
Naujausios
Kavos ruošimo čempionas geria kavą be priedų
Antradienį "Rūtos" šokolado muziejaus kavinėje parodomąją programą surengęs Lietuvos kavos ruošimo čempionas Domas Ivonis sako, kad lietuviai yra „pagadinti“ blogų kavų ir be reikalo žvalgosi į prekinį ženklą. Pats tituluotas meistras geria Espresso arba puodelyje užplikytą paprastą juodą kavą, kad pajustų natūralų gėrimo skonį.
Marina VISOCKIENĖ
marina@skrastas.lt
Mėgstamiausia kava – be priedų
– Domai, kaip patekote į Lietuvos kavos ruošimo čempionatą?
– Tik apie pusmetį dirbau vienoje kavinėje, kai pirmą kartą išgirdau apie šį čempionatą. Tai buvo 2010 metais. Man užteko ambicijų ir ryžto jame dalyvauti. Ruošiausi savarankiškai. Nors ir žinių, ir patirties labai trūko, man pavyko: užėmiau antrąją vietą.
Žinoma, išsikėliau tikslą ateinančiais metais tapti pirmu. Semtis patirties metams išvažiavau į Londoną, kur tais metais vyko pasaulio kavos ruošimo čempionatas. Savanoriavau, lankiausi įvairiuose kavos seminaruose, tobulėjau. Grįžęs tapau 2011-ųjų Lietuvos kavos ruošimo čempionu.
– Ar tai pastūmėjo dar labiau susidomėti kava: ne tik ją ruošti, bet ir pradėti kavos skrudinimo verslą?
– Ne, šį verslą mane paskatino pradėti ne laimėjimas Lietuvoje, bet jo suteikta galimybė dalyvauti tų metų pasaulio kavos ruošimo čempionate. Jis buvo ypatingas tuo, kad pirmą kartą visų šių čempionatų istorijoje vyko šalyje, auginančioje kavą – Kolumbijoje.
Turėjome progą apsilankyti tikroje kavos plantacijoje. Ši viešnagė mane įkvėpė, „užkabino“. Kai pamatai, kiek pastangų kavos pupeles augindami, rinkdami žmonės įdeda, kiek mažai už tai uždirba, bet kava jiems vis tiek svarbi, kokie laimingi jie jaučiasi ją augindami – tam negali likti abejingas.
Supratau, kad ir aš turiu žengti bent vieną žingsnį arčiau plantacijų: ne tik ruošti kavą, bet ir ją skrudinti.
– Čempionatuose nebedalyvausite?
– Pernai teisėjavau Lietuvos kavos ruošimo čempionate, tačiau šiemet vėl esu pasiryžęs jame išbandyti savo jėgas.
– Ar mėgstate kavą?
– Tikrai mėgstu. Man labiausiai patinka gryna, be jokių priedų. Jau senokai nebegeriu Latte ar Cappuccino kavos, nes ji man – per sunki, per riebi. Mano mėgstamiausia – Espresso arba tiesiog puodelyje užplikyta paprasta juoda kava, leidžianti pajusti natūralų jos skonį. Žinoma, ji turi būti tinkamai paskrudinta. Kavos išgeriu tikrai daug, ypač dabar, besiruošdamas čempionatui.
Ragina kuo daugiau ragauti
– Kokius lietuvių kavos gėrimo įpročius pastebite?
– Lietuviai nėra pratę prie gerų, išskirtinių kavų, jos jiems dažniausiai atrodo per rūgščios, per lengvos ar kitaip neįprastos. Žmonės mėgsta kartesnes, intensyvesnio skonio kavas, kad jaustųsi jų kvapas, kuris dažniausia nėra natūralus kavos kvapas, labiau – perdegintų kavos pupelių.
Lietuviai yra „pagadinti“ blogų kavų, todėl reikia kuo daugiau renginių, degustacijų, kurie padėtų suformuoti teisingą jų skonį, padėtų suvokti, kas yra gera kava.
– Patarkite, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, renkantis gerą kavą?
– Pasakysiu atvirkščiai – į ką nereikėtų kreipti dėmesio. Pirmiausia – į prekinį ženklą, jis šiais laikais apie kavos kokybę, ypač Lietuvoje, nedaug tepasako.
Geriausia dėmesį kreipti į natūralias produkto savybes – aromatą, vizualinį vaizdą ir skonį (geriausia, jei prieš pirkdami kavą galite šio gėrimo paragauti). Šias savybes pastebėsite, jei pirksite kavą ne sandariuose pakuotėse prekybos centruose, o sveriamas kavos pupeles.
Atėję pirkti kavos pupelių, pirmiausia pardavėjo pasiteiraukite, kurios iš jų – šviežiausiai skrudintos. Jų reikėtų pirkti nedaug, nes stovėdamos praranda kvapą.
