
Naujausios
Nuo bulvinių blynų iki afrikietiško troškinio
Šiaulių universitete šį pusmetį mokslus pradėjo per pusšimtis užsienio studentų iš Pietų Korėjos, Šri Lankos, Ganos ir kitų valstybių. Jie renginyje „Tarptautinė vakarienė“ pristatė savo tradicinius patiekalus.
Simona KVEDERYTĖ
simona.k@skrastas.lt
Užsieniečiai ragavo lietuviškus bulvinius blynus
„Lietuviški bulviniai blynai ir bulvių košė. Gaminau kelias valandas, bet jokių priedų nedėjau – tik bulvės, taboka druskos, pipirų, česnakų“, – šypsojosi vieno Šiaulių universiteto (ŠU) studento senelis Šarūnas Jacinkevičius.
Jis užsienio studentus norėjo supažindinti su tradicine bulve. Prie stalo iškart nusidriekė eilė – puodai akimirksniu ištuštėjo.
Kasmetinis renginys „Tarptautinė vakarienė“ skirtas naujiems ŠU užsienio studentams susipažinti. Aukštoji mokykla šį semestrą sulaukė 38 mainų programos studentų iš 12 šalių: Austrijos, Baltarusijos, Brazilijos, Čekijos, Gruzijos, Italijos, Japonijos, Kazachstano, Pietų Korėjos, Ukrainos, Šveicarijos, Turkijos. Jie Šiauliuose studijuos pusmetį.
Dar penki studentai atvyko iš Šri Lankos. Devyni studentai iš Ganos ir Gvinėjos studijuoja jungtinę Šiaulių ir Čekijos Pardubicės universitetų magistro studijų programą „Regionų plėtra ir valdymas“.
Savo patiekalus pristatė ir antram semestrui likę užsienio studentai.
Bulviniai blynai – čekiški ir baltarusiški
Savo gamybos bulvinius blynus pristatė čekė Markita Obrovska.
„Mes juos vadiname bramborake. Bulvinius blynus gardiname specialiu prieskoniu, žolelėmis, kurias vadiname majoranka (liet. mairūnas). Jo neradome Lietuvoje, todėl naudojame čekiškus. Bramborake dažniausiai valgome su guliašo sriuba“, – pasakojo mergina.
Tradiciniu patiekalu bulviniai blynai laikomi ir Baltarusijoje. Darija Shveikus blynus kepė įprastai: naudojo bulves, mėsą, kiaušinius, druską ir pipirus. „Baltarusija – bulvių žemė, – paaiškino studentė. – Mūsų šalyje yra kone šimtas tradicinių patiekalų, gaminamų iš bulvių. Pavyzdžiui, baltarusiški koldūnai – taip pat iš bulvių, bet su mėsa“.
Patiekalai iš Vakarų Afrikos
Samuel Saforo iš Ganos su studentais iš Gvinėjos siūlė paragauti tradicinių Vakarų Afrikos patiekalų. „Jollof“ – vienas jų. Pasak S. Saforo, jį galima ruošti įvairiai. Šį kartą studentai sumaišė ryžius, smulkiai supjaustytus pomidorus ir svogūnus, pomidorų padažą, druską ir raudonuosius pipirus. Patiekalas Vakarų Afrikoje valgomas su vištiena ir žuvimi.
„Mėsa tinka ir prie vieno populiariausio Vakarų Afrikoje maisto – „Acheke“. Jis gaminamas iš virtų ir sutrintų maniokų. Maniokų čia neradome – naudojome parsivežtus iš Afrikos. Jų skonis kaip bulvių. „Acheke“ gaminame specialioms progoms – Kalėdoms, vestuvėms ir kitoms šventėms“, – pasakojo S. Saforo.
Studento žodžiais, Ganoje žmonės ypač mėgsta „spicy shito“. Tai ypač aštrus padažas. Jo ingredientai – aliejus, svogūnai, pomidorai, čili paprika, imbieras, česnakas, pomidorų padažas. Jis valgomas su „Waakye“ – ryžių ir pupelių troškiniu.
„Daugelis Vakarų Afrikos patiekalų neapsieina be pomidorų, svogūnų, čili pipirų. Taip pat mėgstame ryžius, pupeles, vištieną“, – pasakojo Samuel.
