Mai­ti­ni­mo ly­de­riui „Kre­tin­gos mais­tui“ – svar­bus ir grįž­ta­ma­sis ry­šys

Mai­ti­ni­mo ly­de­riui „Kre­tin­gos mais­tui“ – svar­bus ir grįž­ta­ma­sis ry­šys

Maitinimo lyderiui „Kretingos maistui“ – svarbus ir grįžtamasis ryšys

Per trylika veiklos metų Kretingoje įsikūrusi viešoji įstaiga „Kretingos maistas“ ne tik įsitvirtino šalies rinkoje, bet ir sėkmingai plečia veiklą Latvijoje. Per dieną pamaitinama daugiau nei 60 tūkstančių žmonių. „Yra manančių, kad karštą maistą gaminame ir vežame iš Kretingos. Netiesa. Maistas gaminamas mūsų įrengtose virtuvėse tose įstaigose, kuriose ir maitinami žmonės“, – sakė „Kretingos maisto“ generalinė direktorė Alisa Norkuvienė.

Brigita BALSEVIČIŪTĖ

redakcija@skrastas.lt

Dešimtims tūkstančių – karšti pietūs

Kretingoje įsikūrusi viešoji įstaiga „Kretingos maistas“ savo darbo žemėlapį nuo 2001 metų yra išplėtusi ne tik po visą Lietuvą, bet ir Latviją. Šiuo metu šalyje aptarnaujama 320 objektų, kaimyninėje šalyje – 50.

Apskaičiuota, kad Lietuvoje per dieną pamaitinama daugiau nei 50 tūkstančių žmonių, Latvijoje – daugiau negu 10 tūkstančių. Šiuo metu įstaigoje dirba per 700 darbuotojų.

„Maitiname mokyklų, vaikų lopšelių-darželių, globos namų, neįgaliųjų bendrijų, reabilitacijos ir slaugos centrų, ligoninių, komercinių objektų bendruomenes. Kas nori valgyti karštą maistą, tuos ir maitiname“, – šypsojosi A. Norkuvienė.

Direktorės teigimu, šiuo metu įmonė aptarnauja 33 Lietuvos savivaldybes, 15 – Latvijos. „Kretingos maistas“ Šiauliuose maitina keleto mokyklų mokinius, Respublikinės Šiaulių ligoninės Psichiatrijos klinikos pacientus, Radviliškio, Joniškio, Biržų ugdymo įstaigų bei ligoninių bendruomenes.

Nusišypso – jie ne tik plėtoja veiklos tinklą, bet ir diegia naujoves. Įmonė tapo ekologinio vaikų maitinimo mokyklose Lietuvoje pradininke, šiuo metu diegia elektroninę atsiskaitymo už pietus mokyklose sistemą, dietinį valgiaraštį sudarantiems specialistams sukurtos specialios modernios kompiuterinės programos. Įrengiamos modernios virtuvės su šaldymo ir kitais įrenginiais, inventoriumi, indais.

Tvirti nuostatai įpareigoja

„Nuo įsikūrimo pradžios turėjome tvirtą nuostatą, jog dirbame ne tam, kad akcininkai pasiimtų uždirbtas lėšas. Uždarbis investuotas į „Kretingos maisto“ plėtrą ir nuolatinį modernizavimą“, – patikino direktorė A. Norkuvienė.

Savo tvirtą požiūrį į darbą turinti įstaiga per veiklos metus tapo tokio tipo maitinimo lydere šalies švietimo ir ugdymo įstaigose. Tai paskatino prieš penkerius metus savo veiklą išbandyti Latvijoje.

„Didelį dėmesį skiriame maisto saugai. Užtikrinamos visapusiškai saugios ir kokybiškos paslaugos. Esame per dideli, kad rizikuotume ir neatsakingai žiūrėtume į savo darbą“, – pabrėžė direktorė.

A. Norkuvienė patikina, kad dirbti nepriekaištingai įpareigoja įmonėje esantys Europos kokybės valdybos sistemos standartai ISO 9001:2008/LST EN ISO 9001:2008, maisto saugos vadybos sistema ISO 22000:2005/LST EN ISO 22000:2005, aplinkos apsaugos vadybos sistema ISO 14001:2004/LST EN ISO 14001:2005, darbuotojų saugos ir sveikatos vadybos sistema OHSAS 18001:2007/LST 1977:2008.

„Teikiame centralizuotas maitinimo paslaugas ir privalome laikytis visų ES ir Lietuvoje galiojančių norminių teisės aktų reikalavimų. Visos maisto gamybai reikalingos žaliavos derinamos su daugybe institucijų.

Esame reiklūs – pirmiausia sau. Tikriname gaminamo maisto kokybę itin dažnai ir kruopščiai – tai labai svarbu. Įsipareigojome tokią paslaugą teikti, atsakingai tai ir darome“, – pabrėžė A. Norkuvienė.

Svarbus – abipusis ryšys

„Mūsų klausia, kaip galime pamaitinti tiek valgytojų už tokią kainą? Esame konkurencingi, dirbame labai plačiai, tiekėjai – taip pat dideli, iš jų išsireikalaujame ir kokybę, ir kainą“, – argumentavo direktorė.

Vardijo, jog kelerius metus iš eilės veikla įvertinama sertifikatu „Stipriausi Lietuvoje“. „Kretingos maistas“ pateko į Valstybinės mokesčių inspekcijos sudarytą Lietuvos viešojo maitinimo tiekėjų įmonių dešimtuką, kurios valstybei sumoka daugiausiai mokesčių.

