
Naujausios
Kada kiaušinį valgyti sveikiau – per pusryčius ar vakarienę?
„Kažkada kiaušinis buvo vadinamas baltymų pasisavinimo etalonu. Dėl šio apibūdinimo sutariama ir dabar. Dažniau kyla diskusijos, kada vertingiau valgyti kiaušinį – rytą ar vakare?“ – sako Artūras Sujeta, sveikos mitybos ir gyvensenos specialistas. Jis rekomenduoja virtą kiaušinį ar keptą omletą valgyti per pusryčius, ypač jeigu vėliau dienos metu planuojama sportuoti ar aktyviau judėti. Vakare patariama valgyti minkštai virtą kiaušinį.
Po kiaušinį per dieną
Naujausiose JAV mokslininkų studijose teigiama, kad reguliarus kiaušinio įtraukimas į kasdienio maisto racioną 12 procentų sumažina insulto tikimybę. Jau vien šis faktas parodo neabejotiną kiaušinio naudą. Be to, kiaušinio baltymas albuminas tirpsta vandenyje, jį greitai pasisavina organizmas, greičiau atkuriama raumenų masė.
Kiaušiniai vertinami dėl įvairių vitaminų gausos, ypač dėl A, D, E, K, B12, kitų B grupės vitaminų. Jie naudingi regai, kaulams, imuninei sistemai stiprinti. Taip pat kiaušinyje gausu mikroelementų seleno, geležies, fosforo, naudingų riebalų. Sakoma, kad kiaušiniuose yra bene daugiausia žmogaus organizmui reikalingų mikroelementų.
„Naujausios mokslininkų studijos rekomenduoja žmogui suvalgyti bent po kiaušinį per dieną. Kiaušinis nėra kaloringas maistas, jo vidutinė maistinė vertė apie 90 kalorijų. Todėl jis gali būti valgomas ne tik per pusryčius, bet ir vakarienę. Jis ypač tinka su karotinoidais, t. y. agurkais, pomidorais, salotomis, avokadais“, – sako A. Sujeta.
Pasak mitybos specialisto, renkantis kiaušinį vertėtų atkreipti dėmesį į tai, iš kur jis atkeliavo, kokios buvo vištų laikymo sąlygos: ar jos buvo laikomos narvuose, ar laisvai vaikščiojo ant kraiko. Požiūris į maisto kilmę tampa pirmu atsakingu žingsniu į sveiką mitybą.
Virtas ar keptas?
Kokį kiaušinį sveikiau valgyti – keptą ar virtą? A. Sujetos teigimu, kuo žemesnė kiaušinio gaminimo temperatūra, tuo geriau. „Aukštoje temperatūroje iškeptas baltymas turės mažiau maistinės vertės. Tad virtas kiaušinis, o ypač jo trynys, yra naudingesnis organizmui“, – teigia sveikos gyvensenos specialistas.
Jis atkreipia dėmesį, kad standartinį kiaušinį vidutiniškai sudaro 6–7 g riebalų ir apie 7–8 g baltymų. Tai idealus medžiagų balansas sportuojančio žmogaus organizmui. Specialisto teigimu, sportuojantiems žmonėms kiaušinį itin tinka valgyti likus 3 valandoms iki treniruotės.
Mitybos specialisto teigimu, ir kiaušinio, ir kitų maisto produktų tinkamas vartojimas susijęs su mūsų savijauta ir išvaizda. „Pasidarykite išsamius kraujo tyrimus ir pasižiūrėkite į save veidrodyje. Susiejus šiuos abu dalykus galima nustatyti, ar tinkamai maitinatės, ar reikia keisti mitybos strategiją“, – sako A. Sujeta.
Marius GIEDRAITIS
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Artūras Sujeta, sveikos mitybos ir gyvensenos specialistas, kiaušinį rekomenduoja valgyti virtą, nes toks naudingesnis organizmui.