Sveikatai reikia ne tik sveiko maisto, bet ir bado

Sveikatai reikia ne tik sveiko maisto, bet ir bado

Svei­ka­tai rei­kia ne tik svei­ko mais­to, bet ir ba­do

Šiau­liuo­se Lie­tu­vos spor­to uni­ver­si­te­to bio­me­di­ci­nos moks­lų sri­ties dok­to­ran­tas Ar­tū­ras Su­je­ta spor­ti­nin­kams ir tre­ne­riams da­li­jo ver­tin­gus pa­ta­ri­mus, ku­rių dau­ge­lis tik­tų ir kiek­vie­nam, no­rin­čiam svei­kai mai­tin­tis, nu­mes­ti ar priaug­ti svo­rio.

Jur­gi­ta JUŠ­KE­VI­ČIE­NĖ

jurgita@skrastas.lt

Kiek mums rei­kia ka­lo­ri­jų?

No­rint su­re­gu­liuo­ti sa­vo kū­no svo­rį, A. Su­je­ta pa­ta­ria pir­miau­siai iš­siaiš­kin­ti, koks su mais­tu gau­na­mų ka­lo­ri­jų kie­kis yra rei­ka­lin­gas esa­mam kū­no svo­riui pa­lai­ky­ti.

Suau­gęs vy­ras tai ga­li ap­si­skai­čiuo­ti pa­gal to­kią for­mu­lę: 66,5 + (13,75 x kū­no svo­ris ki­log­ra­mais) + (5,003 x ūgis cen­ti­met­rais) – (6,755 x am­žius) = rei­ka­lin­gų ka­lo­ri­jų skai­čius.

Suau­gu­si mo­te­ris – pa­gal for­mu­lę: 55,1 + (9,563 x kū­no svo­ris ki­log­ra­mais) + (1,850 x ūgis cen­ti­met­rais) – (4,676 x am­žius) = rei­ka­lin­gų ka­lo­ri­jų skai­čius.

Gau­tą ki­lo­ka­lo­ri­jų skai­čių (ir vy­rams, ir mo­te­rims) dar rei­kė­tų pa­dau­gin­ti iš fi­zi­nio ak­ty­vu­mo in­dek­so.

Jei­gu spor­tuo­ja­te la­bai ma­žai ar­ba vi­sai ne­spor­tuo­ja­te, gau­tą re­zul­ta­tą rei­kia pa­dau­gin­ti iš 1,2. Jei­gu leng­vai pa­spor­tuo­ja­te nuo vie­no iki tri­jų kar­tų per sa­vai­tę, pa­dau­gin­ti iš 1,375. Jei­gu at­lie­ka­te vi­du­ti­nio sun­ku­mo pra­ti­mus nuo tri­jų iki pen­kių kar­tų per sa­vai­tę, pa­dau­gin­ti iš 1,55. Jei­gu at­lie­ka­te sun­kias tre­ni­ruo­tes 6–7 die­nas per sa­vai­tę, gau­tą re­zul­ta­tą rei­kė­tų pa­dau­gin­ti iš 1,725. Jei­gu at­lie­ka­te ypa­č sun­kius pra­ti­mus du kar­tus per die­ną – iš 1,9.

Gau­tas ki­lo­ka­lo­ri­jų (kcal) skai­čius bus tas, ku­rio jums rei­kia esa­mam svo­riui pa­lai­ky­ti.

Jei­gu esa­mas svo­ris ne­ten­ki­na ir no­ri­te jį su­ma­žin­ti, re­ko­men­duo­ja­ma kas­dien at­si­sa­ky­ti maž­daug 500 kcal.

„Svo­ris kris pa­leng­va, maž­daug po pu­sę ki­log­ra­mo per sa­vai­tę, ir ne­pa­kenk­si­te svei­ka­tai“, – sa­ko mi­ty­bos spe­cia­lis­tas.

No­rin­tiems priaug­ti svo­rio ati­tin­ka­mai rei­kė­tų di­din­ti su­var­to­ja­mų ka­lo­ri­jų skai­čių.

Pa­sak A. Su­je­tos, ka­lo­ri­jų kie­kio su­ma­ži­ni­mas ar pa­di­di­ni­mas tik­rai vei­kia, tik dau­ge­lį at­gra­so tai, kad rei­kia nuo­lat sver­ti mais­tą ir skai­čiuo­ti ka­lo­ri­jas.

