
Naujausios
Garbingas amžius vertas sveikos mitybos
Vyresniame amžiuje keičiasi žmogaus virškinimo sistema, lėtėja medžiagų apykaita, mažėja ląstelių, kurios įsisavina maistingąsias medžiagas. Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos „Saulės“ filiale surengtame susitikime dietologė Kristina KURGANOVIENĖ dalijosi patarimais, kaip vyresniame amžiuje maitintis sveikai, saikingai ir subalansuotai.
Jurgita JUŠKEVIČIENĖ
jurgita@skrastas.lt
Natūralūs pokyčiai
Pasak dietologės, vyresniems žmonės, ypač po 65 metų, atsiranda tam tikrų virškinamojo trakto pakitimų.
„Pradedant burnos ertme: netenkama dalies dantų, naudojami protezai, dėl to nepakankamai gerai sukramtomas maistas. Lėtėja stemplės, skrandžio veikla. Dėl sulėtėjusio žarnyno susitraukinėjimo (peristaltikos) neretai kankina vidurių užkietėjimas, ypač jeigu vartojama nepakankamai skaidulų ir skysčių. Atrofuojasi liaukos ir neišskiria pakankamai virškinimo sulčių, todėl su amžiumi pradedame sunkiau virškinti tam tikrus produktus. Mažėja ląstelių, gebančių įsisavinti maistines medžiagas“, – natūralius, su amžiumi susijusius, pakitimus vardija gydytoja.
Negana to, pakinta uoslės ir skonio receptoriai, maistas atrodo nepakankamai saldus, sūrus, kvapus, todėl į jį pradedama dėti daugiau cukraus, druskos. Šių priedų perteklius didina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių, onkologinėmis ligomis, cukriniu diabetu, osteoporoze, didėja dantų ėduonies, nutukimo rizika.
K. Kurganovienė pataria vadovautis sveikos mitybos principais, vengti sunkiai virškinamų produktų (riebaluose kepto maisto, pupelių, grybų), gazuotų gėrimų, stiprios kavos ir arbatos.
„Tai nereiškia, kad reikia vengti šių produktų, tiesiog reikėtų vartoti mažesniais kiekiais, rečiau“, – sako dietologė.
Vyresniems žmonėms reikėtų vengti labai karšto ir labai šalto maisto, nes tai dar labiau sulėtina žarnų peristaltiką.
Nors vyresniame amžiuje sudėtinga gerai sukramtyti maistą, tačiau K. Kurganovienė nerekomenduoja kasdien valgyti pertrinto maisto, nes tai gali sukelti vidurių užkietėjimą.
„Jei galite, vartokite įvairių žalumynų, česnakų, svogūnų, krienų, daržovių, nes juose daug vitaminų, mineralų, fitoncidų ir kitų reikalingų medžiagų. Česnakai geri tuo, kad skystina kraują“, – pataria K. Kurganovienė.
Labai svarbu valgyti reguliariai. Tuomet skrandis jau iš anksto išskiria sulčių ir pagerėja virškinimas.
Dažna problema – osteoporozė (kaulų retėjimas).
„Geriausia profilaktika – kuo daugiau būti gryname ore, saulėje, per dieną bent 15 minučių, kad pasigamintų pakankamai vitamino D. Žiemą profilaktiškai reikėtų pavartoti šio vitamino, nes be jo kaulai nepasisavina kalcio“, – akcentuoja gydytoja.
Šiek tiek didesnis kūno masės indeksas nėra blogai
Prieš imantis mitybos pokyčių K. Kurganovienė pirmiausiai pataria įsivertinti savo kūno masės indeksą (KMI). Jis apskaičiuojamas kūno masę kilogramais padalijus iš ūgio metrais kvadratu. Tarkime, jūsų svoris yra 80 kilogramų, o ūgis – 1,7 metro. 80 / (1,7x1,7) = KMI 27,7.
„Idealiu kūno masės indeksu laikoma nuo 18,5 iki 25, tačiau vyresniame amžiuje šis indeksas didėja ir tai nėra blogai. Vyresniems kaip 65 metų žmonėms rekomenduojamas KMI – nuo 24 iki 29“, – sako dietologė.
Didesnis (bet ne per didelis) kūno masės indeksas yra gerai tuo, jog susirgus sunkesne liga daug didesnė tikimybė, kad ją pavyks įveikti sėkmingai, organizmui nepritrūks resursų.
K. Kurganovienė atkreipia dėmesį, kad KMI gali būti netikslus, jei sergama ligomis, kai organizme kaupiasi skysčiai.
Per didelis kūno svoris, nesveika mityba kelia riziką susirgti įvairiomis ligomis. Be to, pasak K. Kurganovienės, nesveika mityba mažina mūsų smegenis, keičia hipokampą – smegenų dalį, atsakingą už mūsų emocijas, atmintį.
