
Naujausios
Braškių ragautojams dar liko pusantro mėnesio
Šiaulių rajone netoli Kryžių kalno stovinčiame braškės formos kioske ūkininkas Rymantas Norkus prekiauja braškėmis. Šypsosi, kad paklausa didelė, uogų gausu, nors nemažai derliaus neteko dėl šalnų. Sako, kad braškės dar pigs, nes daugės lietuviškų uogų.
Natalija KONDROTIENĖ
natalija@skrastas.lt
Valgytojai sugrįžta
Šiaulių rajono ūkininkas Rymantas Norkus patikina – braškių sezonas jau įsibėgėja, kainos po truputį mažėja, pirkėjų daugėja. Prie posūkio į Kryžių kalną gyvenantis ir braškes auginantis ūkininkas džiaugiasi prekyba.
„Nesenai Amerikos lietuvė sustojo braškių. Suvalgiusi uogas automobilyje atėjo jų dar. Jai tai priminė vaikystėje valgytas uogas. Ji pasakojo, kad Amerikoje nelabai kas prie namų augina braškių, tad dabar norėjo jų prisivalgyti iki soties“, – pasakojo ūkininkas.
Didžiausių braškių kilogramas kainuoja 15, šiek tiek mažesnių – 12, o mažiausių – 10 litų.
„Dabar reikia braškes valgyti. Kokį gerą mėnesį ar pusantro – tikrai. Jei užeitų dideli karščiai, labai greitai sunoktų, dėl to sutrumpėtų braškių sezono laikas“, – prognozavo ūkininkas.
Šalnos ir karštis – ne į naudą
Pirmąsias braškes R. Norkus pradėjo skinti per Prezidento rinkimus – gegužės 25 dieną.
Augintojas pasakojo, kad šiemet ankstyvosios veislės braškės sunoko panašiu laiku su vidutiniosiomis. Vėlyvųjų veislių braškės intensyviai žydi, tad ūkininkas garantuoja, kad uogų dar tikrai bus.
Derliaus nuėmimo laikas ir gausa skiriasi, tai priklauso nuo auginimo vietos, priežiūros sąlygų, augalų veislių.
„Mūsų braškynas – 2 hektarų. Dabar jau rimtai skiname, nes mūsų braškės dengtos, su ortakiais, taip paankstėja uogų sunokimo laikas, kiti ūkininkai tik dabar pradeda skinti“, – dalijosi patirtimi R. Norkus.
Lenkiška konkurencija
Lietuviškų braškių augintojams kiekvienais metais vis didesniais konkurentais tampa lenkiškų braškių tiekėjai. Lenkijoje braškės anksčiau sunoksta, tad uogos pasiūlomos beveik mėnesiu anksčiau, negu tą galėtų padaryti lietuviai ūkininkai.
„Turgaus prekiautojams reikia pelno. Įsiveža pigių lenkiškų. Lenkiškų uogų irgi yra gerų, bet geriausias, didžiausias, skaniausias jie valgo patys, tiekia į didžiuosius miestus. Mums – kas lieka“, – pasakojo ūkininkas.
Norintiems atskirti lenkiškas uogas siūlo pirmiausia pasižiūrėti, ar prekiautojai turi ūkininko sertifikatus, pasiskambinti nurodytiems ūkininkams ir pasiteirauti, ar galima uogų pasiskinti tiesiai iš laukų, nusipirkti ūglių.
„Pas ūkininkus būna kelių dydžių ir kainų braškių. Nebūna taip, kad užauga visos vienodos. Pas perpardavinėtojus – vienodos uogos. Mes siūlome ragauti, čia pat ir uogų laukas, galima pasižiūrėti“, – mosteli R. Norkus.
Jis prognozuoja, kad braškių kaina dar šiek tiek mažės. „Gal iki 7 litų. Gyvenimišką patirtį turiu – per Mindaugines braškės būna pigiausios, vėliau ima brangti“, – sakė ūkininkas.
Jono TAMULIO nuotr.
SEZONAS: Ūkininkas Rymantas Norkus sako, kad braškių sezonas jau įsibėgėjo.
ŠVIEŽUMAS: Braškes ūkininkas skina čia pat už prekybos kiosko.
KAINOS: Pačių didžiausių braškių kilogramas kainuoja 15, šiek tiek mažesnių – 12, o mažiausių – 10 litų.