Nuo bulvinių blynų iki afrikietiško troškinio

Nuo bulvinių blynų iki afrikietiško troškinio

Nuo bul­vi­nių bly­nų iki af­ri­kie­tiš­ko troš­ki­nio

Šiau­lių uni­ver­si­te­te šį pus­me­tį moks­lus pra­dė­jo per pus­šim­tis už­sie­nio stu­den­tų iš Pie­tų Ko­rė­jos, Šri Lan­kos, Ga­nos ir ki­tų vals­ty­bių. Jie ren­gi­ny­je „Tarp­tau­ti­nė va­ka­rie­nė“ pri­sta­tė sa­vo tra­di­ci­nius pa­tie­ka­lus.

Si­mo­na KVE­DE­RY­TĖ

si­mo­na.k@skrastas.lt

Už­sie­nie­čiai ra­ga­vo lie­tu­viš­kus bul­vi­nius bly­nus

„Lie­tu­viš­ki bul­vi­niai bly­nai ir bul­vių ko­šė. Ga­mi­nau ke­lias va­lan­das, bet jo­kių prie­dų ne­dė­jau – tik bul­vės, ta­bo­ka drus­kos, pi­pi­rų, čes­na­kų“, – šyp­so­jo­si vie­no Šiau­lių uni­ver­si­te­to (ŠU) stu­den­to se­ne­lis Ša­rū­nas Ja­cin­ke­vi­čius.

Jis už­sie­nio stu­den­tus no­rė­jo su­pa­žin­din­ti su tra­di­ci­ne bul­ve. Prie sta­lo iš­kart nu­si­drie­kė ei­lė – puo­dai aki­mirks­niu iš­tuš­tė­jo.

Kas­me­ti­nis ren­gi­nys „Tarp­tau­ti­nė va­ka­rie­nė“ skir­tas nau­jiems ŠU už­sie­nio stu­den­tams su­si­pa­žin­ti. Aukš­to­ji mo­kyk­la šį se­mest­rą su­lau­kė 38 mai­nų pro­gra­mos stu­den­tų iš 12 ša­lių: Aust­ri­jos, Bal­ta­ru­si­jos, Bra­zi­li­jos, Če­ki­jos, Gru­zi­jos, Ita­li­jos, Ja­po­ni­jos, Ka­zachs­ta­no, Pie­tų Ko­rė­jos, Uk­rai­nos, Švei­ca­ri­jos, Tur­ki­jos. Jie Šiau­liuo­se stu­di­juos pus­me­tį.

Dar pen­ki stu­den­tai at­vy­ko iš Šri Lan­kos. De­vy­ni stu­den­tai iš Ga­nos ir Gvi­nė­jos stu­di­juo­ja jung­ti­nę Šiau­lių ir Če­ki­jos Par­du­bi­cės uni­ver­si­te­tų ma­gist­ro stu­di­jų pro­gra­mą „Re­gio­nų plėt­ra ir val­dy­mas“.

Sa­vo pa­tie­ka­lus pri­sta­tė ir ant­ram se­mest­rui li­kę už­sie­nio stu­den­tai.

Bul­vi­niai bly­nai – če­kiš­ki ir bal­ta­ru­siš­ki

Sa­vo ga­my­bos bul­vi­nius bly­nus pri­sta­tė če­kė Mar­ki­ta Ob­rovs­ka.

„Mes juos va­di­na­me bram­bo­ra­ke. Bul­vi­nius bly­nus gar­di­na­me spe­cia­liu prie­sko­niu, žo­le­lė­mis, ku­rias va­di­na­me ma­jo­ran­ka (liet. mai­rū­nas). Jo ne­ra­do­me Lie­tu­vo­je, to­dėl nau­do­ja­me če­kiš­kus. Bram­bo­ra­ke daž­niau­siai val­go­me su gu­lia­šo sriu­ba“, – pa­sa­ko­jo mer­gi­na.

Tra­di­ci­niu pa­tie­ka­lu bul­vi­niai bly­nai lai­ko­mi ir Bal­ta­ru­si­jo­je. Da­ri­ja Shvei­kus bly­nus ke­pė įpras­tai: nau­do­jo bul­ves, mė­są, kiau­ši­nius, drus­ką ir pi­pi­rus. „Bal­ta­ru­si­ja – bul­vių že­mė, – paaiš­ki­no stu­den­tė. – Mū­sų ša­ly­je yra ko­ne šim­tas tra­di­ci­nių pa­tie­ka­lų, ga­mi­na­mų iš bul­vių. Pa­vyz­džiui, bal­ta­ru­siš­ki kol­dū­nai – taip pat iš bul­vių, bet su mė­sa“.

