
Naujausios
Pomėgis gaminti nuvedė į studijas
Šiaulietis Kauno technologijų universiteto (KTU) maisto mokslo ir technologijų studentas Gintaras Jusius tapo geriausiu rugsėjo mėnesio kulinaru, „Šiaulių krašto“ skaitytojams pasiūlęs kekso su razinomis receptą. Maisto gaminimu vaikinas susidomėjo dar vaikystėje, kai, grįžęs iš mokyklos, ore vartydavo blynus. Augantis smalsumas apie maisto subtilybes nuvedė net iki studijų universitete.
Daumantė BARANAUSKAITĖ
daumante@skrastas.lt
Pomėgis – iš mamos
G. Jusius mokosi ketvirtame kurse, šie metai jam paskutiniai. Kadangi universiteto valgyklos maistas gana pabodęs, o valgyti norisi kuo įvairiau, tenka gaminti pačiam. „Labiausiai mėgstu vištieną: troškintą, keptą, virtą ar kitaip pagamintą“, – sako G. Jusius.
Labiau jam patinka gaminti konditerijos kepinius. Šį pomėgį mano paveldėjęs iš mamos, ji per visas šventes iškepdavo tortą ar kokį nors ypatingą pyragą.
Noras gaminti atsirado dar vaikystėje, kai tekdavo padėti mamai ruošti pietus, o per ypatingas progas – ir šventinį stalą.
Grįžęs iš mokyklos pietums G. Jusius kepdavo blynus, o įgudęs juos net apvertinėdavo ore: blynai neprilipę prie lubų grįždavo tiesiai į keptuvę.
„Tai ne vienintelis tų laikų mano mėgtas patiekalas. Taip pat mėgau gaminti obuolių pyragus, ypač vasarą, kai po obelimi jų būdavo gausu“, – sako G. Jusius.
Augant pačiam, augo ir noras išbandyti ką nors naujo, ko dar nėra tekę ragauti. Įvairūs pyragai, morengai, suflė ir dauguma kitų kepinių buvo pamažu išbandyti. Studentas pamena, kad visada bandydavo gaminti būtent tuos patiekalus, kurie nepavykdavo kitiems – jam viskas išeidavo puikiai.
Analizuoja etiketes
Plečiantis akiračiui, G. Jusius panoro suprasti apie maisto gamybą fabrikuose, todėl nusprendė studijuoti maisto mokslą ir technologijas. Studijuojant į maistą pažvelgiama ne tik iš gamybinės, bet ir cheminės pusės – maisto dažiklius, konservantus ir priedus. Atsirado noras maitintis sveikiau.
„Nuo to laiko, kai pradėjau studijuoti, parduotuvėje įdėmiau analizuoju etiketes ir produktų sudėtį“, – tikina G. Jusius.
Jo studijuojamą dalyką aplinkiniai dažnai painioja su virėjo, nors su tuo nieko bendra jo specialybė neturi.
Studentai kuria receptūras, tačiau tik laboratorijose, vėliau tos receptūros pritaikomos gamybai. „Esame skirti tam, kad prižiūrėtume gamybą ir viskas vyktų taip, kaip numatyta“, – sako studentas.
Asmeninėje virtuvėje nutinka visko. Pasitaiko, kai gaminant patiekalą ir pritrūkus kokio nors produkto, tenka suktis iš situacijos ir improvizuoti, keičiant vieną produktą kitu. Kartais tai pasiteisina, o kartais būna ir nusivylimų – kartą į želė vietoje apelsinų įdėjus kivio, ji nesustingo.
Firminis patiekalas, kuriuo studentas visada vaišina svečius prie kavos puodelio – suflė. Tai gana sudėtingas patiekalas, mat reikia atitaikyti tešlos konsistenciją. Produktai dedami į tešlą tam tikra seka, kad suflė iškiltų, kadangi jokie kepimo milteliai ar soda nėra naudojami. „Jei suflė pavyksta, jos nelieka jau po kelių minučių“, – sako G. Jusius.
Asmeninė nuotr.
Šiaulietis Kauno technologijų universiteto maisto mokslo ir technologijų studentas Gintaras Jusius tapo geriausiu rugsėjo mėnesio kulinaru.
Dovana mėnesio kulinarui – Juozo Vasiliausko knyga „Žolininkas pataria“.