„Jei­gu gal­vo­ja­te, kad mais­tą sver­ti yra su­dė­tin­ga, tai tik­rai ne. Sve­ri po­rą sa­vai­čių, o pa­skui įpran­ti ir ži­nai, kiek stik­li­nė ar ga­ba­lė­lis pro­duk­to sve­ria, kiek ja­me ka­lo­ri­jų. Be to, stip­riai pri­si­riš­ti prie to ne­rei­kia, vi­sa­da eg­zis­tuo­ja pa­klai­dos“, – pa­ta­ria mi­ty­bos spe­cia­lis­tas.

Ant dau­ge­lio mais­to pa­kuo­čių yra ra­šo­ma, kiek 100 gra­mų pro­duk­to yra ki­lo­ka­lo­ri­jų. Len­te­lių su mais­to pro­duk­tų ka­lo­rin­gu­mu leng­vai ga­li­ma ras­ti in­ter­ne­te ir spe­cia­lio­je li­te­ra­tū­ro­je.

Sver­tis spe­cia­lis­tas pa­ta­ria ne­val­gius ir vi­sa­da tuo pa­čiu me­tu, pa­vyz­džiui, pir­ma­die­nį ry­te.

Die­tos – ne iš­si­gel­bė­ji­mas

Mi­ty­bos spe­cia­lis­tas pa­ta­ria ne­si­ža­vė­ti po­pu­lia­rio­mis die­to­mis. Dau­ge­lis jų re­mia­si stip­riu ka­lo­ri­jų ap­ri­bo­ji­mu. Stai­gus svo­rio kri­ti­mas ken­kia svei­ka­tai, o nu­sto­jus lai­ky­tis die­tos, ki­log­ra­mai su­grįž­ta.

Pa­vyz­džiui, lai­kan­tis bal­ty­mi­nės die­tos (var­to­jant daug mė­sos, žu­vies, pie­no pro­duk­tų ir ma­žai ar be­veik ne­var­to­jant ang­lia­van­de­nių tu­rin­čių vai­sių, dar­žo­vių, grū­dų pro­duk­tų) ga­li­ma stip­riai pa­kenk­ti žar­ny­nui.

„Nuo bal­ty­mi­nio mais­to su­trin­ka žar­ny­no pe­ris­tal­ti­ka, žar­no­se ga­li at­si­ras­ti sąau­gų, o tai vė­liau ga­li iš­pro­vo­kuo­ti ko­lo­rek­ta­li­nį vė­žį. Lai­kan­tis bal­ty­mi­nės die­tos la­bai svar­bu var­to­ti pa­kan­ka­mai skai­du­lų, pa­vyz­džiui, balkš­vo­jo gys­lo­čio sėk­lų luo­be­lių ar pa­na­šiai“, – sa­ko mi­ty­bos spe­cia­lis­tas.

Re­ko­men­duo­ja­ma per die­ną su­var­to­ti 20–30 gra­mų skai­du­lų. Vy­res­nio am­žiaus ir sė­di­mą dar­bą dir­ban­tiems žmo­nėms pa­tar­ti­na per die­ną su­var­to­ti iki 40 gra­mų skai­du­lų.

Išk­ro­vos die­nos – nau­din­gos

„Ar rei­kia da­ry­ti iš­kro­vos die­nas? Kar­tais rei­kia, jei jū­sų kū­no ma­sės in­dek­sas (KMI) ne ma­žes­nis kaip 19, o ge­riau­sia, kai KMI yra dau­giau ne­gu 25“, – sa­ko A. Su­je­ta.

KMI ap­skai­čiuo­ja­mas kū­no svo­rį ki­log­ra­mais pa­da­li­jus iš ūgio met­rais pa­kel­to kvad­ra­tu (pa­vyz­džiui, 70 kg/1,75 m2 = 22,86 (KMI).

„Yra ži­no­ma, kad lė­ti­nis ir ūmus ba­da­vi­mas ma­ži­na ok­si­da­ci­nius pa­žei­di­mus, slo­pi­na už­de­gi­mi­nius pro­ce­sus, op­ti­mi­zuo­ja ener­gi­jos apy­kai­tą ir lė­ti­na ląs­te­lių se­nė­ji­mą. Trum­pa­lai­kis ba­da­vi­mas pa­de­da su­ma­žin­ti, kont­ro­liuo­ti nu­tu­ki­mą, hi­per­ten­zi­ją, ast­mą, reu­ma­toi­di­nį art­ri­tą, ge­ri­na emo­ci­nę būk­lę“, – moks­li­niais ty­ri­mais re­mia­si mi­ty­bos spe­cia­lis­tas.

Pa­sak pra­ne­šė­jo, vai­kai kar­tais ne­są­mo­nin­gai ap­ri­bo­ja sa­vo val­gy­mą, o suau­gu­sie­ji tai da­ro ypač re­tai.

