Kaip rudens derlių išlaikyti iki Velykų?

Kaip rudens derlių išlaikyti iki Velykų?

Kaip rudens derlių išlaikyti iki Velykų?

Ką daryti, kad nuimtas derlius teiktų džiaugsmą ir vitaminus iki pat pavasario? Ūkininkė Edita Vilkienė pataria niekada toje pačioje patalpoje nelaikyti obuolių ir daržovių. O uogininkas Rymantas Norkus uogas siūlo šaldyti.

Alvydas JANUŠEVIČIUS

alvydas@skrastas.lt

Obuoliai ir bulvės – ne kaimynai

Ūkininkė Edita Vilkienė nėra iš tų, kurie savo produkciją iškart parduoda įmonėms ar eksportui. Ji daržovėmis prekiauja visą žiemą, todėl apie jų laikymą išmano ne tik teoriškai.

Obuolių ar kitų sodo gėrybių ūkininkė augina tik dėl savęs. Ji pastebėjo, kad geriausiai obuoliai išsilaiko vėsioje palėpėje – nešildomoje, bet sausoje.

„Jei turite neįrengtą antrą aukštą, išberkite obuolius plonai ir užklokite nereikalingomis antklodėmis. Šitaip puikiai laikosi ir žieminės kriaušės“, – moko E. Vilkienė.

Labai svarbu obuolių nelaikyti kartu su bulvėmis. Tai dviguba bėda. Obuoliai prisigeria bulvių kvapo. Be to, jie išskiria etileno dujas, nuo kurių daržovės greičiau pradeda pūti.

Bulves labai svarbu į aruodą supilti sausas. Išrinkti ir pirmiausia suvartoti pažeistas.

Praverčia polipropileno maišai

Cukinijoms, aguročiams ir patisonams labiausiai patinka maždaug 15 laipsnių temperatūra. Labai svarbu jų derlių nuskinti visiškai subrendusį, o lentynose išdėlioti taip, kad viena prie kitos nesiliestų.

Taisyklingai sandėliuojamos cukinijos ar aguročiai puikiai išsilaiko iki pavasario.

Morkas, burokėlius, salierus, pastarnokus geriausia laikyti polipropileno maišuose. Tik reikėtų jų neužrišti.

Maišuose daržovės nesudžiūna, o morkos net saldėja. Ūkininkė nepataria morkų laikyti smėlyje, nes keičiasi jų skonis.

Žieminius kopūstus galima išsaugoti per žiemą, jei juos padėsite ant lentynos vėsiai – rūsyje. Geriausia, kad jie tarpusavyje nesiliestų.

Rekomenduojama temperatūra morkoms, burokėliams ir kopūstams – apie 2 laipsniai šilumos.

Svogūnus idealu laikyti sausai, kambario temperatūroje. Dažniausiai jie supinami į kasą arba suberiami į pėdkelnes.

Subtilumai

Sėklai atskirtus svogūnus laikykite šiltai. Jei svogūnų sėkla laikoma vėsiai, ji tarsi gauna signalą, jog reikia vesti žiedus, o ne gumbus. Iš tokios sėklos išdygsta daug žieduolių.

Ūkininkė žino, kad ilgesniam vartojimui galima išlaikyti ir porus. Juos reikėtų išrauti su šaknimis ir kuo mažiau jas nupurtyti. Tuomet sudėti stačius į dėžes, šiek tiek patrumpinti laiškus. Dėžes galima padėti rūsyje ar tiesiog ant bulvių. Šitaip porai išsilaiko iki Velykų.

Vėlyvuosius kalafiorus (žiedinius kopūstus) taip galima išlaikyti bent iki Kalėdų. Sudėti į dėžes stačius, užpilti šiek tiek žemės ant šaknų, aplaužyti didžiuosius lapus.

Jei norite iki Kalėdų turėti kaliaropių, jas derėtų pasėti per Jonines, o nuimti jau rudenį.

Saulė naikina mikrobus

Rymantas Norkus – uogininkas, tačiau daugelį daržovių sau užsiaugina pats.

Ūkininkas obuolius ir bulves (atskirai) laiko medinėse dėžėse. Dėžes vasarą iškaitina saulėje, kad neliktų mikrobų ir ligų. Svogūnus ir česnakus, prieš pindamas į kasas, taip pat pakaitina prieš saulę.

R. Norkaus teigimu, jeigu daržovė yra pertręšta azotinėmis trąšomis, ji greičiausiai neilgai laikysis ir subliukš.

Morkas ūkininkas laiko maišuose su smėliu. Žino: jeigu joms bus per sausa – suvys, jeigu per šilta – pradės želti.

„Miestiečiams patarčiau dažniau nusipirkti daržovių iš ūkininkų, nei jas sandėliuoti balkonuose“, – pataria ūkininkas.

Ūkininkas nežino geresnio būdo uogoms išsaugoti už šaldymą, nes taip išlieka daugiausiai vitaminų.

Grybus ir žirnius jis taip pat šaldo. Tiesa, juos prieš tai šiek tiek apverda.

Jono TAMULIO nuotr.

BULVĖS: Bulves svarbiausia sandėliuoti sausas. Kitaip greitai įsimes puvinys.

OBUOLIAI: Obuolius geriausiai laikyti vėsioje palėpėje – paskleidus ir storai užklojus.

MAIŠAI: Neužrištuose polipropileno maišuose puikiai laikosi morkos, salierai, burokėliai ir kiti šakniagumbiai.

KOPŪSTAI: Nors kopūstus dažniausiai raugiame, vėlyvieji kopūstai vėsioje patalpoje gali išsilaikyti gana ilgai.