„Keičiantis šiai smegenų daliai galima susirgti depresija, prastėja atmintis. Jeigu maitinamės sveikai, ši sritis didėja, gerėja atmintis, jaučiamės psichologiškai gerai. Kai kuriose šalyje depresijai gydyti greta vaistų naudojama ir sveika mityba“, – sako dietologė.
Kas yra sveika mityba?
K. Kurganovienė pataria vadovautis maisto piramide, kai pagrindinę suvalgomo maisto dalį sudaro daržovės ir grūdų produktai, kiek mažesnę – mėsa, žuvis, pieno produktai, riebalai, ir visai mažą – saldumynai. Be to, svarbu vartoti pakankamai vandens ir būti fiziškai aktyviems.
Sveika mityba – tai ir saikas, maisto įvairovė bei balansas.
Yra trys pagrindinės maisto medžiagos – baltymai, angliavandeniai, riebalai – tarp kurių reikia išlaikyti balansą.
Baltymų daugiausiai yra ankštinėse daržovėse (sojos, žirniai, pupelės, lęšiai), mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose, pieno produktuose, sėklose, riešutuose.
Suaugusiam žmogui reikia 0,8 gramo baltymų vienam kilogramui kūno svorio. Pavyzdžiui, 100 gramų kiaulienos nugarinės yra 21 gramas baltymų. Taigi, jeigu sveriate 80 kilogramų, kad patenkintumėte baltymų poreikį, per dieną galite suvalgyti 300 g kiaulienos. Tačiau reikėtų atminti, kad baltymų yra ir kituose produktuose.
„Jeigu valgysime per daug baltymų, galime sulaukti neigiamų pasekmių. Tai gali skatinti aterosklerozės vystymąsi, inkstų akmenligę“, – įspėja gydytoja.
Angliavandenių daugiausiai yra grūduose, daržovėse, vaisiuose, meduje, cukruose. Angliavandeniai skirstomi į sudėtinius (geruosius) ir paprastuosius (bloguosius). Prie paprastųjų priskiriami cukrūs, balti miltai, medus. Šie produktai lengvai ir greitai įsisavinami, greitai padidina gliukozės kiekį kraujyje, tačiau jų perteklius greitai virsta kūno riebalais.
Sudėtiniai angliavandeniai – daržovės, vaisiai, grūdai, kruopos. Šie produktai įsisavinami lėčiau, ilgiau suteikia sotumo jausmą, turi daug ląstelienos, kuri naudinga žarnynui, nes veikia kaip organizmo šluota (kartu pačiu reikia gerti pakankamai vandens).
Riebalų daugiausiai yra aliejuose, svieste, riebioje grietinėje, majoneze, riešutuose, riebioje mėsoje, lašiniuose, riebiose žuvyse.
Riebalus taip pat galima suskirstyti į dvi grupes: geruosius ir bloguosius. Prie pirmųjų priskiriami aliejai, riebios žuvys, riešutai, sėklos, alyvuogės, avokadai. Blogieji (transriebalai) skatina aterosklerozės vystymąsi. Jų randama perdirbtuose, keptuose produktuose.
Iš riebalų naudingiausi yra omega-3 riebalai, kurių gausu riebiose jūrų žuvyse (lašišose, tunuose, silkėse, skumbrėse) ir linų sėmenų aliejuje (vartojant nekaitintą).
„Tai vienintelis riebalas, kuris teikia daug naudos: gerina regėjimą, padeda sergant tam tikromis alerginėmis ligomis, mažina akmenų formavimąsi inkstuose, veikia prieš uždegimą, lengvina simptomus sergant žvyneline, gerina neurologinę bei psichinę būklę sergant Alzheimerio, Parkinsono liga, depresija, anoreksija, padeda kovoti su vėžinėmis ligomis“, – pliusus vardija K. Kurganovienė.
Mažinat kūno svorį riebalų reikėtų vartoti saikingai. Jeigu kūno svoris per mažas, rekomenduojama valgyti kaloringesnį, riebesnį maistą.
Kaip taisyklingai valgyti?
Dietologė vyresniems žmonės rekomenduoja valgyti kas 3–4 valandos penkis kartus per dieną: trys pagrindiniai valgymai bei lengvi užkandimai priešpiečiams ir pavakariams.
„Per pagrindinius valgymus reikėtų pavalgyti ne greičiau kaip per 20 minučių, kad pasiektume sotumo jausmą, gerai sukramtytume maistą. Reikėtų stebėti suvalgomo maisto kiekį. Pagrindinio valgymo metu rekomenduojama suvalgyti 300–600 gramų maisto. Įskaičiuojama viskas, ką tuo metu suvalgote ir išgeriate. Užkandis neturėtų būti daugiau kaip 100–200 gramų“, – pataria gydytoja.