Svei­ka­tos tiks­lais daž­niau­siai ba­dau­ja­ma nuo vie­nos die­nos iki tri­jų sa­vai­čių. Ba­da­vi­mo me­tu or­ga­niz­me iš­si­ski­ria ke­to­nai – al­ter­na­ty­vus sme­ge­nų mais­tas.

Vis­gi A. Su­je­ta at­krei­pia dė­me­sį, kad ba­dau­jant il­giau nei sa­vai­tę, nuo ke­to­nų per­tek­liaus ga­li nu­ken­tė­ti inks­tai, ke­pe­nys, šir­dis.

Spe­cia­lis­tas sa­ko, kad nau­din­gas yra 12–16 va­lan­dų tar­pas tarp val­gy­mų.

A. Su­je­ta kar­tais re­ko­men­duo­ja dvi die­nas per sa­vai­tę (pa­vyz­džiui, pir­ma­die­niais ir ant­ra­die­niais) at­si­sa­ky­ti pus­ry­čių ir pir­mą kar­tą pa­val­gy­ti per pie­tus (kad su­si­da­ry­tų 16 va­lan­dų tar­pas nuo va­ka­rie­nės) ir to­kio mi­ty­bos pla­no lai­ky­tis 6–8 sa­vai­tes. Tai nau­din­ga ir ma­ži­nant kū­no svo­rį, ir sme­ge­nų veik­lai.

Kas ve­da prie blo­gų mi­ty­bos įpro­čių

Ko ge­ro, dau­ge­lis žmo­nių, ku­rie ban­dė ri­bo­ti mais­tą, su­si­dū­rė su tuo, kad die­nos me­tu dar šiaip taip pa­vyks­ta lai­ky­tis už­si­brėž­to mi­ty­bos pla­no, ta­čiau va­ka­rais bū­na ypač sun­ku.

Pa­sak A. Su­je­tos, taip yra to­dėl, kad mes nuo pat vai­kys­tės įpra­tę at­pil­dą gau­ti per mais­tą. Bu­vai ge­ras vai­kas – štai tau le­dų, sal­dai­nių, atė­jo gim­ta­die­nis – tor­tas, lai­mė­jom – ei­nam švęs­ti į ka­vi­nę, pra­lai­mė­jom, ne­pa­si­se­kė – už­si­mirš­ti, „nu­skan­din­ti“ liū­de­sį taip pat ei­nam į ka­vi­nę. Taip ir sun­kios die­nos pa­bai­go­je at­pil­do ieš­ko­me val­gy­da­mi ar, dar blo­giau, var­to­da­mi al­ko­ho­lį.

Mi­ty­bos spe­cia­lis­tas sa­ko, kad tik nuo mū­sų, tė­vų, mo­ky­to­jų, tre­ne­rių, pri­klau­so, ko­kia užaugs nau­ja kar­ta.

„Kaip daž­nai už ge­rą pa­žy­mį ar ki­ta iš sa­vo tė­vų esa­te gir­dė­ję: „Šau­nuo­lis! Aš ta­ve už tai la­bai my­liu!“? Tur­būt re­tai“, – sa­ko A. Su­je­ta.

Kaip mai­tin­tis prieš, per ir po tre­ni­ruo­tės?

Dau­ge­liui ky­la klau­si­mų, kaip mai­tin­tis prieš, per ir po tre­ni­ruo­tės.

Spor­tuo­jant in­ten­sy­viau, spe­cia­lis­tas pa­ta­ria pa­val­gy­ti net 3–4 va­lan­das prieš spor­tą. Jei to­kios ga­li­my­bės nė­ra, tai bent dvi va­lan­das prieš spor­tą leng­vai už­kąs­ti. Rei­kė­tų veng­ti ašt­raus ir sū­raus mais­to, nes nuo jo troš­kins, o tre­ni­ruo­tės me­tu var­to­ti daug van­dens ne­pa­tar­ti­na.

„Žmo­nėms, no­rin­tiems kont­ro­liuo­ti sa­vo kū­no svo­rį, de­rė­tų ap­ri­bo­ti sal­džių vai­sių var­to­ji­mą, taip pat sai­kin­gai (po ke­lis gra­mus) var­to­ti džio­vin­tus vai­sius“, – pa­ta­ria A. Su­je­ta.

Jei­gu tre­ni­ruo­tė il­ga, per­trau­kos me­tu ga­li­ma at­si­ger­ti šo­ko­la­di­nio pie­no, su­val­gy­ti obuo­lį, ba­na­ną, ke­le­tą rie­šu­tų ar ga­ba­lė­lį juo­do­jo šo­ko­la­do (70–80 pro­c. ka­ka­vos).

