Pilvo pūtimas gali pranešti ir apie ligas

Pilvo pūtimas gali pranešti ir apie ligas

Pil­vo pū­ti­mas ga­li pra­neš­ti ir apie li­gas

Skaus­min­gas pil­vo rai­žy­mas, spau­di­mas ir vis išei­nan­čios du­jos – ne­ma­lo­nūs po­jū­čiai, ku­rių no­rė­tu­me iš­veng­ti kiek­vie­nas. Ne­re­tai dau­giau dė­me­sio ski­ria­me ne­pa­to­gu­mams nu­mal­šin­ti ar nu­slėp­ti, o ne li­gos prie­žas­tims iš­siaiš­kin­ti. Vis­gi ne­rei­kė­tų į juos nu­mo­ti ran­ka. Daž­nas ak­ty­vus du­jų kau­pi­ma­sis or­ga­niz­me ga­li sig­na­li­zuo­ti apie la­bai rim­tas, tik pra­si­de­dan­čias li­gas.

Pil­vo pū­ti­mo prie­žas­tys

Virš­ki­ni­mo sis­te­mai vei­kiant tiks­liai kaip laik­ro­džiui or­ga­niz­me ne­pri­si­kau­pia tiek du­jų, kad kil­tų to­kie ne­pa­to­gu­mai kaip pil­vo dieg­liai, rau­gė­ji­mas ar ne­val­do­mai išei­nan­čios du­jos. Pa­sak „BE­NU vais­ti­nės“ vais­ti­nin­kės Aud­ro­nės Le­vic­kie­nės, šie simp­to­mai pa­si­reiš­kia ta­da, kai dėl tam tik­rų prie­žas­čių su­trin­ka virš­ki­ni­mas.

„Daž­nai pil­vo pū­ti­mas var­gi­na mėgs­tan­čius la­bai grei­tai val­gy­ti. Kar­tu su mais­tu jie pra­ry­ja ir la­bai daug oro. Pa­te­kęs į žar­ny­ną, oras su­si­mai­šo su ten esan­čiu skys­tu tu­ri­niu. Pra­de­da for­muo­tis tirš­tos, iš oro bur­bu­lų su­da­ry­tos pu­tos. Dėl jų pa­di­dė­jęs žar­ny­no tu­ri­nys tem­pia žar­nų sie­ne­les: pra­de­da­me jaus­ti dieg­lius, pil­vo pū­ti­mą, kar­tais ir šleikš­tu­lį“, – sa­ko vais­ti­nin­kė.

Pil­vo pū­ti­mas ga­li kil­ti ir nuo tam tik­rų mais­to pro­duk­tų. „Lę­šiai, svo­gū­nai ir švie­žiai kep­ta duo­na, taip pat ko­pūs­tai, bro­ko­liai ir pu­pe­lės kai ku­riems žmo­nės ska­ti­na du­jų su­si­kau­pi­mą. Su pil­vo pū­ti­mo simp­to­mais ne­re­tai su­si­du­ria ir ve­ge­ta­rai bei ža­lia­val­giai, var­to­jan­tys daug ang­lia­van­de­nių. Šis ne­pa­to­gu­mas už­klum­pa net le­di­nu­kų ar kram­to­mo­sios gu­mos mė­gė­jus, taip pat – neat­sis­pi­rian­čius ga­zuo­tiems gė­ri­mams“, – įspė­ja A. Le­vic­kie­nė.

Pa­sak vi­daus li­gų gy­dy­to­jos Ra­min­tos Gai­de­ly­tės, per­tek­li­nį du­jų kau­pi­mą­si žar­no­se le­mia ir įvai­rios li­gos.

