
Naujausios
Šiaulietis Kęstutis BALČIKONIS, rinkodaros vadovas, dalijasi plovo receptu. "Ruošti šitą patiekalą mane išmokė, kai tarnavau armijoje, turkmėnas virėjas", – pabrėžia šiaulietis. .
Turkmėniškas plovas
Reikia: 4–5 morkų, 200-300 ml pomidorų padažo, 5 vidutinio dydžio svogūnų, 0,5 litro aliejaus, 0,5 kg mėsos (kiaulienos, avienos ar jautienos – pagal skonį), 0,5 kg ryžių, šaukšto druskos, 1–2 šaukštelių pipirų.
Keptuvėje, aliejuje mėsą truputį pakepiname.
Morkos supjaustomos pailgais pagaliukais (po 5 cm ilgio), išklojamas morkomis visas puodo dugnas, sudedama kepinta mėsa, užpilamas aliejus, druska, pipirai. Aliejus turi apsemti mėsą, tada sudedamas sluoksnis griežinėliais pjaustytų svogūnų, užpilamas 1 cm sluoksnis pomidorų padažo, ir ant viršaus supilami vandenyje mirkyti ryžiai.
Puodą užkaičiame ant lėtos ugnies. Kada įkaista aliejus, stalo peiliu ryžių viduryje padarome skylutę, kad matytume, kiek yra skysčio. Tada užpilame truputį karšto vandens, kad apsemtų ryžius.
Kaitiname ant lėtos ugnies, uždengę puodą dangčiu, bet retkarčiais vis padarome ryžiuose skyles, kad vanduo garuotų. Ryžių maišyti negalima.
Viskas vidutiniškai verda apie 40 minučių. Per tą laiką vanduo išgaruoja, ryžiai išverda. Svarbu, kad išvirę ryžiai būtų birūs ir plovą būtų galima valgyti rankomis.
Turkmėnišką plovą išvirus, į lėkštes pirmiausia sudedame ryžiai ir ant viršaus uždedami mėsos gabaliukai su svogūnais ir morkomis. Kam patinka, galite valgyti rankomis, kam ne – valgykit šaukštu.
Skanaus!