
Naujausios
POKALBIAI PRIE ARBATOS PUODELIO
Kavinėje – nuo pokalbių iki sužadėtuvių
Kiekvieną savaitę puodelis arbatos ar kavos Šiaulių „Centro šokoladinėje“ buvo pretekstas „Šiaulių kraštui“ pakviesti įdomų žmogų pokalbio, kuris sušildytų žiemą. Pasitikdami gaivališką pavasarį, pasikalbėti pakvietėme šios kavinės bendrasavininkus Janiną Bartkutę, Ramunę ir Markus Geibel. Pokalbis apie svajones, kurios išsipildo.
Simona SIMONAVIČĖ
simona@skrastas.lt
– Į kavinių verslą atėjote iš visiškai skirtingų sričių?
Ramunė: – Vokietijoje mokiausi viešbučių ir restoranų administravimo, dirbau aukšto lygio restoranuose, į kuriuos atvykdavo tokie žmonės, kaip Hansas Dieteris Genčeris, buvęs Vokietijos vicekancleris, pokalbio su prodiuseriu atvažiuodavo Tomas Andersas iš „Modern Talking“ ar kiti žymūs žmonės. Apie tai, kad kada nors turėsiu savo kavinę, niekada rimtai negalvojau, nes patyriau, kad tai sunkus darbas.
Anksčiau Vokietijoje teko dirbti „Deichmann“ įmonėje, vėliau studijavau Šveicarijoje pedagogiką, mokiausi vokiečių filologijos Latvijos universitete Rygoje... Su kavinėmis nieko bendro, bet, matyt, pašaukimas liko. Dabar susimąstau, kad ši sritis man artimiausia.
Čia atvažiavome iš Vokietijos vyrui gavus darbo paskyrimą, vadovavome vienam fondui. Pati savanoriškai Šiaulių tikriausiai nebūčiau pasirinkusi. Kai augau, atrodė, Vilnius yra išsvajotas miestas, jis labai patiko.
Jei dabar tektų rinktis – pasirinkčiau Šiaulius. Čia visko yra, viskas ranka pasiekiama. Net neturėdamas autobuso bilieto gali pėsčiomis iš centro nueiti į pietinį. Šiauliečiai sutaupo daug laiko, kurį gali skirti kažkam kitam.
Gyvenant Šiauliuose daug draugų ėmė sakyti, kad man reikėtų viešbučio, nes labai mėgstu priimti svečius, visada visus kviečiu į svečius. Apie tai kartais su vyru ir pasvajodavome.
Janina: – Į Šiaulius pirmą kartą atvažiavau kaip aukštesniosios muzikos mokyklos smuikininkų ansamblio narė. Man buvo gal 15 metų, atvykau koncertuoti. Išlipus iš traukinio, pagalvojau: „Čia tai jau negyvensiu...“ Atvažiavus iš Klaipėdos pirmas įspūdis buvo niūrokas.
Mokiausi smuiko specialybės Klaipėdoje, o Šiauliuose studijavau pradinių klasių ir muzikos mokytojos specialybę. Paskutiniame kurse ėmiau dirbti muzikos mokytoja ir ja dirbu iki šiol. Šiauliuose esu daugiau kaip pusę savo gyvenimo. Mano pašaukimas – muzika, o kulinarija, konditerija, kavinės – antroji aistra.
Kadangi muzikos mokykloje dirbdavau nuo pietų, visas rytas buvo laisvas. Galvojau, kaip naudingai jį išnaudojus – Šiaulių darbo rinkos mokymo centre baigiau virėjos specialybę. Praktikos metu pagalvojau, kad norėčiau dirbti tokį darbą.
Markus: – Pirmą kartą Lietuvoje apsilankiau 1992 metais. Skirtumas šiandien ir tuomet yra didžiulis – kaip diena ir naktis.