„Ser­gant dirg­lio­sios žar­nos ar ma­lab­sord­ci­jos sind­ro­mu, ky­la funk­ci­niai žar­ny­no su­tri­ki­mai: su­trin­ka jo mo­to­ri­ka bei ab­sorb­ci­ja. Pil­vo pū­ti­mą taip pat su­ke­lia žar­ny­no ne­praei­na­mu­mas, už­de­gi­mi­nės žar­ny­no li­gos, inks­tų ak­men­li­gė, ka­sos li­gos, to­kios kaip pank­rea­ti­tas. Du­jų pa­si­ša­li­ni­mas iš žar­ny­no su­ma­žė­ja ir su­lė­tė­jus du­jų slin­ki­mui žar­no­mis, ken­čiant nuo žar­nų sie­ne­lių rau­me­nų pa­ra­ly­žiaus. Jį su­ke­lia pil­vap­lė­vės už­de­gi­mas, ane­mi­ja, stu­bu­ro sme­ge­nų pa­žei­di­mai, ne­tgi psi­cho­lo­gi­nės prie­žas­tys – dep­re­si­ja, ne­ri­mo su­tri­ki­mas“, – tei­gia gy­dy­to­ja.

Išei­tis – mi­ty­bos po­ky­čiai

Pa­sak A. Le­vic­kie­nės, ko­va su pil­vo pū­ti­mu pra­si­de­da nuo lė­tes­nio val­gy­mo. „Mais­tą rei­kė­tų kram­ty­ti ne­sku­bant, mė­gau­jan­tis juo, taip pat veng­ti di­de­lių kąs­nių, o tarp jų nu­ri­ji­mo da­ry­ti ke­lių se­kun­džių per­trau­kė­les. Taip iš­ven­gia­ma ne tik pil­vo pū­ti­mo, at­si­ran­dan­čio dėl pra­ry­to oro. Dau­giau kram­tant, iš­si­ski­ria ir dau­giau sei­lių, ge­riau virš­ki­na­mas mais­tas: skran­džio ne­be­var­gi­na sun­ku­mo jaus­mas“, – pa­ta­ri­mais da­li­ja­si A. Le­vic­kie­nė.

Sa­vo mais­to ra­cio­ną ga­li­ma su­re­gu­liuo­ti taip, kad ne­be­var­gin­tų du­jų san­kau­pos. „Mi­nė­tų pil­vo pū­ti­mą ska­ti­nan­čių pro­duk­tų, to­kių kaip svo­gū­nai, bro­ko­liai ar pu­pe­lės, ne­rei­kė­tų vi­siš­kai iš­brauk­ti iš mi­ty­bos. Pas­ta­rie­ji tu­ri daug ver­tin­gų ang­lia­van­de­nių ir yra svar­bi su­ba­lan­suo­tos mi­ty­bos da­lis. Jų su­kel­tas pil­vo pū­ti­mas ma­ži­na­mas val­gant ląs­te­lie­nos tu­rin­tį mais­tą, pa­vyz­džiui, avo­ka­dus, mor­kas, avi­žas ar mig­do­lus. Nus­lo­pin­ti pil­vo pū­ti­mą taip pat ga­li­ma ge­riant pi­pir­mė­čių, im­bie­rų, ra­mu­nė­lių ar­ba­tas, ry­te prieš val­gį – šil­tą van­de­nį su cit­ri­na“, – įžval­go­mis da­li­ja­si A. Le­vic­kie­nė.

Vais­ti­nin­kės tei­gi­mu, jei mi­ty­bos po­ky­čių ne­pa­kan­ka, ga­li­ma iš­mė­gin­ti pil­vo pū­ti­mą ma­ži­nan­čius pre­pa­ra­tus. „Var­gi­nant stip­res­niam pil­vo pū­ti­mui, pra­var­tu iš­ger­ti pre­pa­ra­tų su veik­lią­ja me­džia­ga si­me­ti­ko­nu, ska­ti­nan­čia du­jų re­zorb­ci­ją iš virš­ki­na­mo­jo trak­to ir jų pa­si­ša­li­ni­mą.

