
Naujausios
Miestietė tapo ožkų augintoja
Bridų kaimo (Šiaulių rajonas) gyventoja Gitana Mikalauskienė vardais pašaukia savo augintines. Bematant subėgusios ir paglostytos jos meiliai uostinėja šeimininkės rankas. Gitanai ožkos – gražiausi, protingiausi ir mieliausi gyvuliai, o iš jų pieno pasigaminti sūriai – desertų desertas. Miestietės svajonė gyventi kaime, auginti gyvulius ir turėti nedidelį verslą išsipildė – ko daugiau ir norėti! Bet norų ožkų ūkio savininkė turi: po poros metų sodyboje įsirengs sūrinę.
Edita KARKLELIENĖ
edita@skrastas.lt
Svajojo ir prisisvajojo
Užaugusi Šiauliuose, ilgai dirbusi „Sodroje“, G. Mikalauskienė visąlaik svajojo apie nuosavą namą su ūkio pastatu ir dideliu erdviu kiemu, na, tokiu, kokiame galėtų dirbti, ilsėtis ir kokiame galėtų nevaržomi lakstyti vaikai. Apie gyvulius, juolab apie daug gyvulių, tada net negalvojusi.
Sutuoktiniui ausis išūžė kalbėdama apie tą savo svajonę. Kol vieną dieną vyrui trūko kantrybė: „Kalbi, kalbi, o daryti nieko nedarai“.
Prasidėjo sodybos paieškos. 2007-aisiais atvykę į nuošalią sodybą Briduose, abu iš karto suprato: nori čia gyventi.
Tų pačių metų Velykas visa šeima – mama, tėtis ir trys jų sūnūs – jau šventė naujuose namuose.
Gitana prisimena mieste gyvenančių draugų replikas, esą, jei jau išvažiavo į kaimą, tai ir gyvulių prisipirks. Tokiems atsakydavo: gyvulių nebus.
Po poros metų baigęs mokyklą vyriausias sūnus sugalvojo padirbėti Olandijoje. O iš ten vieną dieną mamai pranešė: ji tiesiog privalo užsiimti Kalifornijos baltųjų triušių auginimu.
Nusipirko du. Po poros metų jau turėjo apie šimtą.
„Darbas nesunkus, priežiūra nesudėtinga, bet triušių nepriglausi, nepakalbinsi...“ – sako ūkininkė.
Triušininkystė neprigijo. Gimė mintis: nori ožkos.
Aptiko skelbimą internete, ir netrukus parsigabeno dvi baltas Zaneno ožkytes.
Lyg pradedančiai augintojai dviejų būtų maža, trečią, melžiamą, pasiūlė kaimynė Rasa. G. Mikalauskienė įsigijo ir ją. Tačiau melžti juk nemoka!
Ta pati kaimynė pamokė, kas ir kaip. Gitana su šypsena prisimena pirmą savo melžimą: šlapios buvo abi – ir ji, ir ožka.
Vėliau dar gražiau! Pasiūlė auginti prancūzų alpių ožkas. Gyvulių Gitanos ūkyje daugėjo kiekvienais metais.
Fermentinių sūrių mokykla
G. Mikalauskienė internete surado kvietimą dalyvauti Kauno technologijos universitete rengiamuose kursuose pienininkams: mokys daryti fermentinius sūrius.
Moteris apsisprendė važiuoti. Gautų žinių bagažas apie medžiagomis turtingą, lengvai įsisavinamą ir labai gardų pieną sako gavusi su kaupu. Sužinojo, ir kaip gaminti įvairių rūšių fermentinius sūrius, čia pat įsigijo ir gamybos procesui reikalingų bakterijų bei fermentų iš Prancūzijos.
Nekantravo pabandyti. Šypsosi: net šeimos nariai nežinojo, kiek pieno, gamindama pirmuosius savo sūrius, sugadino, kiek nepavykusių sūrių vištoms sušėrė!
Šiandien G. Mikalauskienės virtuvėje pagamintais varškės, fermentiniais sūriais su ciberžole, juodąja anglimi, kvapiomis žolelėmis, įvairiomis uogomis, žalsvuoju ar baltuoju pelėsiu, feta noriai gardžiuojasi ne tik gurmanai.
Ūkininkė negaili savo gaminiams pagyrų. Apie ožkos pieno naudą, sako, net kalbėti nereikia – apie ją visi ir taip žino. Sūriai irgi neatsilieka: gaminant juos ne iš pasterizuoto, o iš šviežio ožkos pieno, išlieka gyvybingos visos naudingosios medžiagos – sveikatos šaltinis.
