
Naujausios
Ruošti maistą mėgsta visa šeima
Pakruojietė gydytoja Monika Kazlauskienė tapo gegužės mėnesio „Šiaulių krašto“ konkurso „Gamink ir laimėk“ prizo laimėtoja. Pasiūliusi pikantiškai pasigaminti žuvį, ji surinko daugiausiai skaitytojų balsų ir pelnė knygą „Gaminame kartu. Mažojo virėjo paslaptys“. Du mažamečius auginanti šeima joje rado dar daugiau idėjų vaikus mokant savarankiškumo ir kūrybos ruošiant maistą.
Janina VANSAUSKIENĖ
pakruojis@skrastas.lt
Pakruojo šeimos klinikos „Medicus“ gydytoja Monika Kazlauskienė – užimta moteris, todėl namuose darbus ir pareigas skirstosi visi šeimos nariai: sutuoktinis Audrius, pusšeštų dukrelė Gintarė ir trečius metus einantis sūnus Jonas. Anot ponios Monikos, mažasis dar tik mokosi savarankiškumo, tačiau atsiriekti arbūzo neaštriu peiliu jam jau pavyksta.
Audriaus ir Monikos Kazlauskų šeimoje vaikams leidžiama savarankiškiems būti ir virtuvėje. Tada tėvų rūpestis – pasirūpinti tik atžalų saugumu.
„Gintarė virtuvėje mėgsta padėti ir man, ir tėčiui. Jis dažniausiai gamina mėsos patiekalus ir yra atsakingas už mudviejų pietus, nes abu vaikai – darželyje. O man lieka pasirūpinti pusryčiais ir vakariene.
Mūsų šeima mėgsta lengvus pusryčius, o vakarienei – įvairias salotas. Mūsų nuostata: maistas turi teikti sveikatai naudą, kūnui – energiją. Todėl laikomės suderinto, subalansuoto maisto rekomendacijų“, – apie šeimos mitybos ypatumus sako konkurso „Gamink ir laimėk“ gegužės mėnesio nugalėtoja.
M. Kazlauskienės šeimoje maisto gamyba – smagus užsiėmimas vaikams. „Gintarei leidžiame pjaustyti daržoves. Ji tai labai mėgsta“.
Medikė sako, jog kartą, kol su vyru ginčijosi, kuris gamins pusryčius, Gintarė nubėgo į virtuvę ir tėvams atnešė sutepusi po sumuštinį.
„Tai buvo tokia nuostabi vaiko iniciatyva“, – džiaugiasi ponia Monika.
Dovanų gautoje, gausiai iliustruotoje knygoje – gausybė idėjų kaip su vaikais ruošiant maistą suteikti savarankiškumo ir kūrybos laisvę.
Konkurso nugalėtoja siūlo išbandyti jos šeimos mėgstamas, vos per penkias minutes paruošiamas salotas su mocarelos sūriu.
Vakaro salotos su mocarela
Reikės: saujelės salotų lapų (apie 10 g), pomidorų (geriausia kekinių) 200 g, mocarelos sūrio (48 proc. riebumo) 120 g, alyvuogių aliejaus 5 ml, druskos ir juodųjų pipirų – po žiupsnelį.
Lėkštę iškloti nuplautais ir nusausintais salotų lapais. Ant jų dėti pusiau perpjautus pomidorus ir sūrį. Salotas apibarstyti druska, smulkintais pipirais, pašlakstyti aliejumi ir pagardinti baziliko lapeliais.
„Greita, skanu ir sveika“, – sako gegužės konkurso geriausia kulinare skelbiama Pakruojo gydytoja Monika Kazlauskienė.
Asmeninio albumo nuotr.
Monika Kazlauskienė džiaugiasi, kad pusšeštų Gintarė jai jau padeda ir virtuvėje.
Vakarienei salotos su mocarelos sūriu pagaminamos vos per penkias minutes.