
Naujausios
Medikai įspėja: vasara – palankus metas plisti žarnyno infekcijoms
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, šiemet Lietuvoje padaugėjo susirgimų salmonelioze. Kai aplinkos temperatūra aukštesnė nei 20 laipsnių, salmonelės – ligą sukeliančios bakterijos maisto produktuose gali sparčiai daugintis. Besidaugindamos bakterijos gali gaminti toksiną, kuris taip pat gali būti apsinuodijimo maistu priežastimi. Apsinuodijimo maistu priežastimi gali būti greitai gendantis maistas (karšto rūkymo mėsa, žuvis, dešros, taip pat pieno produktai, kreminiai gaminiai ir kt.), ypatingai jei toks maistas kelias valandas buvo laikomas 20°C ir aukštesnėje temperatūroje.
Kokiais keliais salmonelės patenka į aplinką, ar tik per maistą? Kokie produktai yra patys rizikingiausi?
Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Salmonelės gali būti randamos bet kokiame gyvūniniame maiste, dažniausiai žalioje vištienoje. Sergančių salmonelioze vištų kiaušiniai taip pat gali būti užkrėsti ligos sukėlėjais. Bakterijos gali būti aptinkamos ne tik ant lukšto, bet ir kiaušinio turinyje. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo +20 iki +40 laipsnių. Į vartojimui paruoštą maistą salmonelės taip pat gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių ant kurių prieš tai buvo dorota žalia mėsa bei vištiena, taip pat nuo salmonelėmis užterštų rankų.
Kodėl užsikrečiama iškylose?
Iškylose apsinuodijimų priežastimi dažniausiai būna greitai gendančio maisto laikymas lauko temperatūros sąlygomis ir ant žarijų nepakankamai iškepta vištiena ar kita mėsa.
Kokie ligos simptomai, kaip susivokti, kad užsikrėtėme salmonelioze?
Salmoneliozė – tai infekcinė žarnyno liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pykinimu ir vėmimu, pilvo ir galvos skausmais. Šie ligos požymiai dažniausiai pasireiškia po 12-72 valandų po užsikrėtimo. Ligos sunkumas priklauso nuo prarytų bakterijų kiekio, asmens amžiaus, kitų sveikatos problemų. Sunkiau serga kūdikiai, maži vaikai, pagyvenę žmonės bei asmenys su silpnesne imunine sistema.
Ar liga visiškai išgydoma, ar žmogus lieka bakterijų nešiotoju, ar būna komplikacijų?
Ligos sunkumą gali įvertinti tik gydytojas. Jis taip pat paskirs tinkamą gydymą. Jei ligos požymiai nepraeina per 2-3 dienas, rekomenduotina kreiptis profesionalios konsultacijos ir pagalbos. Tačiau neverta tiek laiko laukti, jei žarnyno infekcijos požymiai pasireiškia mažam vaikui, vyresnio amžiaus asmeniui. Vemdamas bei viduriuodamas žmogus gali netekti kūno skysčių ir gyvybiškai svarbių druskų. Ir tai gali turėti rimtų pasekmių.
Kaip reikia ruošti maistą, kad jame nebūtų salmonelių?
* vartoti tik labai gerai termiškai apdorotą gyvūninį maistą;
* maisto produktus laikyti šaldytuve ne ilgiau, nei nurodė gamintojas;
* vartojimui paruoštas maistas neturi liestis su žalia mėsa, kiaušiniais, daržovėmis ir kt.;
* nelaikyti maisto ant stalo ilgiau nei 2 valandas;
* po gyvūninio maisto tvarkymo kruopščiai išplauti su plovikliu virtuvės paviršius, indus, įrankius;
* kruopščiai plauti rankas: prieš valgį, prieš maisto ruošimą, ruošiant maistą kaskart po sąlyčio su žalia mėsa, kiaušiniais, žaliomis daržovėmis.
Kaip laikyti kiaušinius? Ar plovimas gali apsaugoti nuo užsikrėtimo salmonelioze?
Salmonelės gali būti randamos ne tik ant kiaušinio lukšto, bet ir kiaušinio viduje. Salmonelės gali patekti į kiaušinio vidų, jei dedeklės vištos serga salmonelioze. Taigi, kiaušinio plovimas ne visada yra veiksminga priemonė. Kadangi vištų kiaušiniai yra vienas iš rizikingiausių salmoneliozės plitimo veiksnių – juos patartina laikyti šaldytuve gamintojo pakuotėje ir vartoti tik labai gerai išvirtus ar iškeptus. Nepatartina namuose ruošti skanėstų į kuriuos dedami žali kiaušiniai.
Kokių maisto produktų vasarą reikėtų vengti, negaminti?
Ištisus metus galima ir reikia valgyti įvairų maistą, tik jis turi būti saugiai paruoštas, tinkamai laikomas ir laiku suvalgomas. O vykstant į gamtą reikėtų pasiimti negreitai gendamo maisto arba maistą laikyti specialiuose krepšiuose su šalčiu arba nešiojamuose šaldytuvuose. Be to, prieš valgį nepamiršti nusiplauti rankų.
Šiaulių r. sav. visuomenės sveikatos biuro
NEMOKAMI LIEPOS MĖNESIO RENGINIAI
JOGOS DIENA KURŠĖNUOSE
Liepos 2 d. (sekmadienis) nuo 11.00 val.
Kuršėnų miesto centras, Ventos upės pakrantė
(turėti mankštos kilimėlį)
AQUA (VANDENS) AEROBIKA KAIRIUOSE
Liepos 10, 17, 24, 31 dienomis, 18.00 val.
Kairių ežero paplūdimys
ŠIAURIETIŠKOJO ĖJIMO PRATYBOS
Liepos 18, 25 d. 17.00 val.
L. Ivinskio gimnazijos stadionas (V. Kudirkos g. 33, Kuršėnai)
(Neturintiems ŠĖ lazdų – būtina išankstinė registracija)
INSTRUKTORĖ – SKAISTĖ GRIGYTĖ
JOGOS DIENA KAIRIUOSE
Liepos 30 d. (sekmadienis) nuo 11.00 val.
Kairių ežero pakrantė
(turėti mankštos kilimėlį)
ANTRASIS ŽYGIS DVIRAČIAIS
Liepos 12 d. 18.00 val.
Pagrindinis tikslas – Dirvonėnai
Ventos upės pakrantė
(automobilių stovėjimo aikštelė)
Kuršėnų miesto centras
Registracija ir daugiau informacijos el. paštu – vsb.siauliuraj.stiprinimas@gmail.com arba tel.: +37067046753 www.siauliurvsb.lt
Užs. Nr. 355525