Dirbau Šveicarijos banke, kai paskambino vienas vokietis ir paklausė, ar norėtumėme važiuoti į Lietuvą. Kadangi žinojo, kad mano žmona lietuvė, pasiūlė čia projektų. Sutikome ir likome Šiauliuose. Lietuviškai kalbėti išmokau tik apsigyvenęs Lietuvoje, buvo gana sudėtinga.
– Bendra svajonė apie kavinę jus visus suvedė?
Ramunė: – Draugė papasakojo apie Janiną, kuri labai mėgsta tortus kepti, vis kalba apie kavinę ar kokią blyninę. Pasiūlė mus, turinčias panašias svajones, suvesti. Taip ir susitikome, nors iki tol nebuvome pažįstamos.
Janina: – Mano telefone Ramunė iki šiol įvesta „Ramunė Kristinos“! O Ramunės telefone „Janina Kristinos“.
Ramunė: – Svajones konkretizavo Markus. Mes vis pašnekėdavome apie tai, bet nedrįsdavome nieko daryti. Jis ėmėsi iniciatyvos. Konkrečiai atėjo ir parodė: štai, skelbimas, kad parduodamas verslas.
Markus: – Ėmiau ieškoti internete skelbimų. Net padariau planą, kiek kavinių yra Šiauliuose. Jų buvo labai daug! Nusprendėme nedaryti naujos, bet pasidomėti jau veikiančiomis.
Atradome „Centro šokoladinę“, kurios ankstesnis savininkas norėjo perleisti verslą kitiems, kadangi išsikraustė gyventi į Vilnių. Man labai patiko kavinės interjeras, jos dvasia. Galbūt, jei būtų kitoks, būčiau jos nesirinkęs.
Janina: – Buvęs savininkas ieškojo žmonių, kurie saugiai perimtų jo kūdikį – kavinę, kurią puoselėjo apie 8 metus. Pats šokoladinės pobūdis mums labai patiko: kava, pyragėliai, desertai, užkandžiai. Rugsėjo pirmąją, man, kaip mokytojai, labai simbolinę dieną, bus dveji metai, kai vadovaujame šiai kavinei.
– Įnešėte kažko savito į kavinę?
Ramunė: – Manau, mes įnešėme kitokią dvasią. Atrodo, kavos galima išgerti visur, bet pas mus yra asmeniškiau, kitoks santykis su žmogumi – mes jį pastebime, pakalbiname.
Janina: – Pastebėjau, kad išliko tie patys kavinės klientai, kurie buvo anksčiau. Tai rodo, kad viską darome gerai. Jie taip pat mums duoda pasiūlymų, idėjų. Turime kavos ekspertų, kurie pasiūlo naujos kavos. Būna, klientai atneša, pasiūlo mums paskaityti kokią knygą.
Išlaikėme tradiciją kiekvieną šeštadienį organizuoti nemokamus muzikos vakarus. Labai smagu, kad patys žmonės pasisiūlo pagroti. Pavyzdžiui, italas Alfonso, akordeonistė Eglė Bartkevičiūtė, studentai.
Bendravimo betarpiškumą parodo ir tai, kad atėjęs žmogus geria kavą ir pamatęs pianiną paprašo pagroti. Atmosfera visiškai kitokia!
Tarpusavyje šnekame, kad kažkada padarysime vakarėlį, kai grosime mes. Aš groju smuiku, Ramunė groja pianinu ir būgnais, Markus – gitara. Darbuotojai pas mus taip pat muzikalūs – vaikinas groja trimitu, buvo kanklininkė, pianistė, choro dainininkė... Galime net iš mūsų darbuotojų ansamblį padaryti, bet kas tada už baro stovės? Gal klientai? Jie pastovūs, jais galime pasitikėti.
Ramunė: – Būtų smagu! Apie tai pradžioje svajojome, kol nesusidūrėme su netobulais Lietuvos įstatymais. Nėra galimybės suaugusiam žmogui, kuris to nori, vieną dieną pabūti padavėju. Pažįstu daug žmonių, kurie to norėtų!
