Ežiukai, kakorai ir kiti močiutės stebuklai

Ežiukai, kakorai ir kiti močiutės stebuklai

Ežiu­kai, ka­ko­rai ir ki­ti mo­čiu­tės ste­buk­lai

Ar daug ing­re­dien­tų rei­kia gar­diems pie­tums? Kruo­pų, bul­vių ir spir­gu­čių. O va­ka­rie­nei? Mil­tų, pie­no ir kiau­ši­nių. Tiek pa­kan­ka, kad pa­ruoš­tu­me ska­niau­sią pa­sau­ly­je pie­niš­ką „za­cir­ką“ ar­ba ežiu­kų, ku­riuos vai­kys­tė­je vir­da­vo mo­čiu­tė.

Ežiu­kai

Jums rei­kės: 2 stik­li­nių mil­tų, 100 g varš­kės (ne­bū­ti­nai), šiek tiek van­dens ir drus­kos. Ki­tas va­rian­tas: vir­tos bul­vės (1 da­lis), mil­tai (2 da­lys), 1 kiau­ši­nis, šla­ke­lis pie­no ir žiups­ne­lis drus­kos.

1. Už­min­ky­ki­te teš­lą, iš­ko­čio­ki­te ir su­for­muo­ki­te vo­le­lius (nykš­čio di­du­mo).

2. Perb­rau­ki­te (kiek spus­tel­da­mi) kiek­vie­ną vo­le­lį per bu­ro­ki­nės tar­kos ant­rą pu­sę.

3. Dė­ki­te į ver­dan­tį sū­dy­tą van­de­nį ir vir­ki­te apie 10 min.

4. Išg­rieb­ki­te, per­lie­ki­te šal­tu van­de­niu (trum­pai), su­dė­ki­te į du­be­nį ir už­pil­ki­te spir­gu­čių ir grie­ti­nės ar­ba svies­to ir grie­ti­nės pa­da­žu. Ga­li­ma val­gy­ti vien su grie­ti­ne ar­ba uo­gie­ne.

„Za­cir­ka“

Lie­tu­viš­kai – ku­ku­lie­nė ar­ba leis­ti­nu­kų sriu­ba, bet mo­čiu­tės sa­ko „za­cir­ka“.

Jums rei­kės: 4 šaukš­tų mil­tų, 1 kiau­ši­nio, drus­kos, pie­no ir van­dens (tiek, kiek vir­si­te sriu­bos; van­dens tu­rė­tų bū­ti ma­žiau nei pie­no).

1. Mil­tus, kiau­ši­nį, drus­ką su­min­ky­ki­te, pil­ki­te pie­no – tiek, kad teš­la bū­tų minkš­ta kaip grie­ti­nė.

2. Pie­ną su van­de­niu už­vi­rin­ki­te ir teš­lą su­pil­ki­te per bu­ro­ki­nę tar­ką. (Ga­li­ma ap­siei­ti ir be tar­kos – su­plė­šy­ti teš­lą ran­ko­mis ma­žais gu­mu­lais).

3. Pa­mai­šy­da­mi „za­cir­ką“ vir­ki­te apie 3-5 min.

4. Jei mėgs­ta­te, ga­li­te pa­gar­din­ti cuk­ru­mi ir svies­tu.

Put­ra

Tai pie­niš­ka sriu­ba su mie­žių kruo­po­mis.

Jums rei­kės: pie­no ir van­dens (1 l), sau­jos kruo­pų, drus­kos.

1. Kruo­pas nu­plau­ki­te ir su­ber­ki­te į pa­sū­dy­tą ver­dan­tį van­de­nį. Kai su­minkš­tės, įpil­ki­te pie­no, ne­beuž­vi­rin­ki­te. Ga­li­ma įdė­ti svies­to.

Taip pat ver­da­ma ir pie­niš­ka gri­kių, mie­žių ar kvie­ti­nių kruo­pų sriu­ba.

Gru­cė

Gru­ce va­di­na­ma ir ko­šė, ir pa­da­žas, ir pie­niš­ka per­li­nių kruo­pų sriu­ba.

Jums rei­kės: 400 g kruo­pų (iš­mir­ky­tų), 1 l pie­no, šiek tiek drus­kos.

1. Iš­mir­kę kruo­pas, van­de­nį nu­pil­ki­te, su­pil­ki­te pie­ną ir vir­ki­te. Kai kruo­pos iš­virs, ga­li­ma pa­gar­din­ti svies­tu, kas mėgs­ta – cuk­ru­mi.

Kiun­kė

Jums rei­kės: 0,5 kg žir­nių (mir­ky­tų), 0,5 kg bul­vių (ne­skus­tų), drus­kos.

1. Žir­nius ir bul­ves iš­vir­ki­te at­ski­rai, o ta­da su­grūs­ki­te vie­na­me puo­de.

