Virėjams sėkmę atnešė dorada, kaliaropė ir kriaušė

Virėjams sėkmę atnešė dorada, kaliaropė ir kriaušė

Vi­rė­jams sėk­mę at­ne­šė do­ra­da, ka­lia­ro­pė ir kriau­šė

Šiau­lių pro­fe­si­nio ren­gi­mo cent­ro Pre­ky­bos ir vers­lo sky­riaus moks­lei­viai Ka­ro­li­na Be­lou­so­vai­tė ir Ai­ri­das In­da kon­kur­se „Mo­ki­nių vi­rė­jų ko­man­da“ lai­mė­jo bron­zos me­da­lius. Vi­rė­jai ga­mi­no pa­tie­ka­lą iš do­ra­dos ir ka­lia­ro­pės bei de­ser­tą iš kriau­šės.

Ži­vi­lė KA­VA­LIAUS­KAI­TĖ

zivile@skrastas.lt

Ma­lo­nus šo­kas

Vil­niu­je, „Li­tex­po“ pa­ro­dų rū­muo­se, vy­ku­sį kon­kur­są „Mo­ki­nių vi­rė­jų ko­man­da 2016“ or­ga­ni­za­vo Lie­tu­vos res­to­ra­nų vy­riau­sių­jų vi­rė­jų ir kon­di­te­rių aso­cia­ci­ja.

Kon­kur­san­tus ver­ti­no tarp­tau­ti­nė ko­mi­si­ja: Ale­xan­der Pro­ko­po­vich (Ru­si­jos ku­li­na­ri­jos aso­cia­ci­jos vi­cep­re­zi­den­tas, WACS A ka­te­go­ri­jos tei­sė­jas), Svet­la­na Riš­ko­va (Lat­vi­jos še­fų aso­cia­ci­jos pre­zi­den­tė, WACS ser­ti­fi­kuo­ta tei­sė­ja), Fran­cia­ne Tar­ta­ri (Šve­di­jos še­fų aso­cia­ci­jos at­sto­vė, WACS B ka­te­go­ri­jos tei­sė­ja).

Run­gė­si aš­tuo­nios ko­man­dos po du žmo­nes. Pir­mą­ją vie­tą lai­mė­jo ko­man­da iš Klai­pė­dos, ant­rą­ją – Kau­no vi­rė­jai.

Pre­ky­bos ir vers­lo sky­riaus ko­man­dai – K. Be­lou­so­vai­tei ir A. In­dai – ko­mi­si­ja sky­rė tre­čią­ją vie­tą. Moks­lei­vių va­do­vės – pro­fe­si­jos mo­ky­to­jos Ing­ri­da Vaiš­no­rie­nė ir Gin­ta Mar­čen­kie­nė. Per­nai ši ko­man­da Pro­fe­si­nio ren­gi­mo cent­rų kon­kur­se taip pat bu­vo lai­mė­ju­si tre­čią­ją vie­tą.

Mo­ki­niai per pa­skir­tą lai­ką pri­va­lė­jo pa­ga­min­ti karš­tą­jį do­ra­dos ir ka­lia­ro­pės pa­tie­ka­lą bei de­ser­tą iš kriau­šės.

Mais­to ruo­ša bu­vo ko­man­di­nė. Dėl šva­raus, tvar­kin­go, su­tar­ti­no dar­bo šiau­lie­čius ko­mi­si­ja iš­rin­ko ne­prie­kaiš­tin­giau­sia ko­man­da.

Tech­ni­niai tei­sė­jai ir ko­mi­si­jos na­riai nuo­lat tik­ri­no ga­my­bos ei­gą, per­žiū­rė­jo šal­dy­tu­vus, kad da­ly­viai ne­bū­tų at­si­ve­žę ter­miš­kai ap­do­ro­tų pro­duk­tų.

„Ga­min­ti iš ka­lia­ro­pės ir do­ra­dos man ne­bu­vo sun­ku, tie­siog rei­kė­jo su­si­ras­ti idė­ją“, – sa­ko A. In­da. Jis ruo­šė ka­lia­ro­pę su bo­li­vi­nėmis ba­lan­domis, o do­ra­dą prie­sko­nia­vo drus­ka, pi­pi­rais, gar­di­no svo­gū­nų ir mo­liū­gų ty­re, pa­da­žui rin­ko­si šal­ta­lan­kių ar­ba­tą.