Pa­tie­ka­lai iš Va­ka­rų Af­ri­kos

Sa­muel Sa­fo­ro iš Ga­nos su stu­den­tais iš Gvi­nė­jos siū­lė pa­ra­gau­ti tra­di­ci­nių Va­ka­rų Af­ri­kos pa­tie­ka­lų. „Jol­lof“ – vie­nas jų. Pa­sak S. Sa­fo­ro, jį ga­li­ma ruoš­ti įvai­riai. Šį kar­tą stu­den­tai su­mai­šė ry­žius, smul­kiai su­pjaus­ty­tus po­mi­do­rus ir svo­gū­nus, po­mi­do­rų pa­da­žą, drus­ką ir rau­do­nuo­sius pi­pi­rus. Pa­tie­ka­las Va­ka­rų Af­ri­ko­je val­go­mas su viš­tie­na ir žu­vi­mi.

„Mė­sa tin­ka ir prie vie­no po­pu­lia­riau­sio Va­ka­rų Af­ri­ko­je mais­to – „Ache­ke“. Jis ga­mi­na­mas iš vir­tų ir su­trin­tų ma­nio­kų. Ma­nio­kų čia ne­ra­do­me – nau­do­jo­me par­si­vež­tus iš Af­ri­kos. Jų sko­nis kaip bul­vių. „Ache­ke“ ga­mi­na­me spe­cia­lioms pro­goms – Ka­lė­doms, ves­tu­vėms ir ki­toms šven­tėms“, – pa­sa­ko­jo S. Sa­fo­ro.

Stu­den­to žo­džiais, Ga­no­je žmo­nės ypač mėgs­ta „spi­cy shi­to“. Tai ypač ašt­rus pa­da­žas. Jo ing­re­dien­tai – alie­jus, svo­gū­nai, po­mi­do­rai, či­li pa­pri­ka, im­bie­ras, čes­na­kas, po­mi­do­rų pa­da­žas. Jis val­go­mas su „Waa­kye“ – ry­žių ir pu­pe­lių troš­ki­niu.

„Dau­ge­lis Va­ka­rų Af­ri­kos pa­tie­ka­lų neap­siei­na be po­mi­do­rų, svo­gū­nų, či­li pi­pi­rų. Taip pat mėgs­ta­me ry­žius, pu­pe­les, viš­tie­ną“, – pa­sa­ko­jo Sa­muel.

Jis į Lie­tu­vą at­vy­ko iš Če­ki­jos uni­ver­si­te­to. Stu­di­juo­ja Eko­no­mi­kos ma­gist­ro stu­di­jų pro­gra­mą. Šiau­liuo­se gy­ve­na tik dvi sa­vai­tes, to­dėl tra­di­ci­nių pa­tie­ka­lų ne­spė­jo pa­ra­gau­ti. Lan­kė­si tik Kry­žių kal­ne: „Mes bu­vo­me ap­stul­bę – tiek kry­žių vie­no­je vie­to­je ne­su ma­tęs. Kaž­kas ne­pap­ras­to“.

Tur­kiš­kas „Ir­mik Hel­va­si“

„Pa­ga­mi­no­me vie­ną po­pu­lia­riau­sių pa­tie­ka­lų Tur­ki­jo­je – „Ki­sir“, – pa­ra­gau­ti kvie­tė An­ka­ros uni­ver­si­te­to stu­den­tas, bū­si­mas is­to­ri­jos mo­ky­to­jas Ata­kan Dol­ma­ci. – Jis ga­mi­na­mas iš vir­tų „bul­gur“ kruo­pų, po­mi­do­rų pa­stos, po­mi­do­rų, svo­gū­nų, pa­pri­kos, mė­tų ir prie­sko­nių“.

„Ir­mik Hel­va­si“ – „lai­min­ga­sis“ py­ra­gas. Ga­mi­na­mas iš ma­nų kruo­pų, pie­no, cuk­raus, svies­to, ko­ko­so.

„Rei­kia kep­tu­vė­je iš­tir­pin­ti svies­tą, čia su­ber­ti ma­nų kruo­pas ir šiek tiek pa­vir­ti. Į at­ski­rą kep­tu­vę su­pil­ta­me pie­ne iš­tir­pin­tą cuk­rų. Su­mai­šy­ti abi ma­ses ir pa­vir­ti. Ta­da pa­lik­ti de­šim­čiai mi­nu­čių. Su­pil­ti į skar­dą, pa­bars­ty­ti ko­ko­so drož­lė­mis ir pa­lai­ky­ti šal­dy­tu­ve“, – ga­mi­ni­mo pro­ce­su pa­si­da­li­jo Ata­kan.