Ir dabar šeimininkės virtuvėje bręsta sūriai. Greta ant virtuvės stalo nuvarvinami ką tik druskos tirpale pamirkyti sūriai.
Sūrininkė prapjauna kelis. Apvoliotas medžio anglyje – akytas ir kietas, su ciberžole – panašus į kietąjį, su žalsvuoju pelėsiu. Pelėsis jame dar tik auga – kai sūris subręs, pelėsio bus daugiau.
„Pelėsinis sūris, kaip ir vynas – kuo senesnis, tuo skanesnis“, – pjaustydama gardėsį, aiškino Gitana. Vienam kilogramui fermentinio sūrio pagaminti reikia ne mažiau kaip 20-ies litrų pieno.
Penktadienį ir šeštadienį ožkų augintoja važiuos į Šiaulių „Akropolyje“ įsikūrusį ūkininkų turgelį. Būna dienų, kai Gitanos namuose subrandintus sūrius pirkėjai šluote nušluoja, kitąkart prekyba užtrunka ilgėliau.
Nemažai žmonių ūkininkės sūrių įsigyti atvažiuoja į namus.
Jos ožkos
„Nesakau, kad lengva. Gamybos procesas ilgas, ir tik iš šono atrodo, kad viskas paprasta. Ožkų melžimo net darbu nebelaikau, palyginti su tuo, kiek reikia visko po to padaryti“, – sako ūkininkė. 20-iai ožkų pamelžti jai pakanka pusvalandžio.
Ožkininkystės verslą G. Mikalauskienė vysto viena. Jos sutuoktinis – tolimųjų reisų vairuotojas, vyriausias sūnus su šeima gyvena atskirai. Namuose Gitana sukasi su dviem sūnumis, Gruzdžių gimnazijos moksleiviais – jie labai užimti.
Ožka, tikina G. Mikalauskienė, tarsi šuniukas – ištikimas ir išskirtinai meilus gyvulys.
Kiekviena Gitanos numylėtinė turi vardą, todėl kuri nors pašaukta ganykloje vardu atskuodžia neraginama – nujaučia, kad šeimininkės rankoje arba skanėstas, arba ji šiaip apsikabinti užsinorėjo.
Ūkininkę stebina ožkų hierarchija. Prieš melžimą ožkos išsirikiuoja visada ta pačia seka: nuo vyriausios arba didžiausius ragus turinčios iki beragės. Paskiausiai – jaunėlės. Tokia pačia seka – ir prie ėdesio.
„Ožkų bandoje – absoliutus matriarchatas. Bandos ožys Fidelis – čia tik dėl viliojimo ir palikuonių, bet be balsavimo teisės“, – sako augintoja.
Ją žavi ožkų charakteris – kiekvienos skirtingas.
„Nemokėčiau be savo ožkų gyventi. Tokios įdomios, išsimokai, kokias nori. Jos puikiai jaučia mano nuotaiką, jei ji gera – smagiai bliauna, jeigu prasta – tyli taip, kad girdisi praskrendanti musė“, – pasakoja šeimininkė.
Ji vienintelė, kurią ožkos pripažįsta ir prisileidžia melžti be jokių sąlygų. Todėl ūkininkė kol kas negali sau leisti ilgesnių kelionių.
Ateityje – sūrinė
G. Mikalauskienė turi svajonę: atokiau nuo gyvenamojo namo pasistatyti sūrių gamybos cechą, įsirengti moderniai, pastatyti visus reikalingus įrenginius.
Gal tada pasvajos išplėsti ožkų ūkį!? Juk yra bene vienintelė ožkų ūkio šeimininkė Šiaulių rajone ir viena iš nedaugelio Lietuvoje.
Jei pavyktų pasistatyti sūrinę, įsigyti daugiau hektarų, gal ir ožkų augintų daugiau.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Gardžiais ir sveikais Gitanos Mikalauskienės sūriais noriai mėgaujasi šiauliečiai ir ne tik jie.
Sūrininkės gaminiai ne tik gardūs, bet ir išvaizdūs.
Bridiškė Gitana Mikalauskienė ir jos numylėtinės. Akivaizdu, kad meilė abipusė.
Labiausiai neįprastas medžio anglyje apvoliotas korėtasis ožkos sūris.
Ūkio jauniklė Anglų-Nubijos ožka, vardu Atlėpausė.
Bridiškės ožkynas.