
Naujausios
Žalieji kokteiliai suteikia energijos ir padeda nesirgti
Žaliasis kokteilis – vitaminų užtaisas, greitai numalšinantis alkį, stiprinantis imunitetą, suteikiantis energijos ir geros nuotaikos. Šiauliuose veikiančio sulčių baro vadybininkė-konsultantė Audronė Gavorskienė pataria nebijoti eksperimentuoti – kokteilio skonį gali praturtinti net cinamonas ar dilgėlė.
Simona SIMONAVIČĖ
simona@skrastas.lt
Ir atsigeria, ir pavalgo
Tiršti žalieji kokteiliai pagaminami nesudėtingai – elektriniu trintuvu sutrinant vaisius, žalumynus, daržoves, riešutus, uogas ir kitus produktus.
Dėl konsistencijos kokteiliai lengvai virškinami, greitai numalšina alkį ir iš karto suteikia energijos, gerina žarnyno darbą. Sulčių baro vadybininkė-konsultantė A. Gavorskienė pataria žaliuoju kokteiliu keisti bent vieną dienos valgymą, pavyzdžiui pusryčius ar pavakarius.
„Iš vaisiaus išspaudus vien šviežias sultis ląstelieną išmetame lauk, o žaliuosiuose kokteiliuose ląsteliena su juose esančiais mikroelementais išlieka. Taip žmogus ir atsigeria, ir pavalgo, lengviau įsisavinamos maistingosios medžiagos“, – kokteilių privalumą įvardija A. Gavorskienė.
Ląsteliena apvalo žarnyną, atkuria mikroflorą, kokteiliuose esantys pektinai sugeria sunkiuosius metalus, reguliuoja sutrikusią lipidų apykaitą, gerina virškinimą.
A. Gavorskienė pažymi, jog kartu su pektinais iš organizmo pasišalina toksinai, kenksmingos tulžies rūgštys, ištraukiamos virškinimo trakte esančios bakterijos bei jų išskiriamos nuodingos medžiagos, stabdomas puvimo procesas.
Vitaminų, mineralų, ląstelienos, antioksidantų užtaisas padeda išvalyti organizmą. Tai ilgainiui atsispindi išorėje – labiau švytinčioje, skaistesnėje ir lygesnėje odoje.
Mitybos specialistų teigimu, daugelio žmonių valgiaraštyje yra per mažai žalumynų – tai gali kompensuoti žalieji kokteiliai.
Kokteilis su cinamonu
Nors specialistai teigia, jog organizmas lengviausiai įsisavina vaisius ir daržoves, augančius mūsų klimato sąlygomis, A. Gavorskienė atkreipia dėmesį, jog vien iš lietuviškų vaisių pagaminto kokteilio išvaizda nebus labai patraukli – vyraus pilkšvos žemės spalvos. Egzotiniai vaisiai suteikia plakiniui ryškesnių, sodresnių spalvų.
Žalieji kokteiliai gaminami iš įvairiausių vaisių (bananų, kivių, apelsinų, mandarinų, greipfrutų, ananasų, mangų, obuolių, kriaušių), uogų (spanguolių, vynuogių, braškių, aviečių ir kt.), daržovių (burokėlių, raugintų kopūstų, morkų, salotų, špinatų, salierų, imbieru).
Kokteilį galima papildyti linų sėmenimis, daigintų saulėgrąžų ar avižų ūgliais, sezamo, moliūgo sėklomis, saulėgrąžomis, migdolais, graikiniais riešutais.
Į kokteilius dedama vaistinių ir prieskoninių augalų: kalendrų, dilgėlių, liucernos, svarainių ir t.t.
Kokteiliams taip pat tinka ir laukinių augalų lapai: dobilai, kiaulpienių žiedai ir lapai, žemuogės, garstyčios, rūgštynės, prieskoninės žolelės, tokios kaip bazilikai, melisos, mėtos, krapai, petražolės, pipirmėtės, šaltmėtės.
A. Gavorskienė pataria kokteilį paskaninti ir indiškais prieskoniais, pavyzdžiui, ciberžole, cinamonu, kuminu.
Svarbus balansas
A. Gavorskienė atkreipia dėmesį, jog idealiam kokteiliui pagaminti svarbios proporcijos, kad jis būtų ne per klampus, ne per skystas, ne per saldus ar rūgštus. Kokteilius reikėtų šiek tiek skiesti vandeniu.
Per aštrų, per kartų kokteilio skonį galima patobulinti jį pagardinus razinomis, datulėmis ar kitais džiovintais vaisiais. Taip paskaninti juos galima vaikams. Saldumo, sotumo, malonios konsistencijos kokteiliui visuomet suteikia bananas.
Nepraktikuojantiems žaliavalgystės patartina žaliąjį kokteilį maišyti iš maždaug 60 procentų vaisių ir 40 procentų žalialapių daržovių, prieskoninių žolelių. Patariama vienu metu nemaišyti labai daug skirtingų ingredientų, geriausia 2-4. Kuo paprastesnis receptas, tuo jis lengviau virškinamas.
Pavasarį A. Gavorskienė siūlo gerti imunitetą stiprinančius kokteilius. Tokį galima susiplakti sumaišius agurką, salierą, imbierą, žaliąją citriną, špinatus, obuolių sultis.
„Bet kuris žaliasis kokteilis yra grynas vitaminų plakinys, tereikia rinktis pagal skonį ar net nuotaiką“, – šypsosi Audronė.
Pasak jos, maišyti galima beveik bet ką, tik reikėtų atsižvelgti į produktų tekstūrą, pagalvoti, kokio galutinio rezultato nori – aštresnio, saldesnio, gaivesnio.
Kokteilius geriausia gerti ką tik sutrintus, tačiau maistingųjų savybių jie nepraranda ir laikomi šaldytuve iki trijų parų.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
KOKTEILIAI: Sulčių baro „Sulčių burbuliukas“ barmenė Jūratė Jankaitytė pila ką tik suplaktus kokteilius.
ANANASAS: Suplakus ananasus, bananus, špinatus, apelsinus ir jonizuotą šarminį vandenį gaunamas sodrios žalios spalvos kokteilis.
SVEIKATA: Sulčių baro vadybininkė-konsultantė Audronė Gavorskienė vardija žaliųjų kokteilių privalumus: jie lengvai virškinami, greitai numalšina alkį ir iš karto suteikia energijos, gerina žarnyno darbą.
Vieno iš žaliųjų kokteilių receptas
Kivis, pusė banano, 200 ml apelsinų sulčių, 100 ml vandens. Galima paskaninti moliūgų sėklomis.