Labai svarbu protingai gerti skysčius. Valgant geriau neužgėrinėti, nes tai ne tik ištampo skrandį, bet ir atskiedžia virškinimo sultis, dėl to pasunkėja virškinimas.
Vandenį gerti K. Kurganovienė pataria tarp valgymų: 15–30 minučių prieš valgį arba 30–40 minučių po valgio.
„Antroje dienos pusėje skysčių reikėtų mažinti, ypač turintiems šlapinimosi sutrikimų, kad naktį nevargintų naktiniai šlapinimaisi“, – pataria dietologė.
Papusryčiauti reikėtų per pirmąsias dvi valandas nuo atsikėlimo, kad pažadintume savo organizmą. Sveikiausia valgyti sudėtinius angliavandenius (košes, sumuštinius su rupia duona), tinka ir varškė, jogurtas su uogomis, vaisiais (taip pat ir džiovintais), kiaušiniai ir patiekalai iš jų, fermentinis ar varškės sūris.
„Į košes reikia įdėti šiek tiek riebalų, kad organizmas pasisavintų riebaluose tirpius vitaminus ir kitas medžiagas. Tai suteiks ir sotumo jausmą“, – pataria dietologė.
Mėgstantiems sumuštinius, dietologė pataria rinktis rupią duoną. Jeigu tepamas sviestas – tai tik plonu sluoksniu. Užsidėti ant sumuštinio geriausia namuose ruoštos mėsos (virtos ar orkaitėje keptos be papildomų riebalų). Parduotuvėje renkantis mėsos produktus sumuštiniams, dietologė pataria rinktis liesus kumpelius, kitus mėsos gaminius, kuriuose kuo mažiau priedų.
Priešpiečiams geriausiai tinka vaisius ar daržovė (maždaug kumščio dydžio), stiklinė sulčių, grūdų traputis. Pirmoje dienos pusėje rekomenduojami užkandžiai, turintys daugiau angliavandenių. Tiks ir šokolado gabalėlis.
Pietūs turėtų būti gausiausias, sočiausias paros valgymas. Visgi nereikėtų viršyti 300–600 gramų vieno valgymo metu.
Pavakariams tiks baltyminiai užkandžiai: šaukštas riešutų, nedidelis indelis jogurto, varškė.
Vakare reikėtų valgyti trys valandos iki miego, bet ne vėliau kaip 20 valandą. Tinkamiausias maistas – mėsa, žuvis, pieno produktai, bet kuo liesesni, vengti kiaušinių. Valgyti su daržovėmis, išskyrus bulves, nevalgyti riešutų. Netinka makaronai, kruopos, nes turi daug angliavandenių, kurių perteklius vakare virsta kūno riebalais. Po vakarienės jau nereikėtų užkandžiauti.
Per daug prisivalgius, ypač vakare, gali sutrikti širdies veikla, graužti rėmuo.
Į pokyčius – palengva
„Svarbu, kad valgytume reguliariai, neskubėdami, nežiūrėdami televizoriaus, o galvodami, ką valgome. Suvalgyti mažiau maisto padeda mažesnės lėkštės. Jei esate greitavalgis, paėmęs kąsnį į burną, padėkite įrankius. Kai sukramtysite, tada vėl paimkite įrankius. Stenkitės pailginti valgymo laiką“, – pataria dietologė.
Gydytoja atkreipia dėmesį į dažną lietuvių bėdą – valgoma per mažai daržovių, vaisių. Per dieną reikėtų jų suvalgyti 400–500 gramų.
Dar viena problema – valgome per daug riebaluose kepto maisto. K. Kurganovienė pataria išbandyti kitus maisto ruošimo būdus: virti garuose, virti, kepti orkaitėje ar ant grotelių, troškinti.
„Ir atminkite, viskas, ką suvalgote ar išgeriate, išskyrus vandenį, yra maistas, viskas turi kalorijų“, – pažymi dietologė.
„Jeigu nusprendėte kažką keisti, nereikėtų to daryti drastiškai, viskas turi vykti mažais žingsneliais. Susiraskite bendraminčių, taip bus lengviau eiti pasikeitimų keliu“, – pataria K. Kurganovienė.
Dietologė sako dažnai iš pacientų išgirstanti esą jų nutukimas yra paveldimas. „Paveldimas tik polinkis į nutukimą, bet ne pats nutukimas. Jeigu maitinsimės sveikai, saikingai, nebūsime nutukę. Stenkitės kuo daugiau šypsotis, kiek galima daugiau judėkite, galvokite, ką valgote ir mylėkite save“, – linki dietologė.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytoja dietologė Kristina Kurganovienė sako, jog su amžiumi keičiasi žmogaus organizmas, todėl pamažu turi keistis ir mitybos įpročiai.
Jaunam žmogui idealus kūno masės indeksas yra nuo 19 iki 25, su amžiumi šis indeksas turi pamažu didėti.