Pris­ta­tė Pie­tų Ko­rė­jos pa­tie­ka­lus

„Čia – ne su­šis. Va­di­na­si „Kim­bab“, – pri­sta­tė ŠU ang­lų kal­bą ir li­te­ra­tū­rą stu­di­juo­jan­ti Sea­jeon Min iš Pie­tų Ko­rė­jos. „Kim­bab“ dau­gu­ma pai­nio­ja su tra­di­ci­niu ja­po­nų pa­tie­ka­lu. Pa­na­šu­mų ne­ma­žai, ski­ria­si tik ke­li ing­re­dien­tai ir pa­ruo­ši­mas.

„Ant dumb­lių lakš­to de­da­mi ry­žiai, tu­nas, mor­kos, agur­kai ar ki­tos dar­žo­vės. Vis­ką su­vy­nio­ja­me ir su­pjaus­to­me ma­žes­niais grie­ži­nė­liais. To­kį pa­tie­ka­lą ne­ša­mės į pik­ni­ką. Ma­žus už­kan­džius ypač mėgs­ta vai­kai. Leng­va ga­min­ti, leng­va val­gy­ti“, – pa­sa­ko­jo stu­den­tė iš Pie­tų Ko­rė­jos.

Ki­tas pa­tie­ka­las – Saam­gyup Sal, Pie­tų Ko­rė­jo­je ypač po­pu­lia­rus.

„Tie­siog grie­bi sa­lo­tą, ant jos už­si­de­di kep­tos kiau­lie­nos, svo­gū­no, gry­bų. Bū­ti­nas ir či­li pa­da­žas. Jį ga­mi­no­me iš pi­pi­rų, cuk­raus, so­jos pa­da­žo“, – sa­kė Sea­jeon.

Ša­lia sta­lą ruo­šė ir stu­den­tės iš Ja­po­ni­jos. Ant sta­lo su­šio ne­bu­vo. Siū­lė pa­ra­gau­ti kep­tos kiau­lie­nos ir „ry­žių bom­bų“.

„Ja­po­ni­jos vir­tu­vės sim­bo­lis – su­šis. Ypač mėgs­ta­me ry­žius. Tra­di­ciš­kiau­sias ing­re­dien­tas – žu­vis“, – sa­kė To­ki­jo uni­ver­si­te­to stu­den­tė Ri­na Na­gai.

„Tarp­tau­ti­nės va­ka­rie­nės“ me­tu mer­gi­na pa­ra­ga­vo ir lie­tu­viš­kų pa­tie­ka­lų.

„Ra­ga­vau bul­vi­nių bly­nų. Anks­čiau ne­te­ko nie­ko pa­na­šaus val­gy­ti. Įdo­mus sko­nis“, – įspū­džiais pa­si­da­li­jo R. Na­gai.

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

VA­KA­RIE­NĖ: Šiau­lių uni­ver­si­te­te šį pus­me­tį stu­di­juos per pus­šim­tis už­sie­nio stu­den­tų – ke­lias­de­šimt jų pri­sta­tė sa­vo ša­lių tra­di­ci­nes vir­tu­ves.

PA­TIE­KA­LAI: Stu­den­tai iš Va­ka­rų Af­ri­kos – Ga­nos ir Gvi­nė­jos – pa­ga­mi­no ry­žių ir pu­pe­lių troš­ki­nį „Waa­kye“, ma­nio­kų gar­ny­rą „Ache­ke“, bei či­li pa­da­žą „Spi­cy shi­to“.

LIE­TU­VIŠ­KAS: Ša­rū­nas Ja­cin­ke­vi­čius už­sie­nie­čius vai­ši­no lie­tu­viš­kais bul­vi­niais bly­nais ir bul­vių ko­še.

BUL­VĖ: Bal­ta­ru­sė Da­ri­ja Shvei­kus pri­sta­tė tra­di­ci­nius bul­vi­nius bly­nus – mat Bal­ta­ru­si­ja yra šios dar­žo­vės ša­lis, tu­rin­ti ko­ne šim­tą bul­vių pa­tie­ka­lų re­cep­tų.

TUR­KI­JA: Taip at­ro­dė tra­di­ci­nis tur­kiš­kas „Ki­sir“ – „bul­gur“ kruo­pų troš­ki­nys su dar­žo­vė­mis.

BOM­BOS: Ja­po­ni­jos stu­den­tės siū­lė pa­ra­gau­ti „ry­žių bom­bų“ ir kep­tos kiau­lie­nos.