Triušių ūkis plečiasi sparčiai

Triušių ūkis plečiasi sparčiai

Triušių ūkis plečiasi sparčiai

Šiaulietis Genadijus Lepeškevičius kasdien skuba į sodybą šerti triušių. Prieš metus, pradėjęs šeimynai žvalgytis kokybiškesnės, sveikesnės mėsos, vyras įsigijo 6 triušius. Dabar jo ūkyje – 200 ilgaausių. Kokios sąlygos, pašaras, priežiūra reikalinga triušiams, kokią jų veislę geriausia rinktis pradedantiesiems?

Marina VISOCKIENĖ

marina@skrastas.lt

Populiariausios veislės ir mišrūnai

Genadijus pirmiausia įsigijo mažiau lepių, ligoms atsparesnių triušių veislių: Kalifornijos ir Naujosios Zelandijos baltųjų.

Sukryžminus šias vienas populiariausių mėsinių triušių veislių, būna geriausias prieauglis ir mėsingumo koeficientas.

„Burgundai, Vienos sidabriniai, Vienos mėlynieji, Vokiečių dėmėtieji (drugeliai), Siamo, Prancūzų avinai, Belgų milžinai bei jau anksčiau minėti Kalifornijos, Naujosios Zelandijos baltieji triušiai“, – dabartinių savo augintinių veisles vardina Genadijus.

Belgų milžinų, Prancūzų avinų bei Vokiečių dėmėtųjų veislių triušiai vidutiniškai užauga iki 8–9 kilogramų, Kalifornijos ir Naujosios Zelandijos baltųjų veislių ilgaausiai būna perpus mažesni.

„Tik reikėtų atkreipti dėmesį, kad Kalifornijos ir Naujosios Zelandijos baltieji triušiai brandos amžių pasiekia 4,5–5 mėnesių, tuomet jie jau tinkami mėsai ir būna lytiškai aktyvūs, gali kergtis. Belgų milžinai bręsta dvigubai ilgiau, todėl jų mėsa būna ne tokia švelni, kaip dvigubai greičiau bręstančių gentainių“, – skirtumus pabrėžia pašnekovas.

Šie triušiai nėra dekoratyviniai, skirti auginti namuose, kaip naminiai gyvūnėliai.

Triušių kaina priklauso nuo veislės. 1,5–2 mėnesių triušiukai atsieis apie 40 litų, 300 litų – suaugęs geros veislės triušis.

„Veislinis triušis, atsivežtas iš užsienio, gali kainuoti ir 700 litų, – sako pašnekovas, – Pigiausi – mėsai puikiai tinkantys mišrūnai, jų ir prieauglis geresnis“.

Savadarbiai narveliai – triskart pigesni

Triušiams auginti Genadijus pirko dabar sparčiai populiarėjančias lauko mini fermas – specialius, dviaukščius, pilnai įrengtus medinius triušių namelius.

Jų privalumai akivaizdūs: triušiai gyvena gryname ore (ilgaausiai nebijo nei 30 laipsnių karščio, nei tiek pat laipsnių šalčio – aut. pastaba), todėl nekvėpuoja savo išmatų smarve prisotintu oru. Dėl to, manoma, gerėja jų mėsos kokybė.

Ilgainiui minėtų fermų šiaulietis atsisakė, panašias į pirktines pasigamino pats.

„Pirktinės – patogios, bet brangios ir jose gali gyventi mažiau triušių nei mano padarytose“, – aiškina vyras.

Kainų ir „gyventojų“ skirtumas, jo skaičiavimais, – ryškus: pirktinė ferma 2 triušių šeimoms – 1500 litų, savadarbė 6 šeimos – apie 500 litų.

Kaip pasidaryti tokius dviaukščius namelius triušiams auginti? Genadijus naudojo drėgmei atsparias medžio drožlių plokštes, kurios ne taip greitai pūva bei triušiai mažiau prakrapšto.

Narvų grindys – iš jau minėtos plokštės padarytos grotelės ir nuolydis, kad keturkojams netektų tupėti savo išmatose. Narvus šiaulietis statė pastogėje, kad jų nepasiektų krituliai, nepūstų skersvėjis, nepultų ligas nešiojantys vabzdžiai ir narvai ilgiau tarnautų.

Patinus nuo trijų mėnesių vyras narveliuose laiko atskirai, nes šie pradeda kovoti tarpusavyje. Patelės iki pirmojo gimdymo gyvena po kelias.

Gamindamas narvelius, Genadijus prisilaikė rekomendacijos: vienam suaugusiam triušiui – 0,65 kvadratinio metro ploto.

Priežiūra

Narvuose įrengtos patogios šėryklos, palengvinančios triušių priežiūrą, nes jose telpa kelių dienų maisto norma. Triušiai šeriami grūdais ir daržovėmis: morkomis, pašariniais burokais, kopūstais, obuoliais ir panašiai. Kad gautų papildomą kiekį vitaminų ir mikroelementų, duoda visaverčių augalų.

Ekologiškų miežių vyras perka iš patikimo ūkininko. „Triušiai – beveik visaėdžiai“, – juokiasi Genadijus.

Šiaulietis augintiniams įrengė girdyklas: ant narvų pastatė gėlo vandens talpas, nuo kurių į kiekvieną narvą patenka vamzdeliai. Kiekvienas triušis, pasispaudęs ties vamzdelio galu esantį nipeliuką, gali atsigerti.

Narveliuose visada yra šieno, kuris ilgaausiams – lyg mums duona. „Tačiau visko turi būti saikingai. Pavyzdžiui, mažas triušiukas vasarą užkrims per daug žolės arba persivalgys pašarinio buroko, išpūs pilvelį ir nebeliks triušiuko“, – perspėja augintojas.

Pavasarį ir rudenį triušiai skiepijami, vienam triušiui skiepas kainuoja 1–2 litus.

O kiek kainuoja užsiauginti triušį? „Brangiausia, jei visus pašarus perki. Aš užauginu dalį daržovių, žolė nekainuoja“, – vardija Genadijus, nesiryždamas minėti tikslios kainos.

Per dieną, rūpindamasis triušiais, jis sugaišta valandą–pusantros, kartais – ilgiau, kai prireikia išvalyti narvelius.

„Ilgiausiai užtrunka, kol viską įsirengi. Ypač, jei tai darai savo rankomis. Matematika paprasta: nori pigiau – laiko atims daugiau“, – sako prie triušių triūsiantis vyras.

Nuo 6 iki 200

Viena triušio patelė per metus gali atvesti 4–5 vadas, kiekvienoje – po 6–12 triušiukų, tad nenuostabu, jog šiauliečio ūkis per metus nuo 6 išaugo iki 200 triušių.

„Važiuoti šerti 6, 60 ar daugiau: koks skirtumas?“, – prisimena savo apmąstymus plečiant ūkį Genadijus.

Dabar jį domina veislinių triušių auginimas, tad ūkį vyras žada dar plėsti.

NAMELIAI: Genadijaus triušiai gyvena savadarbiuose nameliuose. Juose įrengtos gimdyklos papildomai šildomos elektra.

AUGINTOJAS: Šiaulietis Genadijus Lepeškevičius vienareikšmiškas: „Auginti triušius savo reikmėms šiais laikais apsimoka“. Vyro rankoje – Vienos sidabrinis patinėlis.

POPULIARUMAS: Kalifornijos triušis – viena populiariausių mėsinių triušių veislių.

BURGUNDAS: Šis burgundas, sulaukęs 8–9 mėnesių, turėtų užaugti iki vidutiniškai užauga iki 8–9 kilogramų.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.