
Naujausios
Mėnesio kulinarė prizu dalinsis su dukromis
Vasario mėnesio kulinare tapo Micaičiuose (Šiaulių rajonas) gyvenanti Eglė Sadauskienė – jos pasiūlytas „Ežiukų“ receptas surinko daugiausiai „Šiaulių krašto“ skaitytojų balsų. Jai įteiktas prizas – knyga „Kvepiantys“.
Algimantas BRIKAS
brikas@skrastas.lt
Prizu dalinsis su dukromis
Sužinojusi, kad jos pasiūlytas kepsniukų receptas „Ežiukai“ surinko daugiausiai balsų, Eglė Sadauskienė šia žinia pirmiausiai telefonu pasidalino su savo dukromis.
Vyresnioji dukra, Šiaulių ligoninėje dirbanti slaugytoja, iškart užsiminė, kad mamos laimėtoji saldžiųjų patiekalų knyga „Kvepiantys“ pravers ir jai su seserimi. Jaunesnioji dirba apskaitininke, laisvo laiko turi mažai, bet taip pat virtuvėje pasidarbuoja.
E. Sadauskienei, dirbančiai spaudos platintoja, dienraštį ir kitus leidinius nešančiai į daug Micaičių kiemų, daugelis sodybų šeimininkų jai sakė balsavę už jos receptą.
Ponia Eglė sako, kad jų kaimas – kaip viena šeima, aplink – vien seniai pažįstami žmonės. Pasitaiko pas micaitiškius užsukti užprenumeruoti laikraščių kaip tik tada, kai šeimininkė kepa pyragą ar gamina kokį nors patiekalą – iškart užsimezga pokalbis apie kulinariją.
„Ežiukų“ receptas patiko
Eglei malonu, kad jos „ežiukais“ yra susidomėjusių ne tik savojoje gyvenvietėje. Kuršėnuose užėjo į prekybos namus „Jovaras“, o ten iš jos darbo prekyboje laikų pažįstama moteris užsiminė, kad pabandžiusi ruošti dienraštyje paskelbtus jos kepsniukus. Su paukštiena.
Mieste užsuko į prekybos centrą – nežinia, iš kur ją pažįstanti pardavėja pareiškė, kad „Ežiukų“ receptą jau išbandžiusi – patiko. Malonu buvo tai girdėti.
„Vieni specialiai už savo žmogų balsuoja, o kitiems, matyt, patiko mano „Ežiukai“, – apie tai, kaip pavyko surinkti tiek daug „Šiaulių krašto“ skaitytojų balsų, kalba E. Sadauskienė.
Kai kalbėjomės su E. Sadauskiene, kitą dieną buvo numačiusios susitikti būrelis draugių, ketinančių gyvenvietėje įkurti moterų klubą. Jame, be kitokios veiklos, būtų galima ir valgių receptais pasidalinti.
Į šį susitikimą ji ketino neštis prikepusi „ežiukų“ ir draugėms parodyti „Šiaulių krašto“ konkurse laimėtą knygą.
Cepelinai virto koše
„Nesu tokia didelė šeimininkė“, – sako E. Sadauskienė ir prisipažįsta, kada jaunystėje visada valgį ruošdavo mama, o ji to nemokėjusi. Moteris nusijuokia pasakodama apie savo pirmąsias savarankiško šeimininkavimo dienas.
Kai ištekėjo, atsikėlė gyventi į Micaičius, čia jaunoji pora nuomojosi kambariuką. Eglė išvirė cepelinų. Vyras paragino juos dėti ant stalo. Ji griebia iš katilo cepelinus, o ten – vien košė.
Vis nepavykdavo iškepti ir kotletų. Bet laikui bėgant visko, ko reikia, išmoko. Ir dabar dar iš draugių, iš bendradarbių mokosi. Ir „Šiaulių krašte“, žurnaluose rastus ją sudominus valgių receptus užsirašo. O jeigu kuris receptas nelabai patinka – jį perdaro.
Ir pagal receptą ruošdama patiekalą, E. Sadauskienė nesistengia produktų kiekius naudoti labai tiksliai taip, kaip jame nurodyta – jų ima „iš akies“.
Padaro skanių sūrių
Valgių gaminimas micaitiškei jau yra tapęs pomėgiu. Šeimos šventėse ir kepsniu, ir pačios padarytu tortu gali palepinti, salotomis paeksperimentuoti.
Prireikus ką nors pavaišinti, E. Sadauskienė mėgsta paruošti trapų pyragiuką.
Paima sviesto ar margarino – ko tuo metu turi šaldytuve, ant lentos sukapoja į trupiniukus, sumaišo su miltais, tešlą sudeda į maišelį ir palaiko šaldytuve, kad sustingtų. Išėmusi iš šaldytuvo, sutrupina į kepimo popieriumi išklotą skardą. Ant trupinių užpila uogienės, ant jos – vėl trupinių, ir kepa.
E. Sadauskienė laiko karvių, gali padaryti įvairiausių sūrių – ir įprastą baltą, ir su kmynais, razinomis, ir vaikams patinkantį saldų, dar ir razinomis paskaninamą.
O neseniai ji buvo paprašyta padaryti rūtomis papuoštą sūrį. Rūpesčio kilo ne dėl sūrio darymo, o dėl rūtų – kur jų rasti? Ėjo per kaimą, darželiuose kasė sniegą, kol rado.
Sūris atrodė gražiai.
Autoriaus nuotr.
PRIZAS: Vasario mėnesio kulinarė Eglė Sadauskienė sako, kad iš laimėtos knygos bus galima mokytis dar įvairesnių pyragų kepti.