
Naujausios
Smagiausia, kai visa šeima kartu
Salomėja Mockevičienė, Šiaulių Vijolių vidurinės mokyklos darbuotoja, tapo „Šiaulių krašto“ konkurso “Gamink ir balsuok“ rugsėjo mėnesio nugalėtoja. Už moters pasiūlytus grybų patiekalus balsavo daugiausiai mūsų laikraščio skaitytojų. Nugalėtojai atiteko redakcijos dovanota knyga “Smagurių enciklopedija“.
Irena BUDRIENĖ
Sukviečia artimuosius
Rugsėjo mėnesio kulinarė Salomėja Mockevičienė ir moka, ir mėgsta gaminti. Savo šeimą ji dažnai palepina sočia vakariene, o gimines — šventiniais pietumis.
Nors sukimasis virtuvėje atima daug laiko, viską atperka džiaugsmas, kai artimieji susirenka prie vieno stalo.
„Gyvename nuosavame name, todėl per didžiąsias šventes brolis Arūnas ir dvynukė sesuo Zosytė su šeimomis atvažiuoja pas mane. Iš Kauno grįžta magistrantė dukra Indrė, iš mokyklos dešimtokė Urtė — prie stalo sėdame apie 15 žmonių“,— širdžiai brangias akimirkas prisimena ponia Salomėja.
Šventinis stalas nestokoja įvairių patiekalų, iš kurių svarbiausi — įdaryta višta ir medaus tortas.
„Šiaulių krašto“ skaitytojams S. Mockevičienė siūlo šių valgių receptus.
Įdaryta višta
Reikės: mėsinio viščiuko, pusės kilogramo paukštienos faršo, 100 gramų džiovintų persikų, morkos, kiaušinio, žiupsnelio druskos ir pipirų.
Viščiuką perpjauname per krūtinę, išimame krūtinkaulį, šonkaulius, o sparnelius ir šlauneles paliekame — padarome viščiuko išklotinę.
Į paukštienos faršą suberiame susmulkintus persikus, įtarkuojame morką, įmušame kiaušinį, suberiame druską, pipirus ir kitus mėgstamus prieskonius. Gerai išminkytą faršą sukemšame į viščiuko vidų ir užsiuvame.
Kepame orkaitėje apie dvi valandas. Iškeptą viščiuką reikia paslėgti.
„Aš turiu senovišką lentutę — ja viščiuką paslegiu“,— mokė ponia Salomėja.
Į stalą įdaryta višta tiekiama šalta — tokia ji skaniausia, nors galima valgyti ir karštą.
„Medutis“
Tešlai reikės: 3 — 4 kiaušinių, 120 gramų sviesto, 3 šaukštų medaus, 3 šaukštelių nugesintos sodos, 1,5 stiklinės cukraus, 900 gramų miltų.
Kremui: 4 indelių riebios grietinės ir 1,5 stiklinės cukraus, pusės citrinos.
Į dubenį sudėtus produktus išplakame plaktuvu. Vėliau dubenį apie valandą kaitiname garuose, kol verdama tešla tampa panaši į „Irisą“, tąsi.
Į atvėsintą tešlą sudedame miltus ir išminkome.
„Nors recepte siūloma dėti 900 gramų miltų, bet aš beriu tiek, kad tešlą būtų galima kočioti“,— dėmesį atkreipė šeimininkė.
Išminkytą tešlą dalijame į 12 dalių ir iškočiotas ant sviestinio popieriaus kepame orkaitėje. Iškeptus „blynus“ apipjaustome pagal formą, o atlikusią dalį sumalame per mėsmalę ir panaudojame torto šonams padengti.
Kremui skirtą grietinę ir cukrų išplakame plaktuvu, įtarkuojame pusę citrinos kartu su žievelėmis.
„Įtarkuoju citriną bebaigdama plakti, nes tai padarius per anksti kremas išskys“,— patarė ponia Salomėja.
Pertepdami tortą kremu užbarstome riešutų, aguonų, įdedame kubeliais pjaustytos želės — pagal kiekvienos šeimininkės skonį ir fantaziją.
Torto viršų galima puošti šokoladiniu glajumi. Skanaus!
DOVANA: „Šiaulių krašto“ konkurso “Gamink ir balsuok“ rugsėjo mėnesio nugalėtojai Salomėjai Mockevičienei įteikta knyga “Smagurių enciklopedija“.
Jono TAMULIO nuotr.