2. Pa­gar­din­ki­te mėgs­ta­mu pa­da­žu.

Tin­ka val­gy­ti su rau­gin­tais ko­pūs­tais ar­ba sil­ke.

„La­zan­kos“

Lie­tu­viš­kai – skry­liai, bet mo­čiu­tės sa­ko „la­zan­kos“.

Jums rei­kės: 2 stik­li­nių mil­tų, 1-2 kiau­ši­nių, drus­kos.

1. Su­min­ky­ki­te teš­lą, plo­nai iš­ko­čio­ki­te, su­pjaus­ty­ki­te juos­te­lė­mis, po to – rom­bais.

2. Į ver­dan­tį pa­sū­dy­tą van­de­nį su­dė­ki­te skry­lius po vie­ną.

3. Iš­vir­tus skry­lius iš­grieb­ki­te kiau­ra­sam­čiu, per­lie­ki­te šal­tu van­de­niu, su­dė­ki­te į in­dą, už­pil­ki­te mėgs­ta­mu pa­da­žu.

Pie­niš­ka „klec­ky­nė“

Lie­tu­viš­kai rei­kia sa­ky­ti „sriu­ba su tar­kai­nė­liais“, bet mo­čiu­tės sa­ko „su klec­kais“, „su lap­ca­dziur­kom“, „su tep­la­dziur­kom“, „su pin­du­tėm“, o se­ne­liai – dar ir „su su­bin­dan­čiais“... Tai to­kia sriu­ba, kai į ce­pe­li­nų nuo­vi­rą pri­me­ti ce­pe­li­nų teš­los li­ku­čių (ku­ku­liu­kų) ir dar įpi­li pie­no.

Ka­ko­rai su ko­pūs­tais

Iš­vir­ki­te bul­vių su lu­pe­no­mis, nu­lup­ki­te, su­grūs­ki­te, pa­sū­dy­ki­te, su­min­ky­ki­te ir pa­da­ry­ki­te ap­skri­tus bly­nus (pirš­to sto­ru­mo).

2. Į bly­ną dė­ki­te rau­gin­tų ko­pūs­tų (su­smul­kin­tų ir pa­troš­kin­tų su spir­gu­čiais) įda­ro, kraš­tus už­spaus­ki­te.

3. Kep­ki­te karš­to­je or­kai­tė­je 15-20 min.

4. Iš­kep­tus ka­ko­rus su­dė­ki­te į du­be­nį ir už­pil­ki­te karš­to bal­to­jo pa­da­žo (šo­ni­nė, svo­gū­nai, grie­ti­nė).

Ko­šė su čirš­ka­lu

Jums rei­kės: 0,5 kg per­li­nių kruo­pų (pa­mir­ky­ti per nak­tį), 1 stik­li­nės pie­no, 3 bul­vių, drus­kos. Mir­ka­lui: 0,5 l pie­no, 2 šaukš­tų mil­tų, 1 svo­gū­no, šiek tiek la­ši­nių.

1. Ant kruo­pų už­pil­ki­te van­dens (kad sem­tų 3 cm), pa­sū­dy­ki­te ir iš­vir­ki­te.

2. Bul­ves nu­skus­ki­te, su­pjaus­ty­ki­te ga­ba­liu­kais ar­ba su­tar­kuo­ki­te bu­ro­ki­ne tar­ka ir iš­vir­ki­te.

3. Su­mai­šy­ki­te iš­vir­tas kruo­pas su bul­vė­mis ir ko­šę dar apie 10 mi­nu­čių pa­vir­ki­te. Ga­liau­siai su­pil­ki­te pie­ną ir dar tru­pu­tį pa­vir­ki­te.

4. Kep­tu­vė­je pa­čirš­kin­ki­te la­ši­nu­kus su svo­gū­nu, ta­da įber­ki­te mil­tų, įpil­ki­te pie­no ir pa­mai­šy­ki­te. Čirš­ka­lą už­pil­ki­te ant ko­šės.

Slo­pė

Rei­kės: 0,5 kg bul­vių, 2 svo­gū­nų.

1. Bul­ves nu­skus­ki­te, su­pjaus­ty­ki­te di­de­liais ga­ba­lais, ant vir­šaus už­ber­ki­te su­smul­kin­tų svo­gū­nų ir iš­vir­ki­te.

2. Nu­sun­ki­te, įpil­ki­te iš­rū­gų ir pa­troš­kin­ki­te.

3. Val­gy­ki­te karš­tas su kas­ti­niu ir rūg­pie­niu.

Uba­gie­nė

Juo­dą duo­ną su­gnai­by­ki­te ga­ba­liu­kais ir su­mes­ki­te į pa­sal­din­tą van­de­nį. Ne­ži­nia, ar val­gy­si­te, ta­čiau bent jau ži­no­si­te, kuo gar­džia­vo­si se­no­liai.

Pa­ren­gė Vai­va VAI­DI­LAI­TĖ

„Va­ka­rų eksp­re­so“ nuo­tr.