
Naujausios
Tortai Lietuvai ir kaimynams
Žeimelio žemės ūkio mokyklos socialinės pedagogės ir profesijos mokytojos Linetos Šukienės konditerinių gaminių, ypač tortų skonį žino gal ir visas Pakruojo rajonas. Kur paslaptis, kad jokių konditerijos mokslų nebaigusi pedagogė tiesiog užburia valgytojus? O paslaptis, panašu, visai paprasta – tai meilė tam, ką darai iš visos širdies.
Prieš keletą mėnesių ponios Linetos sukurtas tortas „Uoga“ tapo Lietuvos Valstybės atkūrimo šimtmečio jubiliejaus projekto „100 tortų Lietuvai“ dalyviu. Akimirksniu neliko nė trupinėlio.
Edita KARKLELIENĖ
edita@skrastas.lt
Pirmi tortai – vištoms
„Tortai kaip tortai“, – kuklinasi L. Šukienė. Dar pajuokauja, su savo kepiniais kitiems gal jau ir atsibodusi: gi pastaraisiais metais valgyti saldumynus tapę vis mažiau madinga.
Vis dėlto atsiliepimai iškalbingi: Žeimelio žemės ūkio mokyklos bendruomenė, kur ponia Lineta dirba, jau ir nebeįsivaizduoja švenčių be gardžių jos kepinių.
Aistra gaminti, juokiasi pašnekovė, subrendo ganėtinai vėlai. Prisimena, vaikystėje mokytis kepti ir virti spaudė ir mama, ir močiutė. Tačiau mergaitei gaminti atrodė svetimas, nepažintas ir neįdomus užsiėmimas.
Pirmąkart tortą iškepti pabandė jau augindama savo vaikus. Paskui bandė dar ir dar kartą. O dabar juokiasi: kad kas būtų žinojęs, kiek tortų ir kitokių kepinių tada sulesinta vištoms.
„Kiekvieną kartą po nesėkmingo bandymo vis pasakydavau sau: viskas. O po dienos kitos vėl užeidavo noras bandyti“, – šiandien juokiasi tortų kepėja.
Pamažu atėjo supratimas. Daryti viską tiksliai pagal receptą neužtenka, sako ji, konditerijoje – daugybė įmantrybių ir paslapčių, kurias įmanoma sužinoti tik bandant, bandant ir vėl bandant.
„Šiaip kulinarijoje labai mėgstu improvizuoti, gaminti, kaip sakoma, iš akies. Tačiau konditerijoje improvizacija ganėtinai ribota, nebent esi šiek tiek patyręs ir žinai, kas su kuo ir kaip. Štai improvizuodamas glazūrų nepadarysi, būtina viską tiksliai pasverti“, – sako tortų kepėja.
Jokių cukrinių papuošimų
Mėgstamiausias L. Šukienės tortas – šokoladinis. Juokiasi, jei valgytojai neužsako iškepti ko nors konkretaus, ji be abejonės pagamins šokoladinį tortą.
O pastaruoju metu populiarūs prancūziški desertai – mini pyragėliai arba muso (putėsių) tortai – Linetos šeimoje neprigijo.
Kepėja niekada į savo kūrinius nededa uogienių, tik šaldytų uogų tyrę, sluoksniuodama ją su biskvito padukais ir pertepdama putėsiais. Ir beveik visada kone perpus sumažina torto receptūroje nurodytą cukraus kiekį – Linetai svarbu, kad tortas būtų ne tik gardus, bet ir sveikatai naudingas.
„Man svarbiau yra skonis, o tik paskui grožis“, – sako trijų suaugusių ir savo gyvenimo kelius jau pasirinkusių vaikų mama.
Juokiasi, puošybai neskiria daug dėmesio, tad cukriniai papuošimai – ne jai. Jei tortas kokiai iškilmingai progai geriau jį puošia gėlėmis, bet ne cukrinėmis rožytėmis. Mėgsta (o pastaruoju metu tai ir madinga) tortą aptepti nelygiais kremo mostais, it kokia statybininko mentele.
„Neseniai grįžau iš Italijos, ten pagal "Erazmus" projekto mainus mokosi Žeimelio žemės ūkio mokyklos mokiniai. Italai, pastebėjau, į maisto išvaizdą nekreipia dėmesio. Bet skonis koks!“ – teigia minėtos mokslo įstaigos socialinė darbuotoja ir būsimų virėjų mokytoja.
