Visų darbų meistrė pripažinta mėnesio kulinare

Visų darbų meistrė pripažinta mėnesio kulinare

Visų darbų meistrė pripažinta mėnesio kulinare

Bazilionuose (Šiaulių rajonas) gyvenančios Linos Karlinskienės gegužę skelbtą receptą „Šiaulių krašto“ skaitytojai pripažino mėnesio geriausiu. Lina apie savo kulinarinius sugebėjimus kalba nedaug, bet žymiai daugiau apie tai sužinome iš jos bendradarbės.

Algimantas BRIKAS

brikas@skrastas.lt

Daugelis balsavo už pyragą

Lina Karlinskienė dienraščio skaitytojams buvo pasiūliusi juodojo pyrago su varške receptą. Matyt, už jį daugelis ne tik kad balsavo, bet ir pyragą bandė išsikepti. Juk ne atsitiktinai viena moteris jos klausė dėl tešlos – nelabai gera išėjo.

Ponia Lina šiai moteriai atsakė, kad ir jai pačiai tie pyragai nevienodai pavyksta: vieni būna geresni, kiti – prastesni, nes skirtingi miltai.

Paskutinį kartą kepė, kai Šiauliuose besimokančios dukters draugės paprašė „to mamos pyrago“. Pyragas išėjo skanus, bet truputį sausokas.

L. Karlinskienė sako nelabai mėgstanti virtuvėje suktis, bet kai ateina įkvėpimas – ruošianti valgį. Be to, juk reikia pasirūpinti šeima. Arba išbandyti kokią nors idėją.

Sriubos išverdanti retkarčiais, „iš reikalo“. Daugiau ruošianti mėsiškus patiekalus, bet mėgstanti ir žuvies.

Ji augusi pas senelius, čia pat Bazilionuose, bet iš močiutės nesimokiusi ruošti valgio. Tik, jei reikėdavo, ką nors padėdavusi. Tokių darbų daugiau teko imtis jau ištekėjus.

Valgių receptų bazilioniškė yra prisikaupusi iš knygų. Be to, receptais dalindavosi ir kaimynės. Taip prisirašyti sąsiuviniai, kas ką darė, kaip ką kepti.

Dabar, kai yra kompiuteriai, internetas, yra  daugiau galimybių. Tarkime, pažiūri, kokių namie yra produktų, ir suki galvą, ką iš jų galima pagaminti. Jaunesnioji dukra Laima kartą patarė: „Mama, kompiuteryje išvardink produktus, o jis praneš, ką iš jų gali padaryti.“

O saldumynus ypač mėgstanti kepti dukra Manta, besimokanti Šiaulių universitete. Ji išbando įvairius receptus.

Draugė papasakojo tiesą

Girdėdama, kad L. Karlinskienė pasakoja nedaug mokanti, neiškentusi į pokalbį įsiterpė jos bendradarbė Birutė Sinkevičienė, Bazilionų mėgėjų teatro vadovė.

Ji pasakoja, kad Lina pokyliams yra kepusi tortus. Jubiliejaus proga iškepė labai gražų ežį. Kaip tik buvo išsirpusios žemuogės – ir jų prismaigstė.

„Ji – kulinarė. Visų darbų meistrė, – sako B. Sinkevičienė.

Jos vyras Raimondas, Šiaulių rajono kultūros centro direktorius, taip pat gyvenantis Bazilionuose, Linai yra sakęs: "Noriu tos tavo tikros dešros.“ „Tai kad mano tikra dešra dar tvarte vaikšto“, – juokiasi L. Karlinskienė.

Kiaulę papjovus, viską pati susitvarkanti, nors, kaip byloja posakis, – „darbo – kaip kiaulę pasipjovus“.

Birutė draugę toliau „išdavinėja“, kad ji – ir rankdarbių meistrė, mezgėja, dalyvaujanti parodose. Menininkė, marginanti kiaušinius – jos darbo dideliais margučiais kultūros darbuotojai buvo medį papuošę.

Lina vaidinanti miestelio mėgėjų teatre. Ji pernai buvo įvertinta diplomu už geriausią moters vaidmenį.

Yra ir negirdėtų prieskonių

Gegužės mėnesio kulinarų konkurso nugalėtoja laimėjo knygą „Mano žolelių darželis. Auginu ir gaminu“. Ji sako mėgstanti žoleles ir kitokius prieskonius.

Pavarčiusi dovaną, L. Karlinskienė sako, kad knygoje yra tokių prieskonių, kurių ir anksčiau naudodavo, bet yra ir negirdėtų.

Medetkos, krienai, salierai, kalendros, šalavijai, bazilikai – visi tokie žinomi... Čiobrelių su dukromis einančios į mišką: vyresnioji labai mėgstanti jų arbatą. Ji padeda nuo kosulio.

Kardamono deda darydama dešras. Jo galima dėti ir į pyragą, bet kad jo mažai būna.

Anyžinio lofanto pati pasisėjusi. Iš jo užplikoma labai gera arbata, turinti daug naudingų medžiagų. Kelis lofantus ji dėjusi ir į raugiamus agurkus.

Dašio deda į mėsiškus patiekalus. Yra aštraus kvapo.

Vienam bazilioniškiui, žmonos pasiųstam į parduotuvę nupirkti peletrūno ir čia jo neradusiam, pardavėja pasiūlė nueiti prie jos namų – ten peletrūnų augą. Sutikęs Liną, paprašė jos pagalbos, nes nežinąs,  kaip atrodo šis augalas. O ši peletrūną ne tik pažįstanti, bet ir žinanti, kurioje sodybos vietoje jis auga.

Daug žolelių, naudingų gaminant maistą, Lina rado vos tik pavarčiusi dovanotą knygą. Dar daugiau tikisi rasti, ją skaitydama.

„Dabar dėsime į dešras – vieni lapai bus“, – juokauja ponia Lina.

Autoriaus nuotr.

KULINARĖ: Lina Karlinskienė ketina dovanotąją knygą pastudijuoti.