
Naujausios
Virėjams sėkmę atnešė dorada, kaliaropė ir kriaušė
Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus moksleiviai Karolina Belousovaitė ir Airidas Inda konkurse „Mokinių virėjų komanda“ laimėjo bronzos medalius. Virėjai gamino patiekalą iš dorados ir kaliaropės bei desertą iš kriaušės.
Živilė KAVALIAUSKAITĖ
zivile@skrastas.lt
Malonus šokas
Vilniuje, „Litexpo“ parodų rūmuose, vykusį konkursą „Mokinių virėjų komanda 2016“ organizavo Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija.
Konkursantus vertino tarptautinė komisija: Alexander Prokopovich (Rusijos kulinarijos asociacijos viceprezidentas, WACS A kategorijos teisėjas), Svetlana Riškova (Latvijos šefų asociacijos prezidentė, WACS sertifikuota teisėja), Franciane Tartari (Švedijos šefų asociacijos atstovė, WACS B kategorijos teisėja).
Rungėsi aštuonios komandos po du žmones. Pirmąją vietą laimėjo komanda iš Klaipėdos, antrąją – Kauno virėjai.
Prekybos ir verslo skyriaus komandai – K. Belousovaitei ir A. Indai – komisija skyrė trečiąją vietą. Moksleivių vadovės – profesijos mokytojos Ingrida Vaišnorienė ir Ginta Marčenkienė. Pernai ši komanda Profesinio rengimo centrų konkurse taip pat buvo laimėjusi trečiąją vietą.
Mokiniai per paskirtą laiką privalėjo pagaminti karštąjį dorados ir kaliaropės patiekalą bei desertą iš kriaušės.
Maisto ruoša buvo komandinė. Dėl švaraus, tvarkingo, sutartino darbo šiauliečius komisija išrinko nepriekaištingiausia komanda.
Techniniai teisėjai ir komisijos nariai nuolat tikrino gamybos eigą, peržiūrėjo šaldytuvus, kad dalyviai nebūtų atsivežę termiškai apdorotų produktų.
„Gaminti iš kaliaropės ir dorados man nebuvo sunku, tiesiog reikėjo susirasti idėją“, – sako A. Inda. Jis ruošė kaliaropę su bolivinėmis balandomis, o doradą prieskoniavo druska, pipirais, gardino svogūnų ir moliūgų tyre, padažui rinkosi šaltalankių arbatą.
Karolina kriaušę virė šafrano ir anyžių sirupe. Putėsius gamino dviejų rūšių: šokoladinius ir morkų bei kriaušių sulčių. Papuošti naudojo sūrią karamelę, cukruotus rožių žiedus ir trupinius. Pateikė ir mėlynojo pelėsinio sūrio ledų.
Komisija vertino visumą – nuo aprangos iki patiekalų. „Nustebome, kad šefai neatpažino, kokius ledus gaminome prie kriaušės. Klausė sudėties“, – sako K. Belousovaitė.
Airidas sako, kad komisijos išsakytos pastabos pravers ateityje. Jis padarė klaidą patiekalą įdėjęs į šaltas lėkštes: kol pasiekė komisijos narius, maistas atvėso.
„Nesitikėjome laimėti prizinę vietą, nes konkursas aukšto lygio, ruošėmės bent sudalyvauti. Kai išgirdome, kad užėmėme trečią vietą, buvo šokas“, – džiaugiasi bronzos laimėtojai.
Ruošėsi atsakingai
Ruošdamiesi konkursui, virtuvėje Karolina ir Airidas plušėjo nuo ryto iki vakaro, jiems talkino mokytojos I. Vaišnorienė ir G. Marčenkienė.
Idėjų pateikė ir mokykloje viešėjęs buvęs auklėtinis, dabar virtuvės šefas Kęstutis Bartkus.
„Daug teko pavargti, produktų irgi išnaudota nemažai“, – šypsosi Karolina. Airidas skaičiuoja: pasirengti 100 eurų tikrai buvo sunaudota.
„Dabar į doradą nesinori žiūrėti“, – juokiasi Airidas. Jam pritaria ir desertą tobulinusi Karolina: „Juk tekdavo nuolat viską ragauti.“
Abu prizininkai – Prekybos ir verslo skyriaus antrakursiai, šie mokslo metai jiems paskutiniai.
„Mokytojos juokavo, kad mus paliks kartoti kurso, kad dar galėtume parvežti prizų mokyklai“, – šypsosi K. Belousovaitė.
Karolina ir Airidas karjerą sieja su darbu virtuvėje. A. Inda jau dabar dirba restorane Šiauliuose, ateityje svarsto baigti maisto technologijų studijas, sukurti smulkųjį verslą. Karolina taip pat planuoja tęsti studijas.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus moksleiviai Karolina Belousovaitė ir Airidas Inda konkurse „Mokinių virėjų komanda“ laimėjo bronzos medalius.
Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos „Facebook“ nuotr.
Karolina Belousovaitė ir Airidas Inda (kairėje) nesitikėjo, kad jų pasirodymas bus įvertintas prizine vieta.
Desertas „Rudens simfonija“
Konkursinio deserto gamyba vyko septyniais etapais. Bronzos medalio laimėtojai ir jų mokytojos sutiko pasidalyti patiekalo sudėtimi.
I. Putėsiai
Trijų kiaušinių baltymai, 35 g cukraus, 200 g grietinėlės, 200 g juodojo šokolado, 50 g sviesto.
II. Putėsiai
125 g natūralių kriaušių sulčių, 75 g natūralių morkų sulčių, 50 g cukraus, 8 g želatinos.
III. Šokoladinis papuošimas
100 g juodojo šokolado, 100 g baltojo šokolado.
IV. Trupiniai su graikiniais riešutais
50 g sviesto, 50 g rudojo cukraus „Demerara“, 100 g miltų, 1 g druskos, 50 g graikinių riešutų.
V. Šafrano sirupas
500 g vandens, 100 g cukraus, 3 vienetai žvaigždinių anyžių, 1 cinamono lazdelės, 1 g šafrano, 50 g natūralaus medaus.
VI. Šerbetas su „Memel Blue“ sūriu
200 g virtų kriaušių šafrano sirupe, 100 g sūrio „Memel Blue“, 200 natūralių kriaušių sulčių, 0,5 natūralių citrinų sulčių, 0,001 g aitriosios paprikos, 130 g cukraus.
VII. Karamelė
200 g rudojo cukraus „Demerara“, 20 g sviesto, 200 g grietinėlės.
VIII. Papuošimas
Žiedlapiai.
Gamybos technologija
Į paruoštas sultis sudedamas cukrus, pilama išbrinkinta, ištirpinta ir perkošta želatina. Plakama, kol masė pasidaro puri ir išlaiko formą.
Paruošiamas mišinys sumaišant visas žaliavas. Formuojama ant popieriaus ir kepama 200 laipsnių temperatūroje.
Į ištirpintą sviestą ir šokoladą dedame pūstus ryžius. Gautą masę dedame į formą.
Į graikišką jogurtą pilamos apelsinų sultys, išbrinkinta, ištirpinta ir perkošta želatina. Viskas sumaišoma iki vientisos masės. Pilama į formą.
Kiaušinių baltymai sumaišomi su cukrumi ir plakami. Kepama 100 laipsnių temperatūroje vieną valandą.
Patiekiant desertas puošiamas kinkanų cukatais, žiedlapiais, karameliniu papuošimu, jo trupiniais ir morengais.