Po tre­ni­ruo­tės svar­bu at­gau­ti išeik­vo­tas ener­gi­jos at­sar­gas. Tam pui­kiai tiks van­duo ir ke­li vai­siai. Vė­liau, praė­jus va­lan­dai ar dviem, rei­kė­tų rink­tis lie­są mė­są, žu­vį, ki­tus pro­duk­tus, tu­rin­čius dau­giau bal­ty­mų (varš­kę, so­jas, pu­pe­les, žir­nius), ru­duo­sius ar lau­ki­nius ry­žius. Svar­bu ne­pa­mirš­ti dar­žo­vių – jos tu­rė­tų su­da­ry­ti maž­daug treč­da­lį pa­tie­ka­lo.

Spor­tuo­jant ir kont­ro­liuo­jant kū­no svo­rį ry­tais nau­din­ga val­gy­ti avi­žų ko­šę (avi­žas rei­kė­tų rink­tis kuo ma­žiau skal­dy­tas). Jei­gu jū­sų me­džia­gų apy­kai­ta grei­ta, ko­šę ga­li­ma val­gy­ti ir va­ka­rie­nei.

Ve­ge­ta­riz­mo pliu­sai ir mi­nu­sai

A. Su­je­ta sa­ko, kad vi­sa­ver­tė ve­ge­ta­riš­ka mi­ty­ba yra tin­ka­ma vi­siems: su­ma­žė­ja sis­to­li­nis ir dias­to­li­nis krau­jo spau­di­mas, ma­žė­ja ti­ki­my­bė su­si­rgti on­ko­lo­gi­nė­mis li­go­mis. Di­džiau­sias ve­ge­ta­riz­mo trū­ku­mas – su­pras­tė­ju­sios mais­ti­nių me­džia­gų re­zorb­ci­jos ri­zi­ka.

„Mo­te­ris, var­to­da­ma ve­ge­ta­riš­ką mais­tą, maž­daug ke­tu­ris mė­ne­sius ga­li ne­jaus­ti ge­le­žies trū­ku­mo, vy­ras – še­šis mė­ne­sius. Vė­liau ge­le­žies at­sar­gos or­ga­niz­me pra­de­da spar­čiai sek­ti ir krin­ta he­mog­lo­bi­no kie­kis krau­jy­je“, – pa­žy­mi A. Su­je­ta.

Ve­ge­ta­rams pra­de­da stig­ti ir vi­ta­mi­no B12, ku­ris rei­ka­lin­gas rau­do­nų­jų krau­jo kū­ne­lių su­si­da­ry­mui, ląs­te­lių da­li­ji­mui­si, taip pat re­gu­liuo­ja mais­to ener­gi­jos kau­pi­mą rau­me­ny­se, ma­ži­na cho­les­te­ro­lio kon­cent­ra­ci­ją krau­jy­je, yra svar­bus ner­vų sis­te­mai. Šio vi­ta­mi­no be­veik nė­ra au­ga­li­niuo­se pro­duk­tuo­se.

Be­je, ve­ge­ta­rams, no­rin­tiems pa­di­din­ti rau­me­nų ma­sę, A. Su­je­ta pa­ta­ria var­to­ti ankš­ti­nius pro­duk­tus (so­jas, pu­pe­les, lę­šius, žir­nius), ku­rie bal­ty­mų kie­kiu ne­nu­si­lei­džia mė­sai, kiau­ši­niams ir pie­no pro­duk­tams, o ne­re­tai ir len­kia juos.

Ir ve­ge­ta­rams, ir mė­sos var­to­to­jams spe­cia­lis­tas pa­ta­ria ne­vir­šy­ti 2,5 gra­mo bal­ty­mų kie­kio 1 ki­log­ra­mui sa­vo svo­rio. Per di­de­lis bal­ty­mų kie­kis ga­li su­kel­ti aler­gi­nes reak­ci­jas, su­trik­dy­ti inks­tų veik­lą.

Nau­din­gi pro­duk­tai

No­rin­tiems su­re­gu­liuo­ti svo­rį, mi­ty­bos spe­cia­lis­tas pa­ta­ria val­gy­ti dau­giau ko­pūs­tų. Juo­se esan­čios me­džia­gos pa­de­da su­re­gu­liuo­ti hor­mo­ni­nę sis­te­mą, ma­ži­na est­ro­ge­nų kie­kį.

Me­tant svo­rį ne­re­tai ma­žė­ja ir rau­me­nų ma­sė. To iš­veng­ti pa­de­da ur­so­li­nė rūgš­tis, ku­rios yra obuo­lių žie­ve­lė­se ir ypač daug ža­lios spal­vos obuo­liuo­se.