Ka­ro­li­na kriau­šę vi­rė šaf­ra­no ir any­žių si­ru­pe. Pu­tė­sius ga­mi­no dvie­jų rū­šių: šo­ko­la­di­nius ir mor­kų bei kriau­šių sul­čių. Pa­puoš­ti nau­do­jo sū­rią ka­ra­me­lę, cuk­ruo­tus ro­žių žie­dus ir tru­pi­nius. Pa­tei­kė ir mė­ly­no­jo pe­lė­si­nio sū­rio le­dų.

Ko­mi­si­ja ver­ti­no vi­su­mą – nuo ap­ran­gos iki pa­tie­ka­lų. „Nus­te­bo­me, kad še­fai neat­pa­ži­no, ko­kius le­dus ga­mi­no­me prie kriau­šės. Klau­sė su­dė­ties“, – sa­ko K. Be­lou­so­vai­tė.

Ai­ri­das sako, kad ko­mi­si­jos iš­sa­ky­tos pa­sta­bos pra­vers atei­ty­je. Jis pa­da­rė klai­dą pa­tie­ka­lą įdė­jęs į šal­tas lėkš­tes: kol pa­sie­kė ko­mi­si­jos na­rius, mais­tas at­vė­so.

„Ne­si­ti­kė­jo­me lai­mė­ti pri­zi­nę vie­tą, nes kon­kur­sas aukš­to ly­gio, ruo­šė­mės bent su­da­ly­vau­ti. Kai iš­gir­do­me, kad užė­mė­me tre­čią vie­tą, bu­vo šo­kas“, – džiau­gia­si bron­zos lai­mė­to­jai.

Ruo­šė­si at­sa­kin­gai

Ruoš­da­mie­si kon­kur­sui, vir­tu­vė­je Ka­ro­li­na ir Ai­ri­das plu­šė­jo nuo ry­to iki va­ka­ro, jiems tal­ki­no mo­ky­to­jos I. Vaiš­no­rie­nė ir G. Mar­čen­kie­nė.

Idė­jų pa­tei­kė ir mo­kyk­lo­je vie­šė­jęs bu­vęs auk­lė­ti­nis, da­bar vir­tu­vės še­fas Kęs­tu­tis Bart­kus.

„Daug te­ko pa­varg­ti, pro­duk­tų ir­gi iš­nau­do­ta ne­ma­žai“, – šyp­so­si Ka­ro­li­na. Ai­ri­das skai­čiuo­ja: pa­si­reng­ti 100 eu­rų tik­rai bu­vo su­nau­do­ta.

„Da­bar į do­ra­dą ne­si­no­ri žiū­rė­ti“, – juo­kia­si Ai­ri­das. Jam pri­ta­ria ir de­ser­tą to­bu­li­nu­si Ka­ro­li­na: „Juk tek­da­vo nuo­lat vis­ką ra­gau­ti.“

Abu pri­zi­nin­kai – Pre­ky­bos ir vers­lo sky­riaus ant­ra­kur­siai, šie moks­lo me­tai jiems pa­sku­ti­niai.

„Mo­ky­to­jos juo­ka­vo, kad mus pa­liks kar­to­ti kur­so, kad dar ga­lė­tu­me par­vež­ti pri­zų mo­kyk­lai“, – šyp­so­si K. Be­lou­so­vai­tė.

Ka­ro­li­na ir Ai­ri­das kar­je­rą sie­ja su dar­bu vir­tu­vė­je. A. In­da jau da­bar dir­ba res­to­ra­ne Šiau­liuo­se, atei­ty­je svars­to baig­ti mais­to tech­no­lo­gi­jų stu­di­jas, su­kur­ti smul­kų­jį vers­lą. Ka­ro­li­na taip pat pla­nuo­ja tęs­ti stu­di­jas.

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

Šiau­lių pro­fe­si­nio ren­gi­mo cent­ro Pre­ky­bos ir vers­lo sky­riaus moks­lei­viai Ka­ro­li­na Be­lou­so­vai­tė ir Ai­ri­das In­da kon­kur­se „Mo­ki­nių vi­rė­jų ko­man­da“ lai­mė­jo bron­zos me­da­lius.