Tortai Lietuvai
Šių metų pavasarį L. Šukienė, paraginta aplinkinių, ryžosi savo tortus pristatyti Druskininkuose vykusiame Valstybės atkūrimo šimtmečio jubiliejui skirtame projekte „100 tortų Lietuvai“. Į renginį privažiavo dalyvių iš visos Lietuvos: konditeriai, maisto tinklaraštininkai, kepyklų, kavinių ir restoranų šefai bei kepėjai. Tortų privežta gerokai per šimtą.
Pakruojietė renginiui iškepė du tortus. Savo gamybos tortą „Kava prie kavos“ patikėjo atstovauti Žeimelio žemės ūkio mokyklai, o vasarišką vaisinį „Uoga“ iškepė kaip asmeninį Linetos Šukienės tortą Lietuvai.
Kepėją į renginį prie Druskonio ežero lydėjo visa palaikymo komanda – ne tik šeima, bet ir kolegos. Tortus sudėjo į automobilio bagažinę. Kad neaptirptų, kepinius iš visų pusių apdėliojo gausybe buteliukų su ledu.
Renginio dieną, gegužės 26-ąją, buvo kaip reikiant šilta, saulė kepino be gailesčio. Dėl to „Uogą“ teko iš visų pusių dangstyti nuo saulės spindulių. Nepaisant to, valgytojų tortas neliko nepastebėtas – jis sulig paskutiniu gabalėliu pranyko per pusvalandį.
Labai gerų įvertinimų sulaukė ir mokyklai atstovavęs tortas „Kava prie kavos“.
„Kai darai tai, kas patinka, kas įdomu, greičiausiai ir išeina iš širdies. Gal čia ir yra skonio paslaptis?“ – kuklinasi būsimų virėjų mokytoja. Pripažįsta: virtuvė jai mieliausia namų vieta, kurioje gali triūsti kartais net iki paryčių.
Tortas „Uoga“
Biskvitams reikia: 10 kiaušinių, 250 gramų cukraus, 330 gramų miltų, 2,5 šaukštelio kepimo miltelių, 110 gramų aviečių tyrės, 70 gramų tirpinto sviesto.
Kiaušinius atskirti, trynius išplakti iki baltumo su puse cukraus. Plona srovele toliau plakant pilti uogų tyrę. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakti atskirai iki standumo, dalimis pilant likusį cukrų. Į uogų ir trynių masę dalimis įmaišyti baltymus. Berti dalimis persijotus miltus ir kepimo miltelius. Mentele kruopščiai, bet atsargiai išmaišyti, kad masė būtų vienalytė.
Patogiausia kepti du biskvitus, kiekvieną perpjauti pusiau. Kepti 170 laipsnių temperatūroje tikrinant, ar iškepė.
Aviečių sluoksniui reikia: 700 gramų aviečių tyrės, 70 gramų cukraus, 20 gramų želatinos.
Tyrę pakaitinti su cukrumi, bet neužvirti. Į šiek tiek pravėsusią tyrę dėti išbrinkintą šaltame vandenyje želatiną lapeliais. Gerai išmaišyti. Tyrę padalyti į tris formas, sustingusią užšaldyti.
Musui paruošti reikia: 20 gramų želatinos ir 120 gramų vandens jai brinkinti, 500 gramų maskarponės sūrio, 150 gramų cukraus pudros arba pagal skonį, 600 gramų plakamosios grietinėlės, vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus.
Želatiną užpilti šaltu vandeniu, išbrinkinti, ištirpinti. Maskarponę išplakti kartu su vanilės ekstraktu, persijota cukraus pudra ir šalta grietinėle. Neperplakti! Prieš surenkant tortą ruošti musą, plona srovele į besiplakančią masę įmaišyti tirpintą, dar neatšalusią želatiną.
Tortą surinkti torto formoje, sluoksniuojant biskvitus, kremą ir uogų sluoksnį.
Viršų aplieti tirpintu šokoladu: 150 gramų šokolado, 20 gramų bekvapio aliejaus. Ištirpinti, gerai išmaišyti, aplieti torto viršų, padaryti nubėgimus.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Žeimelio žemės ūkio mokyklos socialinė pedagogė ir profesijos mokytoja Lineta Šukienė sako, kad konditerija – tarsi džiazas, bet su tam tikromis taisyklėmis.
Asmeninės nuotr.
Linetos Šukienės tortas „Uoga“, skirtas Lietuvos atkūrimo 100-mečio jubiliejui paminėti.
Savamokslės konditerės tortai įvairioms progoms. Ragautojai sako, kad jie nepaprastai skanūs.