
Naujausios
Rekordininkė kvepia marcipanais
Vakar Šiauliuose užfiksuotas didžiausios valgomos eglutės rekordas Lietuvoje. Šiaulių profesinio rengimo centro mokiniai iš keptų dalių sulipdė 310 centimetrų aukščio bei 415 kilogramų svorio marcipanais kvepiantį Kalėdų simbolį.
Irena BUDRIENĖ
„Akropolyje“ jaunieji konditeriai milžinišką eglutę lipdė skruzdėlyno principu: tvirtindami lakštelius negailėjo sirupo. Centro „meistriukai“ iš medžio padarė eglutės pamatą, kad rekordininkė nenugriūtų ant šono.
Milžiniška gražuolė buvo išdabinta šokoladiniais burbulais ir marcipaniniais kaspinėliais.
Profesijos mokytojos Zitos Šuminskienės skaičiavimu, rekordininkei sunaudota 150 kilogramų miltų, 180 kilogramų cukraus, 1500 kiaušinių, 145 litrai aliejaus, 4 kilogramai šokolado ir kitų produktų.
Sulipdytą gražuolę pamatavus užfiksuotas rekordas — 310 centimetrų aukščio bei 415 kilogramų svorio.
Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis rekordinę eglutę pašventino.
Būsimieji virėjai ir konditeriai pasikeisdami savaitę minkė ir kočiojo tešlą, aliejuje virė eglutės lakštelius. Vienu metu virtuvėje galėjo triūsti apie 20 moksleivių. „Dviem pamainomis dirbo visa mokykla, net mokytojai“,— pasakojo jaunieji kepėjai. Per savaitę kūrybinėse dirbtuvėse pabuvojo daugiau nei 200 moksleivių.
„Žiopsoti nebuvo kada. Vienas skruzdėlyno lakštelis aliejuje išverda per 10 sekundžių, o laiku neišimtas tuoj pat sudega“,— pasakojo moksleiviai. Iškepus lapelius liko dar atsakingesnis darbas — juos sulipdyti. Šiandien egle bus vaišinami visi norintys.
Prieš keletą metų konditeriai gamino ilgiausią mielinę pynę, buvo iškepę medį, pernai — zuikį.
REKORDAS: 310 centimetrų aukščio bei 415 kilogramų svorio.
KVAPAS: Moksleivių sukurtas rekordinis Kalėdų simbolis kvepėjo marcipanais.
SKONIS: Burnoje tirpstantys eglutės lakšteliai vienas prie kito prilipdyti negailint saldaus sirupo.
KEPĖJAI: Šiaulių profesinio rengimo centro mokiniai savaitę įtemptai triūsė, kol iškepė saldžią dovaną šiauliečiams.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.