Lie­tu­vos res­to­ra­nų vy­riau­sių­jų vi­rė­jų ir kon­di­te­rių aso­cia­ci­jos „Fa­ce­book“ nuo­tr.

Ka­ro­li­na Be­lou­so­vai­tė ir Ai­ri­das In­da (kai­rė­je) ne­si­ti­kė­jo, kad jų pa­si­ro­dy­mas bus įver­tin­tas pri­zi­ne vie­ta.


De­ser­tas „Ru­dens sim­fo­ni­ja“

Kon­kur­si­nio de­ser­to ga­my­ba vy­ko sep­ty­niais eta­pais. Bron­zos me­da­lio lai­mė­to­jai ir jų mo­ky­to­jos su­ti­ko pa­si­da­ly­ti pa­tie­ka­lo su­dė­ti­mi.

I. Pu­tė­siai

Tri­jų kiau­ši­nių bal­ty­mai, 35 g cuk­raus, 200 g grie­ti­nė­lės, 200 g juo­do­jo šo­ko­la­do, 50 g svies­to.

II. Pu­tė­siai

125 g na­tū­ra­lių kriau­šių sul­čių, 75 g na­tū­ra­lių mor­kų sul­čių, 50 g cuk­raus, 8 g že­la­ti­nos.

III. Šo­ko­la­di­nis pa­puo­ši­mas

100 g juo­do­jo šo­ko­la­do, 100 g bal­to­jo šo­ko­la­do.

IV. Tru­pi­niai su grai­ki­niais rie­šu­tais

50 g svies­to, 50 g ru­do­jo cuk­raus „De­me­ra­ra“, 100 g mil­tų, 1 g drus­kos, 50 g grai­ki­nių rie­šu­tų.

V. Šaf­ra­no si­ru­pas

500 g van­dens, 100 g cuk­raus, 3 vie­ne­tai žvaigž­di­nių any­žių, 1 ci­na­mo­no laz­de­lės, 1 g šaf­ra­no, 50 g na­tū­ra­laus me­daus.

VI. Šer­be­tas su „Me­mel Blue“ sū­riu

200 g vir­tų kriau­šių šaf­ra­no si­ru­pe, 100 g sū­rio „Me­mel Blue“, 200 na­tū­ra­lių kriau­šių sul­čių, 0,5 na­tū­ra­lių cit­ri­nų sul­čių, 0,001 g ait­rio­sios pa­pri­kos, 130 g cuk­raus.

VII. Ka­ra­me­lė

200 g ru­do­jo cuk­raus „De­me­ra­ra“, 20 g svies­to, 200 g grie­ti­nė­lės.

VIII. Pa­puo­ši­mas

Žied­la­piai.

Ga­my­bos tech­no­lo­gi­ja

Į pa­ruoš­tas sul­tis su­de­da­mas cuk­rus, pi­la­ma iš­brin­kin­ta, iš­tir­pin­ta ir per­koš­ta že­la­ti­na. Pla­ka­ma, kol ma­sė pa­si­da­ro pu­ri ir iš­lai­ko for­mą.

Pa­ruo­šia­mas mi­ši­nys su­mai­šant vi­sas ža­lia­vas. For­muo­ja­ma ant po­pie­riaus ir ke­pa­ma 200 laips­nių tem­pe­ra­tū­ro­je.

Į iš­tir­pin­tą svies­tą ir šo­ko­la­dą de­da­me pūs­tus ry­žius. Gau­tą ma­sę de­da­me į for­mą.

Į grai­kiš­ką jo­gur­tą pi­la­mos apel­si­nų sul­tys, iš­brin­kin­ta, iš­tir­pin­ta ir per­koš­ta že­la­ti­na. Vis­kas su­mai­šo­ma iki vien­ti­sos ma­sės. Pi­la­ma į for­mą.

Kiau­ši­nių bal­ty­mai su­mai­šo­mi su cuk­ru­mi ir pla­ka­mi. Ke­pa­ma 100 laips­nių tem­pe­ra­tū­ro­je vie­ną va­lan­dą.

Pa­tie­kiant de­ser­tas puo­šia­mas kin­ka­nų cu­ka­tais, žied­la­piais, ka­ra­me­li­niu pa­puo­ši­mu, jo tru­pi­niais ir mo­ren­gais.