
Naujausios
Kaip pasirinkti aliejų?
Pasak lektorės Ramintos Bogušienės, yra tik dvi visuotinai taikomos mitybos rūšys: sveiko žmogaus mityba ir gydomoji dieta, o visa kita priklauso nuo kiekvieno individualiai. Ivairiais informaciniais kanalais mus atakuoja pateikiamos žinios, kad būtina vartojamus produktus derinti, kad bulves valgyti su mėsa – didžiausias nusikaltimas sveikatai. Tačiau nesergančiam organizmui toks derinys nekenkia, o nuvainikuota bulvė apskritai lietuviams yra labai tinkamas produktas, net geresnis už peršamus ryžius, tik reiktų valgyti jas virtas, dar geriau – su lupena, jokiu būdu ne skrudintas aliejuje.
Ir patį aliejų reikia sugebėti išsirinkti. Pirkti derėtų nerafinuotą, o jeigu renkamės alyvuogių aliejų, svarbu ant butelio ieškoti užrašo „extra virgin“ (aukščiausios rūšies – aut. past.). Toks jis kainuos gerokai brangiau, bet bus tikras, grynas, vertinamas dėl didelio polifenolių – natūralių antioksidantų – kiekio, o ne įvairių alyvuogių aliejų mišinys.
Joniškio Trečiojo amžiaus universiteto Fizinio aktyvumo ir sveikos gyvensenos fakulteto organizuotame susitikime mitybos ekspertė pabrėžė, kad nepaisant aliejaus kokybės, jame nereiktų nieko ilgai gruzdinti, kepinti. Geriausia tik vos vos apkepti mėsą, o paskui ją troškinti, taip pat galima trumpai pakepinti svogūnus, morkas, pomidorus, kitas daržoves.
Kenksminga sergantiems, ne sveikiems
Visuomenėje labai išpopuliarėjo mitai, kad kenksminga valgyti produktus su gliutenu. Tačiau gliutenas yra baltymas ir, jeigu žmogus sveikas – tokie produktai išvis nekenkia. Aktualu ieškoti gaminių be gliuteno tik tam tikromis ligomis sergantiems žmonėms. Lygiai taip pat ir laktozė nesugadins gyvenimo, jeigu nesate jai alergiškas. Ir duona, kurioje yra mielių, nebūtinai kels problemų. Tiesiog verta įsiklausyti į savo organizmą: jei pavalgius spaudžia sunkumas, sutrinka virškinimas, pučia pilvą, turbūt jums šis produktas arba kažkuri jo sudedamoji dalis netinka.
R. Bogušienės teigimu, nereikia baimintis druskos ar cukraus, kaip didžiausių baubų, bet turi būti saikas. Jeigu organizme bus druskos perteklius, kaupsis skysčiai, bus šalinamas kalcis, didės kraujo spaudimas.
Svarbiausia – šviežia, šilta, neperdirbta
„Svarbiausia – šviežias, šiltas, neperdirbtas maistas. Maitintis namuose virtu maistu visada bus sveikiau negu eiti į valgyklas, kavines. Todėl kartais tie, kurie mažiau uždirba ir negali sau leisti prabangos lankytis viešojo maitinimo įstaigose, iš tiesų valgo geriau, – paprastą tiesą dėstė R. Bogušienė. – Sparčiai populiarėjanti vegetariška arba veganiška mityba, kai nevartojama jokių mėsos, žuvies produktų, nėra panacėja. Jeigu valgysite bulvių traškučius su kokakola, tai nebus visavertis maistas, netgi nepalankus sveikatai, nors tarsi ir vegetariškas. Vegetarams gali trūkti tam tikrų medžiagų, pavyzdžiui, baltymų. Jų turėtume gauti iš riešutų, o dar daugiau – iš lęšių, kurie net baltymingesni nei mėsa.“
Prekybos centruose renkantis produktus R. Bogušienė patarė labiausiai vengti tų, kurių sudėtyje yra iš dalies hidrintų riebalų, nes jie yra transriebalų, galinčių didinti širdies ir kraujagyslių ligų, tokių kaip išeminė širdies liga, miokardo infarktas, vėžio, cukrinio diabeto bei nutukimo riziką, šaltinis. Beje, šie riebalai dažnai naudojami saldainių, užpilamų sriubų, košių gamyboje. Taip pat, neišmanant visų nepalankių sveikatai medžiagų, užtektų tiesiog rinktis gaminius, kuriuose yra ne daugiau kaip penki ingredientai. Be to, svaru atkreipti dėmesį į pagrindinę sudedamąją medžiagą. Jeigu perkate pomidorų padažą, tai pomidorų pastos ir turi būti daugiausia procentų, o ne vandens, kaip dažnai pasitaiko. Ir nepadės sveikatai užrašas „ekologiškas“, nes tai reiškia, kad produktai buvo auginami ekologiškai, tačiau gaminyje gali būti dėta labai daug cukraus ar saldiklių, druskos, dažiklių ir panašių sudėtinių dalių.
Lektorė įvardijo 10 pagrindinių mitybos taisyklių. Turime valgyti: reguliariai, subalansuotai, saikingai, įvairų maistą. Mažiau vartoti druskos ir cukraus, daugiau – skaidulinių medžiagų, neperdirbtų maisto produktų, augalinio maisto, atsižvelgiant į sezoną, valgyti riebalų, bet palankių sveikatai. Patiekalai turi būti tausojantys, neužteršti kancerogeninėmis ir sintetinėmis medžiagomis. Gerti daugiau vandens, nesaldintos arbatos.