
Naujausios
Penktadienį Tarptautinės Ukrainos mokyklos Šiaulių skyriuje vyko unikalus renginys. Iš TUM Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio filialų į Šiaulius suvažiavo moksleiviai į konkursą „Geriausias virėjas TUM 2025“.
Šis konkursas tapo įžanga į prancūziškos kulinarijos pavasarį. Šiaulių technologijų centro bazėje šią savaitę Prancūzijos aukštosios viešbučių-restoranų verslo mokyklos „École Hôtelière de Paris Lycée Jean Drouant“ studentai laukys egzaminus. Tai taps trišaliu bendradarbiavimu tarp prancūzų, lietuvių ir ukrainiečių.
Atsiradusi galimybė studijuoti aukštojoje mokykloje Prancūzijoje, visų penkių TUM skyrių moksleivius paskatina aktyviai dalyvauti kulinarijos būreliuose, domėtis kulinarijos teorija ir praktika. Šiauliuose surengtas konkursas 7-8 klasių moksleiviams iš visų skyrių. Konkurso komisijai vadovavo TUM vadovė Olena Vnukovska, jau dešimtmetį bendradarbiaujanti su aukštąja viešbučių-restoranų verslo mokykla.
Konkurso dalyviai turėjo įveikti du etapus – teorinį ir praktinį. Teorinio testo metu buvo tikrinamos konkursantų žinios apie produktų apdorojimą ir panaudojimą. Praktinė dalis vyko mokyklos virtuvėje. Kiekvienas konkurso dalyvis per 90 minučių turėjo pagaminti salotas ir patiekalą iš kiaušinių. Gaminimo procesą buvo galima stebėti tiesiogiai internetu.
Komisija vertino ir tai, kaip moksleiviai laikėsi darbo saugos ir higienos reikalavimų. Tačiau daugiausiai atsakomybės pareikalavo pagamintų patiekalų degustacija ir jų gamybos proceso įvertinimas.
Prizais buvo įvertinti 5 konkurso dalyviai, o trys iš jų gavo ypatingus prizus – nuolaidą stažuotei aukštojoje viešbučių-restoranų verslo mokykloje Prancūzijoje. Pirmos vietos laimėtojui nuolaida siekia 70 procentų, antros – 50 procentų, o trečios – 30 procentų.
Visose TUM skyriuose yra mokomasi ne tik lietuvių, bet ir prancūzų kalbos. Vasarą moksleivių grupė keliauja po Normandiją, siekiant įtvirtinti prancūzų kalbos žinias.