Tin­ka ir ak­ty­vuo­tos ang­lies tab­le­tės: tik at­si­min­ki­te, kad jos ab­sor­buo­ja vis­ką, ką su­tin­ka sa­vo ke­ly­je. To­dėl, var­to­jant ki­tus vais­tus, ang­lies tab­le­tes rei­kė­tų ger­ti praė­jus 3–4 va­lan­doms po ati­tin­ka­mų me­di­ka­men­tų su­var­to­ji­mo.

Dar vie­nas va­rian­tas – ge­ro­sios bak­te­ri­jos, ki­taip – pro­bio­ti­kai. Jos pa­de­da virš­kin­ti mais­tą, šis leng­viau slen­ka virš­ki­na­muo­ju trak­tu, ir taip iš­ven­gia­ma du­jų san­kau­pų. Vis­gi jei pil­vo pū­ti­mas tam­pa kas­die­niu pa­ly­do­vu, ne­rei­kė­tų ati­dė­ti vi­zi­to pas gy­dy­to­ją – jis ga­li iš­duo­ti rim­tas, ne­tgi gy­vy­bei pa­vo­jin­gas li­gas“, – įspė­ja vais­ti­nin­kė.

Pa­vo­jaus svei­ka­tai sig­na­lai

„Ne­dels­ki­te, jei pil­vo pū­ti­mas at­si­ran­da stai­ga, du­jos vi­siš­kai ne­ga­li pa­si­ša­lin­ti, taip pat su­trink­ta tuš­ti­ni­ma­sis: pa­kin­ta iš­ma­tų kon­sis­ten­ci­ja, spal­va, kie­kis ir tuš­ti­ni­mo­si daž­nis. Kreip­tis į gy­dy­to­jus bū­ti­na ir ta­da, jei ima var­gin­ti pil­vo skaus­mas, pa­ky­la tem­pe­ra­tū­ra, var­gi­na bend­ras silp­nu­mas, be aiš­kios prie­žas­ties ma­žė­ja kū­no svo­ris. Taip pat jo­kiu bū­du neig­no­ruo­ki­te iš­ma­to­se pa­si­ro­džiu­sio švie­žio ar su­virš­kin­to (juo­dos spal­vos) krau­jo“, – įspė­ja gy­dy­to­ja.

Pa­sak R. Gai­de­ly­tės, svar­bu ste­bė­ti, kiek il­gai trun­ka pil­vo pū­ti­mas. „Jei du­jų su­si­kau­pi­mas var­gi­na ke­le­rius me­tus ir per tą lai­ką neat­si­ra­do mi­nė­tų pa­vo­jin­gų po­žy­mių – svo­rio ne­te­ki­mo, nuo­la­ti­nio pil­vo skaus­mo, krau­ja­vi­mo – pa­cien­tą ga­li­ma nu­ra­min­ti, nes pa­vo­jaus svei­ka­tai nė­ra. To­kiu at­ve­ju be­lie­ka ko­re­guo­ti mi­ty­bą ir keis­ti gy­ve­ni­mo bū­dą: steng­tis at­si­kra­ty­ti stre­so, įjaut­ri­nan­čio mū­sų žar­ny­ną, kai ka­da pa­var­to­ti pil­vo pū­ti­mą ma­ži­nan­čių me­di­ka­men­tų“, – api­bend­ri­na gy­dy­to­ja.

Kal­bė­jo­si Rū­ta AT­ROŠ­KAI­TĖ

Daugiau: chlorella

As­me­ni­nė nuo­tr.

„BE­NU vais­ti­nės“ vais­ti­nin­kė Aud­ro­nė Le­vic­kie­nė: „Lę­šiai, svo­gū­nai ir švie­žiai kep­ta duo­na, taip pat ko­pūs­tai, bro­ko­liai ir pu­pe­lės kai ku­riems žmo­nės ska­ti­na du­jų su­si­kau­pi­mą. Su pil­vo pū­ti­mo simp­to­mais ne­re­tai su­si­du­ria ir ve­ge­ta­rai bei ža­lia­val­giai, var­to­jan­tys daug ang­lia­van­de­nių.“