Bendradarbiai laukia nugalėtojos vaišių

Bendradarbiai laukia nugalėtojos vaišių

Bendradarbiai laukia nugalėtojos vaišių

Pakruojo dvare dirbančią gidę Jolitą Naudžiūnaitę skaitytojai balsuodami išrinko rubrikos „Dienos receptas“ rugsėjo mėnesio kulinare. Jai atiteko prizas – Petros Kasparek ir Erikos Kasperek – Turken knyga „Namų gėrybės“.

Jolitos pasiūlytas keptų šonkauliukų receptas, „kilęs“ iš tėviškėje rastos senos kulinarijos knygos, sulaukė daugiausiai balsų.

„Kartą smalsaudama pažiūrėjau internete ir akys ant kaktos iššoko – kiek daug žmonių už mane balsuoja! Ir bendradarbiai pasisakė „už“ manąjį patiekalą. O paskui paprašė surengti tų šonkauliukų degustaciją“, – šypsojosi Jolita.

Mergina neatsisakė pavaišinti kolegų, jau ir diena buvusi numatyta juos kepti. Bet aplinkybės pasikeitė, ir šonkauliukų ragavimas buvo atidėtas neribotam laikui.

„Tikrai pavaišinsiu jais bendradarbius, tik dar nežinau, kada tai įvyks. Juk kulinarų titulus laimi ne patys receptai, o juos pateikę žmonės. Turintys būrį draugų, giminaičių ar gerų pažįstamų, už juos balsuojančių“, – mano J. Naudžiūnaitė.

Jolita remiasi ne tik sava patirtimi – pernai mėnesio kulinaru buvo išrinktas daug pažinčių turintis, visuomenine veikla užsiimantis jos viršininkas: už paprastų bulvinių blynų receptą.

„Dabar mūsų mažoje įstaigoje be kulinaro titulo liko viena bendradarbė. Raginsiu ir ją dalyvauti „Dienos recepto“ rubrikoje – gal taip pat pasiseks?" – planavo Jolita.

Mėnesio kulinarė „Šiaulių krašto“ skaitytojams siūlo išmėginti ir trapių žagarėlių, kuriuos pati mėgsta, receptą. Tik įspėja, jog juos gaminant būtina kruopščiai laikytis produktų proporcijų, antraip žagarėliai nebus skanūs.

Žagarėlių tešlai reikės 250 gramų miltų, 50 gramų sviesto, 100 mililitrų grietinės, 3 kiaušinių trynių, šaukštelio romo ar degtinės, šaukštelio cukraus, žiupsnelio druskos. Taip pat – aliejaus žagarėliams virti, miltinio cukraus pabarstyti išvirtus.

Iš visų produktų suminkyti tešlą, ją kočioti kočėlu tol, kol tempiant bus matyti daug smulkių pūslelių. Išminkytą tešlą pridengti drėgnu audiniu ir 1–2 valandas laikyti šaltai. Po to iškočioti, supjaustyti gabalais ir suformuoti žagarėlius.

Plačiame neaukštame inde užvirinti aliejų. Į jį galima įmesti kelis žalios bulvės griežinėlius – žagarėliai neprisigers riebalų. Virti žagarėlius aliejuje, kol pagels, išgriebtus nuvarvinti ir apibarstyti miltiniu cukrumi.

Jolita siūlo pabandyti ir žagarėlių variantą su vaniliniu cukrumi – jo įmaišyti į tešlą.

„Šiaulių krašto“ inf.

Janinos ŠAPARNIENĖS nuotr.

DOVANA: Rugsėjo mėnesio kulinarė Jolita Naudžiūnaitė neabejoja, jog šiuos titulus rubrikos dalyviams pelno ne pateiktieji receptai, o pergalę dovanojantys draugų, artimųjų balsai.