Nes­kal­dy­tų grū­dų var­to­ji­mas (po­rci­ja per die­ną) su­ma­ži­na šir­dies iše­mi­nių li­gų ri­zi­ką. Grū­dų luo­be­lė­se esan­čios skai­du­los ma­ži­na cho­les­te­ro­lio kie­kį.

„Da­bar jau ži­no­ma, kad cho­les­te­ro­lį daug la­biau pro­vo­kuo­ja cuk­rus ne­gu rie­ba­lai“, – at­krei­pia dė­me­sį A. Su­je­ta.

Mi­ty­bos spe­cia­lis­tas sa­ko, kad žmo­gaus or­ga­niz­mui la­bai svar­bios ome­ga gru­pės rie­ba­lų rūgš­tys. Jos pa­de­da slo­pin­ti už­de­gi­mus, re­gu­liuo­ja cho­les­te­ro­lio kie­kį krau­jy­je, stip­ri­na imu­ni­te­tą.

Ome­ga rūgš­čių yra rie­bio­je jū­ri­nė­je žu­vy­je, rie­šu­tuo­se, li­nų sė­me­nų alie­ju­je (ome­ga-3), aly­vuo­gių, se­za­mų, sau­lėg­rą­žų alie­juo­se (ome­ga-6), avo­ka­duo­se (ome­ga-9).

Jei­gu no­ri­si ko nors sal­daus, A. Su­je­ta sa­ko, kad ret­kar­čiais cuk­rų ga­li­ma pa­keis­ti sal­dik­liais, bet jais ne­rei­kė­tų pikt­nau­džiau­ti. Pui­kus cuk­raus pa­kai­ta­las yra kle­vų si­ru­pas, ku­ris dar­gi tu­ri ir ne­ma­žai kal­cio.

Prie svei­ka­tai nau­din­gų pro­duk­tų A. Su­je­ta pri­ski­ria ir že­mės rie­šu­tų svies­tą (be cuk­raus). Jis tin­ka nu­tu­ki­mo, vė­ži­nių su­si­rgi­mų, šir­dies ir krau­ja­gys­lių sis­te­mos li­gų pre­ven­ci­jai. Kaip pui­kų už­kan­dį pus­ry­čiams mi­ty­bos spe­cia­lis­tas re­ko­men­duo­ja ant ry­žių ar ki­tų grū­dų tra­pu­čio už­si­tep­ti rie­šu­tų svies­to ir už­si­dė­ti ke­lis grie­ži­nė­lius ba­na­no. Ir ska­nu, ir so­tu, ir svei­ka.

Nau­din­gi ir džio­vin­ti ab­ri­ko­sai. Juo­se daug pro­vi­ta­mi­no A, ka­lio ir skai­du­lų. Val­gant džio­vin­tų ab­ri­ko­sų, pa­ge­rė­ja me­džia­gų apy­kai­ta, šir­dies ir rau­me­nų dar­bas.

Mi­ty­bos spe­cia­lis­tas sa­ko, kad Lie­tu­vo­je grei­čiau­siai ne­ras­tu­me žmo­gaus, ku­riam ne­trūk­tų vi­ta­mi­no D3. Nuo jo trū­ku­mo ken­čia vi­sų kraš­tų, ku­riuo­se ma­žai sau­lės, žmo­nės.

Mo­te­rims vi­ta­mi­no D3 trū­ku­mas su­ke­lia kau­lų re­tė­ji­mą, vy­rams – nuo­tai­kų svy­ra­vi­mus.

Pa­sak A. Su­je­tos, mū­sų svei­ka­tą ir kū­no svo­rį be­ne la­biau­siai le­mia mi­ty­ba.

„Kiek­vie­nas ga­li­me pa­siek­ti tiks­lą, te­rei­kia pla­no, mo­ty­va­ci­jos ir nu­si­tei­ki­mo“, – sa­ko mi­ty­bos spe­cia­lis­tas.

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

Mi­ty­bos spe­cia­lis­tas Ar­tū­ras Su­je­ta teigia, jog tiks­lui pa­siek­ti rei­kia pla­no, mo­ty­va­ci­jos ir nu­si­tei­ki­mo.

Ar­tū­ras Su­je­ta tre­ne­riams ir spor­ti­nin­kams su­reng­ta­me se­mi­na­re kal­bė­jo ir apie tai, kad dep­re­si­ją, ki­tus psi­chi­kos su­si­rgi­mus ne­re­tai iš­pro­vo­kuo­ja ne­tin­ka­ma, per gau­si, ne­su­ba­lan­suo­ta mi­ty­ba.