Pomėgis gaminti nuvedė į studijas

Pomėgis gaminti nuvedė į studijas

Po­mė­gis ga­min­ti nu­ve­dė į stu­di­jas

Šiau­lie­tis Kau­no tech­no­lo­gi­jų uni­ver­si­te­to (KTU) mais­to moks­lo ir tech­no­lo­gi­jų stu­den­tas Gin­ta­ras Ju­sius ta­po ge­riau­siu rug­sė­jo mė­ne­sio ku­li­na­ru, „Šiau­lių kraš­to“ skai­ty­to­jams pa­siū­lęs kek­so su ra­zi­no­mis re­cep­tą. Mais­to ga­mi­ni­mu vai­ki­nas su­si­do­mė­jo dar vai­kys­tė­je, kai, grį­žęs iš mo­kyk­los, ore var­ty­da­vo bly­nus. Au­gan­tis smal­su­mas apie mais­to su­bti­ly­bes nu­ve­dė net iki stu­di­jų uni­ver­si­te­te.

Dau­man­tė BA­RA­NAUS­KAI­TĖ

daumante@skrastas.lt

Po­mė­gis – iš ma­mos

G. Ju­sius mo­ko­si ket­vir­ta­me kur­se, šie me­tai jam pa­sku­ti­niai. Ka­dan­gi uni­ver­si­te­to val­gyk­los mais­tas ga­na pa­bo­dęs, o val­gy­ti no­ri­si kuo įvai­riau, ten­ka ga­min­ti pa­čiam. „La­biau­siai mėgs­tu viš­tie­ną: troš­kin­tą, kep­tą, vir­tą ar ki­taip pa­ga­min­tą“, – sa­ko G. Ju­sius.

La­biau jam pa­tin­ka ga­min­ti kon­di­te­ri­jos ke­pi­nius. Šį po­mė­gį ma­no pa­vel­dė­jęs iš ma­mos, ji per vi­sas šven­tes iš­kep­da­vo tor­tą ar ko­kį nors ypa­tin­gą py­ra­gą.

No­ras ga­min­ti at­si­ra­do dar vai­kys­tė­je, kai tek­da­vo pa­dė­ti ma­mai ruoš­ti pie­tus, o per ypa­tin­gas pro­gas – ir šven­ti­nį sta­lą.

Grį­žęs iš mo­kyk­los pie­tums G. Ju­sius kep­da­vo bly­nus, o įgu­dęs juos net ap­ver­ti­nė­da­vo ore: bly­nai ne­pri­li­pę prie lu­bų grįž­da­vo tie­siai į kep­tu­vę.

„Tai ne vie­nin­te­lis tų lai­kų ma­no mėg­tas pa­tie­ka­las. Taip pat mė­gau ga­min­ti obuo­lių py­ra­gus, ypač va­sa­rą, kai po obe­li­mi jų bū­da­vo gau­su“, – sa­ko G. Ju­sius.

Au­gant pa­čiam, au­go ir no­ras iš­ban­dy­ti ką nors nau­jo, ko dar nė­ra te­kę ra­gau­ti. Įvai­rūs py­ra­gai, mo­ren­gai, su­flė ir dau­gu­ma ki­tų ke­pi­nių bu­vo pa­ma­žu iš­ban­dy­ti. Stu­den­tas pa­me­na, kad vi­sa­da ban­dy­da­vo ga­min­ti bū­tent tuos pa­tie­ka­lus, ku­rie ne­pa­vyk­da­vo ki­tiems – jam vis­kas išei­da­vo pui­kiai.

Ana­li­zuo­ja eti­ke­tes

Ple­čian­tis aki­ra­čiui, G. Ju­sius pa­no­ro su­pras­ti apie mais­to ga­my­bą fab­ri­kuo­se, to­dėl nu­spren­dė stu­di­juo­ti mais­to moks­lą ir tech­no­lo­gi­jas. Stu­di­juo­jant į mais­tą pa­žvel­gia­ma ne tik iš ga­my­bi­nės, bet ir che­mi­nės pu­sės – mais­to da­žik­lius, kon­ser­van­tus ir prie­dus. At­si­ra­do no­ras mai­tin­tis svei­kiau.

„Nuo to lai­ko, kai pra­dė­jau stu­di­juo­ti, par­duo­tu­vė­je įdė­miau ana­li­zuo­ju eti­ke­tes ir pro­duk­tų su­dė­tį“, – ti­ki­na G. Ju­sius.

Jo stu­di­juo­ja­mą da­ly­ką ap­lin­ki­niai daž­nai pai­nio­ja su vi­rė­jo, nors su tuo nie­ko bend­ra jo spe­cia­ly­bė ne­tu­ri.

Stu­den­tai ku­ria re­cep­tū­ras, ta­čiau tik la­bo­ra­to­ri­jo­se, vė­liau tos re­cep­tū­ros pri­tai­ko­mos ga­mybai. „Esa­me skir­ti tam, kad pri­žiū­rė­tu­me ga­my­bą ir vis­kas vyk­tų taip, kaip nu­ma­ty­ta“, – sa­ko stu­den­tas.

As­me­ni­nė­je vir­tu­vė­je nu­tin­ka vis­ko. Pa­si­tai­ko, kai ga­mi­nant pa­tie­ka­lą ir pri­trū­kus ko­kio nors pro­duk­to, ten­ka su­ktis iš si­tua­ci­jos ir imp­ro­vi­zuo­ti, kei­čiant vie­ną pro­duk­tą ki­tu. Kar­tais tai pa­si­tei­si­na, o kar­tais bū­na ir nu­si­vy­li­mų – kar­tą į že­lė vie­to­je apel­si­nų įdė­jus ki­vio, ji ne­sus­tin­go.

Fir­mi­nis pa­tie­ka­las, ku­riuo stu­den­tas vi­sa­da vai­ši­na sve­čius prie ka­vos puo­de­lio – su­flė. Tai ga­na su­dė­tin­gas pa­tie­ka­las, mat rei­kia ati­tai­ky­ti teš­los kon­sis­ten­ci­ją. Pro­duk­tai de­da­mi į teš­lą tam tik­ra se­ka, kad su­flė iš­kil­tų, ka­dan­gi jo­kie ke­pi­mo mil­te­liai ar so­da nė­ra nau­do­ja­mi. „Jei su­flė pa­vyks­ta, jos ne­lie­ka jau po ke­lių mi­nu­čių“, – sa­ko G. Ju­sius.

As­me­ni­nė nuo­tr.

Šiau­lie­tis Kau­no tech­no­lo­gi­jų uni­ver­si­te­to mais­to moks­lo ir tech­no­lo­gi­jų stu­den­tas Gin­ta­ras Ju­sius ta­po ge­riau­siu rug­sė­jo mė­ne­sio ku­li­na­ru.

Do­va­na mė­ne­sio ku­li­na­rui – Juo­zo Va­si­liaus­ko kny­ga „Žo­li­nin­kas pa­ta­ria“.