
Naujausios
Avietės noksta senelių žemėje
Kelmėje gyvenantys Audronė ir Vahagnas Ispyrian Užvenčio seniūnijos Ušnėnų kaime augina aviečių plantacijas. Uogos noksta A. Ispyrian senelių žemėje. Šiemet Audronė Ispyrian išrinkta geriausia jaunąja ūkininke Kelmės rajone.
Dalia KARPAVIČIENĖ
daliak@skrastas.lt
Autorės nuotr.
Avietės žada gerą derlių
Audronę Ispyrian randame aviečių plantacijoje Užvenčio seniūnijos Ušnėnų kaime. Darbų – per akis. Neilgai trukus prisijungia ir jos vyras Vahagnas Ispyrian, dukrelės Venera ir Olimpija.
Driekiasi aštuonios eilės trejų metų avietyno, šalia – visai jaunas avietynas, tik praėjusį rudenį sodinti krūmeliai.
„Mūsų užaugintas uogas perka bendrovė, iš ten avietės patenka į prekybos centrą. Kitose vietovėse tokių aviečių niekas neaugina. Uogos – ir tvirtos, ir skanios, ir didelės. Spėjome įsitikinti, jog derlius labai priklauso nuo sodinukų. Jei sodinukai prasti, ir gero derliaus neverta tikėtis. Kuo žemesnė sodinukų kategorija, tuo ir krūmai mažesni, ir uogos menkesnės. Didelės uogos noksta maždaug hektare avietyno“, – aiškino ūkininkė.
Pasinaudojo Europos parama
Audronė Ispyrian pasakojo, jog prieš aštuonerius metus pradėję su vyru ūkininkauti neturėjo nei kastuvo.
Pradžia buvo labai sunki. Žiema iššaldė apie 70 procentų aviečių sodinukų. Tuomet Ispyrian atrado lenkišką aviečių veislę „Polka“, labiau pritaikytą speiguotoms žiemoms. „Ant kojų stojomės po truputį“, – tvirtino A. Ispyrian.
Jauna ūkininkė, modernizuodama ūkį, pasinaudojo Europos Sąjungos parama.
Įsigytas traktorius, uogų perdirbimo įrenginys, barstytuvas, aviečių surinkimo kombainas, puspriekabė, generatorius.
„Turime galvas ant pečių, patys rašėme projektus. Parama labai padėjo“, – tvirtino A. Ispyrian.
Avietynus gaivina įrengta moderni laistymo sistema. Uogų Ispyrian neriša, kiekvieną rudenį nupjauna iki pat žemės. Taip sunaikinamos ir visos ligos, kenkėjai.
Uogas skina ir kombainas
Ispyrian, vieninteliai Lietuvoje, turi įsigiję aviečių skynimo kombainą.
Vahagnas Ispyrian pasakojo, jog kombainą jau išbandė.
„Skina gerai. Uogas mes šaldome, dedame į specialius indelius. Jei nuskinamos drėgnos uogos, šaldomos sulimpa. Jei sausos – atidarius indelį, lengvai, kiekviena uoga atskirai išbyra. Tiek nepatogumų. Šiaip kombainas – didelis pagalbininkas. Kaime rasti dirbančių žmonių nėra lengva, didžioji dalis jaunimo išvykusi, nėra kam uogų skinti“, – sakė V. Ispyrian.
Modernus aviečių skynimo kombainas kainavo 20 tūkstančių eurų.
Svarbu mokėti ne tik užauginti, bet ir perdirbti
Ispyrian avietes perdirba. Šeima parodė dar ne visai įrengtą perdirbimo cechą.
Iš aviečių išspausti sultis galima tik vienu būdu – uogas reikia iškaulinti. Ispyrian yra įsigiję latvių gamybos iškaulinimo aparatą. Atskyrus kauliukus, sultys kaupiasi talpyklose. Universaliame katile – pasterizatoriuje – galima virti ir uogienę.
Pasterizuotos sultys pumpuojamos į statinę, iš kurios fasuojamos į specialias vokiškas pakuotes, kurias atidarius, sultys tinkamos vartoti iki trijų mėnesių. Pilti sultis į butelius, pasak V. Ispyrian, būtų per brangu. Be to, atidarius butelį, sultys savo kondiciją praranda po trijų – keturių dienų. Pakuočių talpa – nuo trijų iki 30 litrų.
Jauni ūkininkai tvirtino, jog buvo svarbu išmokti uogas auginti, bet ne mažiau svarbu mokėti jas ir perdirbti.
Svajonių sodas
Ateityje šeima ketina savo ūkį plėsti.
„Mūsų svajonė – 25 hektarai sodo. Apie tokį sodą svajojo ir mano seneliai Višinskiai, šiose vietovėse valdę apie 200 hektarų žemės, turėję dvarus, bet viso turto netekę ir ištremti“, – ateities planais dalijosi A. Ispyrian.
Šį rudenį ūkininkai dar ketina sodinti ir braškių. Tačiau pagrindine kultūra išliks perspektyvios avietės.
„Labai smagu ūkininkauti senelių žemėse“, – šypsojosi Audronė Ispyrian, jai pritarė ir jos vyras Vahagnas Ispyrian.
Lietuvaitė Audronė ir armėnas Vahagnas susipažino studijuodami Šveicarijoje, Lozanos universitete. A. Ispyrian studijavo prancūzų ir vokiečių kalbas, V. Ispyrian – tarptautinę teisę. Sukūrę šeimą, nutarė apsigyventi Lietuvoje.
Audronė Ispyrian ne tik ūkininkauja, bet ir spėja mokyti prancūzų kalbos Kelmės J. Graičiūno gimnazijos gimnazistus, anglų – Kelmės „Kražantės“ pagrindinės mokyklos moksleivius.
UOGOS: A. Ispyrian ūkio avietės – didelės, tvirtos ir skanios.
KOMBAINAS: Vahagnas Ispyrian rodė vienintelį Lietuvoje uogų skynimo kombainą – didelį pagalbininką.
ŠEIMA: Lietuvaitė Audronė ir armėnas Vahagnas susipažino studijuodami Šveicarijoje, Lozanos universitete, o sukūrę šeimą, apsigyveno ir ūkininkauja Lietuvoje. A. ir V. Ispyrian susilaukė ir dukrų Veneros bei Olimpijos.
DERLIUS: Ir šį rudenį uogų augintojai tikisi nemenko derliaus.
SULTYS: Įsigiję aviečių iškaulinimo aparatą, A. ir V. Ispyrian spaudžia sultis, kurias laiko moderniose vokiškose pakuotėse, galiojančiose iki trijų mėnesių nuo atidarymo.