Stebuklingas žodis „akcija“

Stebuklingas žodis „akcija“

Stebuklingas žodis „akcija“

Šiaulietė Marytė Urbietienė, įsigijusi nedidelį gabalėlį pigesnės kiaulienos sprandinės, nustėro joje suradusi didžiulį pūlinį. Moteris įsitikinusi, kad prekybininkai, gundydami akcijomis, parduoda nekokybiškus gaminius. Veterinarijos specialistams nekokybiški produktai — jokia naujiena, o pigesni esą nebūtinai nekokybiški.

Edita KARKLELIENĖ

edita@skrastas.lt

„Akcijinė“ mėsa — su pūliniu

Apie 700 gramų pigesnės sprandinės, ant kurios buvo padėta etiketė su užrašu „akcija“, M. Urbietienė vasario 11 dieną įsigijo Šiaulių turgavietėje. Moteris ketino mėsą sumalti ir savaitgalį atvažiuojantiems anūkams prikepti kotletų.

Tačiau paskutiniu momentu šeimininkė persigalvojo ir skerdeną nutarė pamarinuoti. Perpjovusi mėsą, M. Urbietienė net nustėro iš pasišlykštėjimo: ties mėsgalio viduriu žiojėjo kelių centimetrų skersmens pūlingas darinys.

Šiaulietė nekokybišką sprandinę tą pačią dieną nunešė į turgų. Mėsą pardavusi prekybininkė M. Urbietienei tučtuojau pasiūlė grąžinti septynis sumokėtus litus. Tačiau moteris pinigų atsisakė ir prekės neatidavė — norinti informuoti pirkėjus, kokią prekę galima nusipirkti, jei ji, kaip buvo šiuokart, parduodama prisidengiant žodžiu „akcija“, todėl pigiau.

Abejonės

Ketvirtį amžiaus mėsos kombinate dirbusi šiaulietė šleikštulį keliančio vaizdo negalėjusi pamiršti kelias dienas. Moteris įsitikinusi, kad, jei mėsą vis dėlto būtų apsisprendusi sumalti, pūlinio nebūtų pastebėjusi.

Pūliniai, anot moters, dažniausiai susidaro gyvulius gydant leidžiamaisiais vaistais. O jei kiaulė sirgo ir buvo gydoma, vadinasi, žalia mėsa negalėjo būti parduodama.

„Jei kiaulė buvo gydyta, vadinasi, sirgo. O kuo sirgo, nežinia, — svarstė šiaulietė. — Gal kokia infekcine liga, gal užkratas išlikęs visoje mėsoje.“

M. Urbietienė įsitikinusi, kad jai atitekęs pūlingas darinys buvęs ne jos vienos pirktame gabaliuke, esą greičiausiai nekokybiška buvusi visos sirgusios kiaulės skerdena.

Dirbdama mėsos ceche M. Urbietienė ne kartą matė pūlingus darinius mėsoje, tačiau tokią mėsą neperdirbtą pardavinėti būdavę griežtai draudžiama. Iš įtarimą keliančios skerdenos būdavo ruošiami mėsos gaminiai, kurių pagaminimui reikalinga tik labai aukšta temperatūra, atlikdavusi ne tik gamybos, bet ir galimų infekcijų sunaikinimo funkciją.

„Dabar niekas mūsų negina,  kokybė yra paties pirkėjo problema“, — įsitikinusi šiaulietė.

Darinio nepastebėta

Edmundo Selvenio, Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojo, šiaulietės įsigytos mėsos kokybė nenustebino — tokių atvejų pasitaiko.

Pasak specialisto, giliai raumenyje susidaręs vietinis, neišplitęs, įsikapsuliavęs pūlinys galėjo atsirasti kaip gyvulio senos traumos ar gydymo pasekmė.

„Kadangi pūlinys buvo giluminis, skerdykloje vizualinio patikrinimo metu išorinių skerdenos pokyčių nustatyta greičiausiai nebuvo, todėl priimtas sprendimas realizuoti ją be apribojimų“, — sakė viršininko pavaduotojas.

