Sveikas maistas gydo kūną

Sveikas maistas gydo kūną

Sveikas maistas gydo kūną

Šiaulietė Birutė Kazlauskienė sako, jog ruošdama vis naujus sveikuolių patiekalus niekada nekopijuoja svetimų receptų. Kulinarinės idėjos, gimstančios gamtos prieglobstyje, padėjo atsikratyti viršsvorio bei visam laikui pamiršti sąnarių skausmus.

Ilona Šnarienė

redakcija@skrastas.lt

Gyvenimo būdą pakeitė dėl sveikatos

Nuo pat vaikystės ponią Birutę varginantys sąnarių skausmai paskatino keisti gyvenimo būdą. Susiradusi sveikuolių klubą ji ėmė mokytis gyventi sveikai. Prireikė ne vienerių metų, kol išmoko suprasti save, pasisemti jėgų iš gamtos.

„Kol pravėriau sveikuolių klubo duris, maistui ypatingo dėmesio neteikiau, maitinausi kaip dauguma. Maniau, jog svarbiausia, kad ant stalo netrūktų mėsos, kurią valgiau tris kartus per dieną. Parduotuvėje, eidama pro šviežios mėsos skyrių, negalėdavau susilaikyti nenusipirkus dailaus šviežienos gabaliuko“, — prisimena moteris.

Smalsumas atnešė pripažinimą

Ponia Birutė sako, jog kasmet Palangoje vykstančiose sveiko maisto šventėse pirmąkart dalyvavo vedama smalsumo, tačiau pabendravusi su įdomiais ir nuoširdžiai savo patirtimi besidalijančiais sveikuoliais ėmė pati ruošti sveikuoliškus patiekalus.

„Niekada nepamiršiu jaudulio ruošiantis pirmajam sveiko maisto konkursui: nemiegota naktis, paruošta vienuolika patiekalų ir netikėtas pripažinimas — tarp geriausių Lietuvos šeimininkių laimėta ketvirta vieta“, — pasakoja šeimininkė, nedrąsiai prisipažindama, jog nuo to karto namo be pripažinimo niekada negrįždavusi. Jos ruošti patiekalai visada patekdavo tarp geriausiųjų.

Receptai paprasti, bet veiksmingi

Šiemetinėje sveikuolių maisto šventėje didelio dėmesio susilaukė jos pagamintas nasturtų žiedų gėrimas.

„Dabar darželiuose retai kas augina šias mažai priežiūros reikalaujančias gėles, tačiau jeigu moterys nepatingėtų pavasarį į žemę paberti saujelės nasturtų sėklų, vasaros pabaigoje galėtų mėgautis aitriu, saldžiarūgščiu, nuostabios spalvos gėrimu, ypač tinkančiu tiems, kuriuos kamuoja diabetas“, — sako sveikuolė.

Ne mažesnio pasisekimo sulaukė daržovių spurgytės, kurioms pagaminti reikėjo bulvių, kalafioro, brokolio, kalendros, žirnių miltų. Spurgytes ponia Birutė pagardino iš špinatų, baziliko, česnako, aliejaus bei citrinos sultimis paruoštu padažu.

„Sveikai maitintis nėra sunku, svarbu klausytis savo organizmo, nepamiršti saiko ir sveiko proto — mūsų organizmas nėra šiukšlių dėžė, kad į jį mestume bet ką“, — sako sveikuolė.

Judėjimas žadina vaizduotę

Sveikuolė tikina, jog išmokus sveikai maitintis, akivaizdžiai pagerėjo sveikata: ištirpo nereikalingi kilogramai, pagerėjo kraujotaka, bendra organizmo savijauta.

Moteris džiaugiasi seniai pamiršusi slogą. Užsigrūdinti padėjo rytinė mankšta bei šaltas dušas. Rytinę kavą sveikuolė išmainė į žolelių sultis bei nuovirus. Vos pasirodžius kiaulpienėms, kuriose ypač gausu kalcio, iš jų prisisunkia šaukštą sulčių ir vienu mauku, kad nesijaustų kartumo, kasdien išgerianti.

Kai oras atšąla, kas vakarą termose užpliko saujelę avižų, kad rytą galėtų išgerti šilto jų nuoviro, kuris gerina medžiagų apykaitą, efektyviai veikia sergant cukriniu diabetu, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, avižų nuoviras yra puiki šlapimą varanti priemonė, padedanti atgauti jėgas esant silpnumui ar pervargus, atsikratyti mieguistumo.

Ponia Birutė sako, jog savo gyvenimo nebeįsivaizduoja ne tik be sveiko maisto, bet ir be judėjimo.

„Vien sveikai maitintis neužtenka, — tikina moteris. — Judėti būtina. Kiekvienas turėtų atrasti laiko pajudėti ir bent pusvalandį per dieną skirti mankštelei. Pradėti sportuoti niekada nevėlu, tereikia turėti noro ir pasirinkti priimtiną sporto šaką.“

JUDĖJIMAS: Labiausiai ponia Birutė Kazlauskienė mėgsta pasivaikščioti: pasisemia energijos, geros nuotaikos ir minčių naujiems dar niekieno neišbandytiems sveikuoliškiems patiekalams.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.