Kada kiaušinį valgyti sveikiau – per pusryčius ar vakarienę?

Kada kiaušinį valgyti sveikiau – per pusryčius ar vakarienę?

Ka­da kiau­ši­nį val­gy­ti svei­kiau – per pus­ry­čius ar va­ka­rie­nę?

„Kaž­ka­da kiau­ši­nis bu­vo va­di­na­mas bal­ty­mų pasi­sa­vi­ni­mo eta­lo­nu. Dėl šio api­bū­di­ni­mo su­ta­ria­ma ir da­bar. Daž­niau ky­la dis­ku­si­jos, ka­da ver­tin­giau val­gy­ti kiau­ši­nį – ry­tą ar va­ka­re?“ – sa­ko Ar­tū­ras Su­je­ta, svei­kos mi­ty­bos ir gy­ven­se­nos spe­cia­lis­tas. Jis re­ko­men­duo­ja vir­tą kiau­ši­nį ar kep­tą om­le­tą val­gy­ti per pus­ry­čius, ypač jei­gu vė­liau die­nos me­tu pla­nuo­ja­ma spor­tuo­ti ar ak­ty­viau ju­dė­ti. Va­ka­re pa­ta­ria­ma val­gy­ti minkš­tai vir­tą kiau­ši­nį.

Po kiau­ši­nį per die­ną

Nau­jau­sio­se JAV moks­li­nin­kų stu­di­jo­se tei­gia­ma, kad re­gu­lia­rus kiau­ši­nio įtrau­ki­mas į kas­die­nio mais­to ra­cio­ną 12 pro­cen­tų su­ma­ži­na in­sul­to ti­ki­my­bę. Jau vien šis fak­tas pa­ro­do nea­be­jo­ti­ną kiau­ši­nio nau­dą. Be to, kiau­ši­nio bal­ty­mas al­bu­mi­nas tirps­ta van­de­ny­je, jį grei­tai pasi­sa­vi­na or­ga­niz­mas, grei­čiau at­ku­ria­ma rau­me­nų ma­sė.

Kiau­ši­niai ver­ti­na­mi dėl įvai­rių vi­ta­mi­nų gau­sos, ypač dėl A, D, E, K, B12, ki­tų B gru­pės vi­ta­mi­nų. Jie nau­din­gi re­gai, kau­lams, imu­ni­nei sis­te­mai stip­rin­ti. Taip pat kiau­ši­ny­je gau­su mik­roe­le­men­tų se­le­no, ge­le­žies, fos­fo­ro, nau­din­gų rie­ba­lų. Sa­ko­ma, kad kiau­ši­niuo­se yra be­ne dau­giau­sia žmo­gaus or­ga­niz­mui rei­ka­lin­gų mik­roe­le­men­tų.

„Nau­jau­sios moks­li­nin­kų stu­di­jos re­ko­men­duo­ja žmo­gui su­val­gy­ti bent po kiau­ši­nį per die­ną. Kiau­ši­nis nė­ra ka­lo­rin­gas mais­tas, jo vi­du­ti­nė mais­ti­nė ver­tė apie 90 ka­lo­ri­jų. To­dėl jis ga­li bū­ti val­go­mas ne tik per pus­ry­čius, bet ir va­ka­rie­nę. Jis ypač tin­ka su ka­ro­ti­noi­dais, t. y. agur­kais, po­mi­do­rais, sa­lo­to­mis, avo­ka­dais“, – sa­ko A. Su­je­ta.

Pa­sak mi­ty­bos spe­cia­lis­to, ren­kan­tis kiau­ši­nį ver­tė­tų at­kreip­ti dė­me­sį į tai, iš kur jis at­ke­lia­vo, ko­kios bu­vo viš­tų lai­ky­mo są­ly­gos: ar jos bu­vo lai­ko­mos nar­vuo­se, ar lais­vai vaikš­čio­jo ant krai­ko. Po­žiū­ris į mais­to kil­mę tam­pa pir­mu at­sa­kin­gu žings­niu į svei­ką mi­ty­bą.

Vir­tas ar kep­tas?

Ko­kį kiau­ši­nį svei­kiau val­gy­ti – kep­tą ar vir­tą? A. Su­je­tos tei­gi­mu, kuo že­mes­nė kiau­ši­nio ga­mi­ni­mo tem­pe­ra­tū­ra, tuo ge­riau. „Aukš­to­je tem­pe­ra­tū­ro­je iš­kep­tas bal­ty­mas tu­rės ma­žiau mais­ti­nės ver­tės. Tad vir­tas kiau­ši­nis, o ypač jo try­nys, yra nau­din­ges­nis or­ga­niz­mui“, – tei­gia svei­kos gy­ven­se­nos spe­cia­lis­tas.

Jis at­krei­pia dė­me­sį, kad stan­dar­ti­nį kiau­ši­nį vi­du­ti­niš­kai su­da­ro 6–7 g rie­ba­lų ir apie 7–8 g bal­ty­mų. Tai idea­lus me­džia­gų ba­lan­sas spor­tuo­jan­čio žmo­gaus or­ga­niz­mui. Spe­cia­lis­to tei­gi­mu, spor­tuo­jan­tiems žmo­nėms kiau­ši­nį itin tin­ka val­gy­ti li­kus 3 va­lan­doms iki tre­ni­ruo­tės.

Mi­ty­bos spe­cia­lis­to tei­gi­mu, ir kiau­ši­nio, ir ki­tų mais­to pro­duk­tų tin­ka­mas var­to­ji­mas su­si­jęs su mū­sų sa­vi­jau­ta ir iš­vaiz­da. „Pa­si­da­ry­ki­te iš­sa­mius krau­jo ty­ri­mus ir pa­si­žiū­rė­ki­te į sa­ve veid­ro­dy­je. Su­sie­jus šiuos abu da­ly­kus ga­li­ma nu­sta­ty­ti, ar tin­ka­mai mai­ti­na­tės, ar rei­kia keis­ti mi­ty­bos stra­te­gi­ją“, – sa­ko A. Su­je­ta.

Ma­rius GIED­RAI­TIS

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

Ar­tū­ras Su­je­ta, svei­kos mi­ty­bos ir gy­ven­se­nos spe­cia­lis­tas, kiau­ši­nį re­ko­men­duo­ja val­gy­ti vir­tą, nes toks nau­din­ges­nis or­ga­niz­mui.