Vartotojas, įsigijęs netinkamos kokybės, nesaugų maisto produktą, pasak E. Selvenio, turi teisę reikalauti, kad prekė būtų pakeista į kokybišką arba reikalauti gražinti sumokėtus pinigus taip pat kreiptis į turgavietes ar kitos prekybinės įmonės administraciją, kad padėtų išspręsti reikalavimą. Taip pat galima kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą raštu arba žodžiu ir prašyti apginti jo teises.

Nukainoti — nebūtinai nekokybiški

Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Audronė Mikalauskienė patvirtino, kad netinkamų vartoti maisto gaminių prekyboje nors ir nedažnai, pasitaiko.

Tikrinant nukainotus arba išpardavimų produktus, pasak maisto produktų inspektorės, keli iš dešimties pasitaiko vartojimui netinkami. Dažniausias pažeidimas — pasibaigęs produkto realizavimo laikas.

„Didžiuosiuose prekybos centruose pažeidimų, dėl kurių neleistina produktų realizacija nustatoma itin retai, — sakė A. Mikalauskienė. — Taip yra todėl, kad juose veikia vidinės kokybės kontrolės sistemos.“

A. Mikalauskienė pataria perkant produktą būtinai įsigilinti į prekės ženklinimo etiketę, kurioje nurodyta ne tik produkto sudėtis, bet ir tinkamumo vartoti terminas. Ypatingą dėmesį, anot specialistės, derėtų atkreipti į produktų, kurie yra nukainoti, ženklinimą. Taip pat svarbu įsitikinti, kokiomis sąlygomis jie laikyti. Štai pieno produktai, karšto rūkymo mėsos gaminiai negali būti ne šaldytuve, nes jie greitai genda.

Anot A. Mikalauskienės, akcijų bijoti tikrai nereikia — parduodamas akcijinis gaminys yra prastesnis.

„Akcijos — reklaminis triukas, kuriuo skatinamas tam tikrų mažiau paklausių prekių pirkimas. Kartais akcijos skelbiamos gaminiams, kurių vartojimo terminas baigiasi po kelių dienų, — sakė specialistė. — Bet nukainotos — dažniausiai ne dėl kokybės.“

 

Pravartu žinoti

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos aiškinimu, gyvulių skerdykloje veterinarinė ekspertizė atliekama prieš ir po skerdimo.

Prieš skerdimą yra tikrinama vadinamoji maisto grandinės informacija: atliekama pateiktų dokumentų ir gyvūnų ženklinimo atitikties kontrolė, kad, esant reikalui, būtų galima lengvai identifikuoti gyvulių kilmės vietą, ir išanalizuojama, ar ūkyje nėra registruota užkrečiamųjų ligų, atliekamas gyvulių sveikatos būklės veterinarinis tikrinimas. Be to, veterinarijos gydytojas tikrina, ar neliko pavojus gyvūno gerovei transportavimo ir pakrovimo, iškrovimo metu. Jei visi išvardinti rodikliai atitinka reikalavimus, leidžiama gyvūnus skersti.

Po skerdimo metu atliekamas skerdenų veterinarinis tikrinimas: vizualinis (išvaizdos, spalvos, kvapo, konsistencijos vertinimas), palpacija (apčiupinėjimas) ir privalomi pjūviai tose vidaus organų vietose, kuriose susidaro būdingi dariniai ligų atvejais. Esant būtinumui ar įtarus ligą, imami mėginiai laboratoriniams tyrimams.

Po visų atliktų procedūrų apsisprendžiama, ar mėsą leisti realizuoti be apribojimų. Galimas dalinis tam tikrų skerdenos dalių išbrokavimus, nustačius vietinius, neišplitusius pakitimus atskirose skerdenos dalyse arba pilnas išbrokavimas, jei pakitimai išplitę ar gyvulys buvo sulysęs.

PIGUMAS: Šiaulietė Marytė Urbietienė, turguje nusipirkusi vartoti netinkamos sprandinės, įsitikinusi, kad prekybininkai mėsą pardavė pigiau žinodami apie jos kokybę. 

 

PŪLINIAI: Veterinarijos specialistai sako, kad pūliniai mėsoje — jokia naujiena. 

 

PATARIMAS: Šiaulių apskrities VMVT Maisto skyriaus vedėja Audronė Mikalauskienė pataria vartotojams atkreipti dėmesį, ką jie perka ir ką vartoja.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.