri­ną, špi­na­tus, obuo­lių sul­tis.

„Bet ku­ris ža­lia­sis kok­tei­lis yra gry­nas vi­ta­mi­nų pla­ki­nys, te­rei­kia rink­tis pa­gal sko­nį ar net nuo­tai­ką“, – šyp­so­si Aud­ro­nė.

Pa­sak jos, mai­šy­ti ga­li­ma be­veik bet ką, tik rei­kė­tų at­si­žvelg­ti į pro­duk­tų teks­tū­rą, pa­gal­vo­ti, ko­kio ga­lu­ti­nio re­zul­ta­to no­ri – ašt­res­nio, sal­des­nio, gai­ves­nio.

Kok­tei­lius ge­riau­sia ger­ti ką tik su­trin­tus, ta­čiau mais­tin­gų­jų sa­vy­bių jie ne­pra­ran­da ir lai­ko­mi šal­dy­tu­ve iki tri­jų pa­rų.

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

KOK­TEI­LIAI: Sul­čių ba­ro „Sul­čių bur­bu­liu­kas“ bar­me­nė Jū­ra­tė Jan­kai­ty­tė pi­la ką tik su­plak­tus kok­tei­lius.

ANA­NA­SAS: Sup­la­kus ana­na­sus, ba­na­nus, špi­na­tus, apel­si­nus ir jo­ni­zuo­tą šar­mi­nį van­de­nį gau­na­mas sod­rios ža­lios spal­vos kok­tei­lis.

SVEI­KA­TA: Sul­čių ba­ro va­dy­bi­nin­kė-kon­sul­tan­tė Aud­ro­nė Ga­vors­kie­nė var­di­ja ža­lių­jų kok­tei­lių pri­va­lu­mus: jie leng­vai virš­ki­na­mi, grei­tai nu­mal­ši­na al­kį ir iš kar­to su­tei­kia ener­gi­jos, ge­ri­na žar­ny­no dar­bą.

Vie­no iš ža­lių­jų kok­tei­lių re­cep­tas

Ki­vis, pu­sė ba­na­no, 200 ml apel­si­nų sul­čių, 100 ml van­dens. Ga­li­ma pa­ska­nin­ti mo­liū­gų sėk­lo­mis.