Pasakodama apie pasiekimus direktorė akcentuoja, kad vienas svarbiausių dalykų jų darbe – geras kontaktas su maitinamu žmogumi, grįžtamasis ryšys. Nemokamu kokybės telefono numeriu (8-800-51010) paskatina skambinti visus, kurie turi pastabų, pageidavimų, minčių apie tiekiamo maisto kokybę.

Patikino, kad kiekvieno kliento nuomonė labai svarbi, todėl visada reaguojama operatyviai. Pabrėžia, jog nežinant problemos esmės sunku ją spręsti. Dar blogiau, kuomet nusiskundimų turintis žmogus nesikreipia į įstaigos administraciją ir savo tariamą nuomonę bando išsakyti „už akių“.

„Mitybos specialistai atsakys į visus klausimus, pasidomės situacija, suteiks informacijos. Svarbus abipusis kontaktas, kuomet viena pusė išsako, o kita išgirsta. Būna, kad maitiname vaikus įstaigoje 10 metų, o tėvams atrodo, kad vežame pagamintą maistą per visą Lietuvą iš Kretingos“, – šypsosi direktorė A. Norkuvienė.

Dėmesys ne tik maistui, bet ir valgytojų norams

Direktorė pasakojo, kad dalyvaudami konkursuose paslaugoms teikti neskirsto įstaigų į dideles ar mažas. Dirba visose.

Lopšeliuose-darželiuose, ikimokyklinėse įstaigose maitinimui tiekiamų maisto produktų asortimentas sudaromas vadovaujantis rekomenduojamų maisto produktų grupėmis, pagal vaikų amžiaus grupes. Patiekalų ir produktų asortimentas tvirtinamas įstaigos vadovo ir derinamas su visuomenės sveikatos centru apskrityje.

„Mums svarbios mokinių ar darželinukų profilaktinio sveikatos patikrinimo pažymos, kuriose nurodoma, kokia dieta skiriama sveikatos ar mitybos problemų turinčiam vaikui. Tokiu atveju gaminamas dietinis maistas“, – pabrėžė direktorė.

Direktorė pasakojo, kad be pagrindinio maitinimo mokyklose, organizuojamas tausojantis maitinimas sergantiems virškinamojo trakto, inkstų, kepenų ir kitomis ligomis, maitinimas ruošiamas pagal atskirą valgiaraštį. Tokiam maistui gaminti mokyklų maisto tvarkymo skyriai aprūpinami būtiniausia technologine įranga.

Vaikų globos namuose maitinimas organizuojamas atsižvelgiant į vaikų amžiaus grupes, sveikatos mitybos principus ir taisykles. Vaikai maitinami keturis–šešis kartus per dieną – pagal įmonės technologų sudarytus valgiaraščius.

„Kai kuriose įstaigose sukviečiami ne tik darbuotojai, bet ir patys valgytojai – vaikai. Mums svarbu išgirsti, ką jie norėtų valgyti, kas jiems skanu, kokie lūkesčiai, norime, kad jie dalyvautų organizuojant mitybą.

Pabrėžiame, kad sveikos mitybos klausimais vaikus būtina ugdyti nuo mažens. Ne drausti vienokius ar kitokius produktus, o pasakoti ir aiškinti“, – mintimis dalijosi moteris.

Subalansuotas maistas – vienas iš sveikatos garantų

„Kretingos maistas“ teikia ir ligoninių pacientų maitinimo paslaugą. Dietos parengiamos pagal medžiagų apykaitos sutrikimus, organizmo maistinių medžiagų poreikį.

Siekiant racionaliau, sakė A. Norkuvienė, pritaikyti dietinį gydymą pacientams, skiriant modifikuotas subalansuotas dietas pagal medžiagų apykaitos sutrikimus ir atskirų maistinių medžiagų poreikius, dietos sudaromos specializuota kompiuterine programa.

Valgiaraščiai sudaromi atsižvelgiant į rekomenduojamas suaugusiems ir vaikams paros energijos ir maistinių medžiagų normas, vidutinių maisto produktų rinkinio vienam pacientui Lietuvos Respublikos sveikatos priežiūros įstaigose patvirtintomis Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos.

„Specialistai sudaro ligoniams dietą pagal kategorijas: sveikų žmonių mityba, nėščiųjų ir žindyvių mityba, vyresnio ir senyvo amžiaus žmonių mityba, vegetarinė dieta. Maitiname Šaukėnų, Joniškio, Akmenės ligoninės pacientus“, – sakė direktorė.

Pasak direktorės, tinkamai subalansuota mityba sergančiam žmogui yra vienas pagrindinių sveikatos garantų. Ligoninėse prie kiekvieno sudaromo meniu dirba gydytojai dietologai, maisto paruošimo technologai, mitybos specialistai kruopščiai tikrina valgiaraščių maisto ir energetinę vertę.

Užs. Nr. 245615

Jono TAMULIO nuotr.

SKAIČIAI: Viešosios įstaigos „Kretingos maistas“ generalinė direktorė Alisa Norkuvienė sakė, kad šalyje aptarnaujama 320 objektų, Latvijoje – 50. Apskaičiavo, kad Lietuvoje per dieną pamaitinama daugiau nei 50 tūkstančių žmonių, Latvijoje – daugiau negu 10 tūkstančių.