Sveikos mitybos įpročiai formuojasi namuose

Sveikos mitybos įpročiai formuojasi namuose

Sveikos mitybos įpročiai formuojasi namuose

Tikriausiai nerasime tėvų, kurie nenori, kad jų vaikas būtų sveikas. Tačiau apvilkdami vaikui storesnį megztinį ir išleisdami į mokyklą dažnai pamirštame, kad visų pirma sveikatos pagrindas – tinkama mityba. Apie tai, kaip turėtume maitinti savo vaikus, kalbamės su VšĮ „Kretingos maistas“, užtikrinančios vaikų maitinimą daugelyje Lietuvos mokyklų, mitybos skyriaus vadove Aldona Blyžiene.

Pataikaujame skoniui, o ne sveikatai

Neseniai Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad tik kas penktas lietuvis rinkdamasis produktus pagalvoja apie jo naudą sveikatai. Mes vis dar didesnį dėmesį skiriame maisto skoniui, žemesnei kainai ir dažniausiai net nepagalvojame apie tokio maisto galimą žalą mums ir mūsų vaikams. Ši tendencija ypač ryški stebint moksleivius, kurie vietoje pagal sveikos mitybos principus paruošto mokyklos maisto renkasi greitą maistą.

„Moksleiviai tikisi valgių, pagamintų kaip namuose: mėsytės išvoliotos kiaušiniuose, džiūvėsėliuose ir keptos aliejuje, skrudintų bulvyčių ar salotų su keliais šaukštais riebaus majonezo pagardintų prieskonių mišiniais. Deja, toks maistas neatitinka sveikos mitybos reikalavimų ir jo vaikams negalima patiekti mokykloje, nerekomenduojama valgyti ir namuose“, – sako mitybos ekspertė Aldona Blyžienė.

Specialistai perspėja, kad namuose ruošdami maistą turime stengtis vartoti kuo mažiau druskos, prieskonių mišinių, turinčių kvapo ir skonio stiprinančių medžiagų. Ilgainiui vartodami šiuos produktus galime ne tik atprasti nuo natūralaus produkto skonio, bet ir pakenkti savo sveikatai.

Nebejaučiame tikrojo skonio

Neteisingai maitinantis, prie dirbtinio patiekalų skonio pripranta mūsų receptoriai. Nenuostabu, kad paragavus sveiko maisto jis mums atrodo per daug lengvo skonio ir prėskas. Prie to prisideda mūsų įprotis namuose visada turėti saldumynų, kino teatre užkandžiauti spragintais saldžiai ar sūriais kukurūzais, traškučiais, per šventes valgyti įvairius nesveikus užkandžius. Šiuose gaminiuose yra daug druskos, maisto priedų, kurie suteikia labai ryškų ir stiprų skonį. Tai ypatingai paveikia vaikus, kuriems troškintas, virtas vandenyje ar garuose maistas atrodo nepriimtinas, o vaisiai (jau nekalbant apie daržoves) – neskanūs.

Sveikatos priežiūros institucijos bei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, reguliuojančios maitinimą ugdymo įstaigose ir teikiančios rekomendacijas dėl vaikų mitybos, pataria nesveikų produktų visiškai atsisakyti. Norint namuose pradėti gaminti sveikesnį maistą reikia po truputį pereiti ir prie naujų maisto ruošimo būdų.

„Sveikas maistas turi būti ruošiamas taip, kad kuo mažiau pakistų jo maistinė vertė. Verdant garuose yra tausojamos produkto maistinės savybės ir išsaugoma didesnė dalis jame esančių naudingų maistinių medžiagų ir vitaminų. O mažesnis kiekis druskos ir įvairių prieskonių mišinių atsisakymas padeda atskleisti tikrąjį produktų skonį, kurį daugelis mūsų jau pamiršome“, – sveiko maisto ruošimo patarimais dalijasi A. Blyžienė.

Artėjančios šventės puiki proga keisti įpročius

Norintiems pabandyti sveikai ruoštus patiekalus, artėjančios šventės gali tapti puikiu pirmu žingsniu pokyčių link. Drastiškų pokyčių nereikia – pakeiskite vieną produktą kitu, sveikesniu. Rinkitės tausojantį maisto gaminimo būdą.

„Garuose virta žuvis puikiai tiks šventiniam Kūčių stalui, o troškinta mėsa – Kalėdų. Riebų majonezą salotoms keiskite natūraliu jogurtu ar alyvuogių aliejaus bei citrinos sulčių užpilu, pagardintu prieskoninėmis žolelėmis. Mažinkite druskos ir prieskonių kiekį“, – sako A. Blyžienė ir priduria, kad prie naujo, natūralaus patiekalų skonio priprasti galima per dvi savaites.

„Kretingos maistas“ mitybos specialistė taip pat rekomenduoja rinktis visų pirma Lietuvoje užaugintus, sezoninius vaisius ir daržoves. Atvežtiniais apelsinais ir mandarinais, kurie dažnai papuošia šventinį stalą, nereiktų piktnaudžiauti – norint išlaikyti jų prekinę išvaizdą jie apdorojami įvairiais chemikalais, kurių visai nuplauti nepavyks. Saldumynus keiskite į džiovintus vaisius, riešutus, medų ar kitus natūralius produktus.

„Tėvai vaikams – geriausias pavyzdys. Tad nepamokslaukime, tiesiog keiskime savo mitybos įpročius ir vaikai natūraliai bei gana greitai prisitaikys“, – ragina VšĮ „Kretingos maistas“ mitybos specialistė.

Pasak A. Blyžienės, vaikų susidomėjimą maistu skatina ir jų įtraukimas į maisto gaminimo procesą šeimoje. Važiuokite kartu su vaikais apsipirkti, leiskite jiems išrinkti produktus, kartu skaitykite etiketes, aptarkite produktus ir jų sudėtį. O grįžus – kartu ruoškite šventinį stalą, leiskite jiems patiems pasigaminti sveikas vaisių ar daržovių salotas. Visi žinome, kad paties pagamintas maistas būna skaniausias.

„Kretingos maisto“ specialistė pasakojo, kad norint vaikus pripratinti prie sveiko maisto yra svarbu rodyti tinkamą pavyzdį namuose.