
Naujausios
Mėnesio kulinarės titulą pelnė keksiukai
Kuršėniškės Vaidos Janutienės bei jos šeimos pamėgto margo keksiuko receptas jai pelnė geriausios sausio mėnesio kulinarės titulą. Konkurso nugalėtojai įteikta knyga „Gyventi skanu“.
Algimantas BRIKAS
brikas@skrastas.lt
Įdomu eksperimentuoti
„Margi keksiukai“, kurių receptą Vaida Janutienė pasiūlė „Šiaulių krašto“ skaitytojams, yra labai greitai paruošiami, iškepami, todėl kai atvažiuoja svečių, juos galima neilgai trukus pavaišinti. Šių kepinių skonį jau gerai žino ir jos bei vyro bendradarbiai.
Kol gyveno su tėvais, kulinarija Vaidą ne itin tedomino. Kai sukūrė šeimą, radosi didesnis jos poreikis.
Marguosius keksiukus kuršėniškė pradėjo kepti prieš porą trejetą metų. O dabar jau senokai gimtadienių, kitų švenčių progomis nebereikia prekybos centruose ieškoti ir tortų. Išsikepa jų pati. Saldumynų mėgėjus jau yra palepinusi maždaug penkiolika savų tortų.
Jų receptų randa internete, bet niekada nedaro visiškai taip, kaip juose yra nurodoma.
V. Janutienė sako, kad šiame darbe visada galima atrasti ką nors naujo. Tarkime, pabarstei vanilinio cukraus ar dar ko nors pridedi – ir torto skonis tampa jau kitoks. Jaunoji šeimininkė mėgsta eksperimentuoti.
Gaminti saldumynus jai jau tapo širdžiai mielu užsiėmimu.
Mamos iškepti saldumynai ypač džiugina vaikus. O mažajai dukrytei patinka pačiai, anot V. Janutienės, „paterlenti su šaukščiuku“ – paruoštą masę dėti į keksiukų formeles.
Maloni staigmena
„Šiaulių kraštą“ Janučiai pamėgo dar gyvendami pas tėvus Kelmės rajone. Persikėlę gyventi į Kuršėnus, dienraštį užsiprenumeravo ir čia, jo skaitymu prasideda kiekvienas rytas.
Vaida pirmiausia pažvelgia į paskutinį laikraščio puslapį, skyrelį „Dienos receptas“. Jame randa dar neskaitytų, negirdėtų receptų. Ją sudominusius išsikerpa ir pasideda į segtuvą.
Iškart imtis ruošti valgius pagal šiuos receptus dažniausiai nebūna kada. Kai jai, dirbančiai žaislais prekiaujančioje įmonėje, pasitaiko laisva nuo darbo diena ar laisvas savaitgalis, tada būna proga išbandyti ir sudominusius receptus.
Šeima mėgsta netikrus zuikius, todėl pravertė ir laikraštyje rastas tokio patiekalo receptas. Pasinaudojusi „Dienos recepto“ skyreliu, yra kepusi sveikuoliškų sausainių su avižiniais dribsniais, medumi.
Beskaitydama dienraščio skaitytojų pasiūlytus receptus, V. Janutienė nusprendė pasiūlyti ir savąjį.
„Ir va – maloni staigmena – knygą gavau!“ – rankose laikydama geriausios mėnesio kulinarės prizą – kulinarijos tinklaraščių geriausių receptų knygą „Gyventi skanu“, – šypsosi Vaida Janutienė.
Autoriaus nuotr.
NOMINANTĖ: „Šiaulių krašto“ skaitytojų sausio mėnesio kulinare pripažinta kuršėniškė Vaida Janutienė labiausiai mėgsta gaminti saldumynus.