Idealiausias variantas kavos pupeles namuose susimalti savarankiškai ir tokį kiekį, kiek reikia konkrečiam kavos gėrimui. Sumalta kava daug greičiau oksiduojasi nei kavos pupelės.
Kiekvieno skonio reikalas – gerti kavą natūralią ar su priedais, tačiau kiekvienam patarčiau prieš dedant priedų pamėginti paragauti kavą be jų. Gal patiks (šypsosi – aut. pastaba).
– Kiek kavos skoniui įtakos turi vieta, kurioje pupelės užaugintos?
– Kavos pupelių gimtinė jų skoniui turi didžiulės įtakos. Pavyzdžiui, dabar mano mėgstamiausios – Gvatemalos ir Etiopijos kavos. Jų skonio charakteristikos – labai skirtingos. Gvatemalos kava – tvirtesnė, labiau šokoladinė, joje jaučiami raudonų uogų aromatai, Etiopijos kava – rūgštesnė, žymiai gaivesnė, jai būdingi citrusiniai aromatai.
Nors skiriasi net tos pačios šalies skirtinguose regionuose užauginta kava, kiekviena šalis-augintoja turi savo bazinius kavos terminus. Į juos atsižvelgę pirkėjai gali iš anksto numatyti, ko tikėtis. Pavyzdžiui, Brazilijai būdingas šokoladinis, riešutų kavos skonis, tai – tvirtesnės kavos, tinkamos ruošti Espresso. Afrikos kavoms būdingas rūgštingumas, Indonezijos – sodrumas, mums įprastai kavai visiškai nebūdingi aromatai.
– Kaip rasti mėgstamiausią?
– Kuo daugiau ragauti ir nesustoti ties viena rūšimi. Mano manymu, vienos geros kavos nėra. Paminėjau šiandien mano mėgstamas kavos rūšis, bet jau rytoj, kitą savaitę jos gali būti kitos.
PATARIMAS: Norintiems geriau pajusti kavos skonį, Lietuvos kavos ruošimo čempionas Domas Ivonis pataria kavą palengva ragauti nuo paviršiaus ją semiant šaukšteliu. Taip nepajudinsite puodelio dugne nusėdusių tirščių.
PASIRINKIMAS: Lietuvos kavos ruošimo čempionas Domas Ivonis sako, kad renkantis kavą dėmesį reikia kreipti į natūralias produkto savybes – aromatą, vizualinį vaizdą ir skonį (geriausia, jei prieš pirkdami kavą galite šio gėrimo paragauti).
Kaip teisingai ir gražiai paruošti kavą
1. Anot Domo Ivonio, paprasčiausias ir profesionaliausias, leidžiantis geriausiai pajusti visas kavos savybes, jos paruošimo būdas – maltos kavos plikymas puodelyje.
200 mililitrų vandens reikia 8–10 gramų kavos, tai, priklausomai nuo šaukštelio dydžio, sudaro 3–4 arbatinius šaukštelius.
2. Kavos neplikykite verdančiu vandeniu, luktelėkite, kol užviręs vanduo nustos burbuliuoti ir tada jį pilkite į puodelį ant ką tik sumaltos kavos. Verdantis (burbuliuojantis) vanduo, pilamas ant kavos, arbatžolių jas „sudegina“.
3. Užplikę kavą, luktelėkite 3–4 minutes, ne tik tam, kad nenusidegintumėte liežuvio, bet kad kava būtų paruošta tinkamai. Nepulkite maišyti kavos tik ją užplikę, tik išlaukę, šaukšteliu nuėmę nuo paviršiaus likusius tirščius, galite kavą ragauti arba prieš tai pagardinti mėgstamais priedais.
4. Labiausiai prie kavos tinka šokoladas ir jo gaminiai, nes jis savo skoniu artimiausias kavos pupelėms. Tinka ir įvairūs desertai: prie rūgščių kavų puikiai derės įvairūs šokoladiniai pyragai, kiti sodresni, riebesni desertai, prie kartesnių kavų – rūgštesnis desertas. Prie kavos tinka viskas, ko skonį, aromatą galime rasti kavoje, o juk joje gali būti ir citrinos, ir karamelės, uogų kvapai.
5. Į mėgstamos kavos puodelį įvairovės dėlei Domas siūlo įsidėti fruktozės arba rudojo cukraus.
Vasarą tikrai atgaivins kavos puodelis, į kurį išspausite natūralių laimo sulčių, įmesite leduką, įsidėsite rudojo cukraus.
Baristos (piešimo ant kavos) meną, anot D. Ivonio, pasitreniravęs gali bent minimaliai įvaldyti kiekvienas. Kaip gimsta piešiniai ant kavos? Jie daromi pilant suplaktą pieną iš pieno ąsotėlio. Visi kiti ingredientai – fantazijos reikalas.
Kavą galima puošti ne tik gražiu piešiniu, bet ir šokolado drožlėmis, cinamonu, ant Cappuccino kavos pabarstyti cukraus.
Jono TAMULIO nuotr.