Jis į Lietuvą atvyko iš Čekijos universiteto. Studijuoja Ekonomikos magistro studijų programą. Šiauliuose gyvena tik dvi savaites, todėl tradicinių patiekalų nespėjo paragauti. Lankėsi tik Kryžių kalne: „Mes buvome apstulbę – tiek kryžių vienoje vietoje nesu matęs. Kažkas nepaprasto“.
Turkiškas „Irmik Helvasi“
„Pagaminome vieną populiariausių patiekalų Turkijoje – „Kisir“, – paragauti kvietė Ankaros universiteto studentas, būsimas istorijos mokytojas Atakan Dolmaci. – Jis gaminamas iš virtų „bulgur“ kruopų, pomidorų pastos, pomidorų, svogūnų, paprikos, mėtų ir prieskonių“.
„Irmik Helvasi“ – „laimingasis“ pyragas. Gaminamas iš manų kruopų, pieno, cukraus, sviesto, kokoso.
„Reikia keptuvėje ištirpinti sviestą, čia suberti manų kruopas ir šiek tiek pavirti. Į atskirą keptuvę supiltame piene ištirpintą cukrų. Sumaišyti abi mases ir pavirti. Tada palikti dešimčiai minučių. Supilti į skardą, pabarstyti kokoso drožlėmis ir palaikyti šaldytuve“, – gaminimo procesu pasidalijo Atakan.
Pristatė Pietų Korėjos patiekalus
„Čia – ne sušis. Vadinasi „Kimbab“, – pristatė ŠU anglų kalbą ir literatūrą studijuojanti Seajeon Min iš Pietų Korėjos. „Kimbab“ dauguma painioja su tradiciniu japonų patiekalu. Panašumų nemažai, skiriasi tik keli ingredientai ir paruošimas.
„Ant dumblių lakšto dedami ryžiai, tunas, morkos, agurkai ar kitos daržovės. Viską suvyniojame ir supjaustome mažesniais griežinėliais. Tokį patiekalą nešamės į pikniką. Mažus užkandžius ypač mėgsta vaikai. Lengva gaminti, lengva valgyti“, – pasakojo studentė iš Pietų Korėjos.
Kitas patiekalas – Saamgyup Sal, Pietų Korėjoje ypač populiarus.
„Tiesiog griebi salotą, ant jos užsidedi keptos kiaulienos, svogūno, grybų. Būtinas ir čili padažas. Jį gaminome iš pipirų, cukraus, sojos padažo“, – sakė Seajeon.
Šalia stalą ruošė ir studentės iš Japonijos. Ant stalo sušio nebuvo. Siūlė paragauti keptos kiaulienos ir „ryžių bombų“.
„Japonijos virtuvės simbolis – sušis. Ypač mėgstame ryžius. Tradiciškiausias ingredientas – žuvis“, – sakė Tokijo universiteto studentė Rina Nagai.
„Tarptautinės vakarienės“ metu mergina paragavo ir lietuviškų patiekalų.
„Ragavau bulvinių blynų. Anksčiau neteko nieko panašaus valgyti. Įdomus skonis“, – įspūdžiais pasidalijo R. Nagai.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
VAKARIENĖ: Šiaulių universitete šį pusmetį studijuos per pusšimtis užsienio studentų – keliasdešimt jų pristatė savo šalių tradicines virtuves.
PATIEKALAI: Studentai iš Vakarų Afrikos – Ganos ir Gvinėjos – pagamino ryžių ir pupelių troškinį „Waakye“, maniokų garnyrą „Acheke“, bei čili padažą „Spicy shito“.
LIETUVIŠKAS: Šarūnas Jacinkevičius užsieniečius vaišino lietuviškais bulviniais blynais ir bulvių koše.
BULVĖ: Baltarusė Darija Shveikus pristatė tradicinius bulvinius blynus – mat Baltarusija yra šios daržovės šalis, turinti kone šimtą bulvių patiekalų receptų.
TURKIJA: Taip atrodė tradicinis turkiškas „Kisir“ – „bulgur“ kruopų troškinys su daržovėmis.
BOMBOS: Japonijos studentės siūlė paragauti „ryžių bombų“ ir keptos kiaulienos.