
Naujausios
Šventėje – senbuviai ir naujokai
Čia suvažiavo ištikimiausi sveiko maisto švenčių dalyviai – visus trejus metus jose dalyvaujančios Sidabravo gimnazija, Pašušvio ir Šeduvos bendruomenės, Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centras kartu su Šeduvos skyriumi, na, ir aišku šventės rengėjai – Radviliškio rajono sveikatos klubo "Atgaja" nariai.
Antrą kartą šventėje sveikais patiekalais viliojo Aukštelkų kaimo bendruomenė, Šeduvos lopšelis-darželis bei Radviliškio V. Kudirkos progimnazija.
Prie sveiko maisto šventės dalyvių šiemet prisijungė ir Radviliškio ligoninės kolektyvas.
Į šventę su savo patiekalais atvyko ir svečių – pilnas autobusas anykštėnų, sveikos gyvensenos klubo "Anykščių vaivorykštė" narių ir Trečiojo amžiaus universiteto studentų, pasisemti tokių švenčių organizavimo patirties atvyko ir Pakruojo sveikuoliai, susibūrę į klubą "Valia".
"Atgajos" klubo vadovė Nijolė Lukošienė džiaugėsi klubo sprendimu tradicija tampančias šventes rengti ne tik Radviliškyje, taip kuo daugiau rajono žmonių supažindinant su sveikų patiekalų gaminimo galimybėmis.
"Norime, kad kuo daugiau gyventojų pamatytų ir paragautų mūsų pagamintų patiekalų, nes tik taip galima suprasti, kad ir sveikas patiekalas gali būti viliojantis savo išvaizda ir labai skanus. Todėl neatmetu galimybės, jog kitąmet nutarsime tokią šventę surengti vėl naujoje vietoje, pavyzdžiui, Baisogaloje", – redakcijai sakė N. Lukošienė.
Ant stalų – skoniai, spalvos, kvapai
Kaip visada, šventės dalyviai lankytojus nustebino ne tik patiekalų gausa, bet ir jų išvaizda bei skoniu.
Kaip ir praėjusiais metais, geriausiai buvo įvertinti Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centro patiekalai. Su centro atstovais pirmąja vieta pasidalijo anykštėnai.
Šiųmečiame renginyje Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centro konditeriai ir kulinarai siūlė ragauti sušildančių patiekalų – trijų spalvų (juodųjų, žaliųjų ir oranžinių) lęšių troškinio su daržovėmis, moliūgų sriubos bei neįprastų valgių – raudonųjų svogūnų čatnio, agurkų uogienės.
Panašiuose renginiuose ne kartą dalyvavę anykštėnai į Šeduvą atsivežė grybų užtepėlės, avinžirnių kisieliaus, pašarinių burokų ir baravykų troškinio, morkų chalvos.
Trečius metus iš eilės renginyje dalyvaujanti Pašušvio bendruomenė liko ištikima savo tradicijoms ir šiemet, kaip ir ankstesniais metais, atsivežė kelių rūšių obuolienių.
Tik šįkart gerokai išaugo jų asortimentas: lankytojams buvo siūloma obuolienės su braškėmis, kriaušėmis, gervuogėmis, avietėmis, svarainiais, sidonija ir kitais priedais.
Pašušvietės atvežė ir pačių gamintų sūrių, naminio pyrago, keksiukų.
Kaip visada, išradingi buvo šventės šeimininkai, visus vaišinę šermukšnių tortu, baklažanais su graikinių riešutų įdaru, grikių ir brokolių kotletais, moliūgų saldainiais, moliūgų ir agaro desertu bei kelių rūšių sveikuoliškomis užtepėlėmis.
Pasak N. Lukošienės, visi dalyviai stengėsi būti kuo išradingesni, todėl vienų patiekalai, regis, buvo įprasti, tačiau stebino skoniu, o kitiems kaip tik buvo naudojami retesni ir neįprasti ingredientai.
Lektoriaus "akmenys" ir pamokos
Sveikos mitybos bei sveikos gyvensenos žinias renginio dalyviai galėjo pagilinti pasiklausę emocingos lektoriaus Andžej Michmel paskaitos.
Svečias nepagailėjo griežtų žodžių gydytojams, anot jo, gydantiems tik pasekmes ir neieškantiems ligos priežasčių, kliuvo ir "Sodrai", neva suinteresuotai kuo trumpesniu pensininkų gyvenimu.
A. Michmel nepagailėjo ir renginio šeimininkų, nekaip atsiliepdamas apie ant scenos sudėtus dovanoms skirtus šakočius bei atsisakydamas jam pasiūlyto vandens.
"Aš geriu tik savo atsivežtą vandenį", – tarė A. Michmel, tuo sužadindamas radviliškiečių smalsumą ir sulaukęs klausimų, kuo ypatingas jo geriamas vanduo.
Atsakymą į šį ir kitus smalsumą sužadinusius klausimus radviliškiečiai mėgino sužinoti jau pasibaigus paskaitai.