Janina: – Žinau vieną muzikos mokytoją, beje, mūsų nuolatinę klientę, kuri baigusi karjerą mokykloje svajoja dirbti padavėja – bendrauti su žmonėmis, jiems patarti. Ne vienas mano draugų norėtų vienai dienai tapti padavėju ar virėju savo ir kitų džiaugsmui.
Ramunė: – Lietuvoje tokia kultūra, manoma, kad padavėju galima dirbti, kol nieko kito rimtesnio neveiki, kol mokaisi... Iš tiesų padavėjas yra rimta profesija. Daugelyje pasaulio šalių juo pradirba visą gyvenimą. Aptarnavimas labai svarbus, nes maisto ar gėrimų gali gauti bet kur. Skiriasi tik aplinka ir kavinėje dirbantys žmonės.
Markus: – Į kavinę atsinešame idėjų iš viso pasaulio, bet ne viską taip greit pavyksta įgyvendinti, pritaikyti prie lietuvių temperamento.
Ramunė: – Kartais atrodo, būtų neblogai pritaikyti Vokietijos ar Šveicarijos patirtį, bet negali. Tai lemia ir miestas. Didmiestyje būtų lengviau pasiūlyti kokią nors naujovę. Pavyzdžiui, buvome perstatę stalus, nepažįstamiems žmonėms reikėjo sėdėti vienas šalia kito. Klientams nepatiko, jie nenorėjo sėstis, prašė padaryti kaip buvo anksčiau.
– Kokių istorijų prisiklausote bendraudami su kavinės klientais?
Janina: – Paslaptis!
Ramunė: – Viena klientė pasakojo, kad pas mus ateina skirti laiko sau tarp darbo ir namų. Darbe – rūpesčiai, namie – vaikai, o kavinėje ji pusvalandžiui atsisėda prie lango, geria kavą, skaito žurnalą. Iš jos neseniai gavau patarimą – skirti daugiau laiko sau.
Kai kurie žmonės kavinę naudoja kaip savo darbo kabinetą – susitinka su klientais, dirba kompiuteriu. Pas mus dažnai lankydavosi juvelyras, čia yra gimę vestuviniai žiedai, papuošalai...
Janina: – Čia net vyksta sužadėtuvės! Vieną šeštadienio popietę atėjo pora, kuri pas mus ir anksčiau užsukdavo išgerti kavos. Vaikinas paprašė padavėjų įmontuoti žiedelį į pyragaitį, jos šokoladu ant lėkštės krašto išrašė „Ar tekėsi už manęs?“ Tuomet taikėme momentą, kada vaikinas mums mirktelės, duos ženklą atnešti pyragaitį. Užleidome Bruno Mars dainą „Marry you“, o visi kavinės klientai ėmė ploti.
Ramunė: – Viena klientė turi anūką, kurį čia atsiveždavo vežimėlyje, dabar berniukui 9-10 metų. Su močiute jie ateina bent kartą per savaitę. Nors atrodytų neįprasta, bet berniukas valgo juodą šokoladą ir nuo kokių 5 metų skaito laikraštį.
Kartą viena klientė ėmė šypsotis žiūrėdama pro langą. Pasirodo, pamatė kitą šeimą, kurią netiesiogiai pažįsta. Pasakojo, kaip su vyru į kavinę ateidavo daug metų ir vis matydavo tą pačią porą. Iš pradžių jaunuoliai dar buvo nevedę, pastebėdavo jų pasimatymus, vėliau – jau susituokusius, dar vėliau, kaip moteris laukiasi. Dabar – jau šeimą su dviem vaikais.
Įdomu, kai vieni klientai auga su kitais, pastebi gyvenimą, nors asmeniškai vienas kito nepažįsta, net nėra pasikalbėję. Kartais tas žmogus net nejaučia, kaip tampi nematomu stebėtoju ir kartu gyvenimo dalimi.
– Kokių naujų dalykų teko išmokti dirbant kavinėje?
Janina: – Kadangi perėmėme šokolado degustacijų tradiciją, teko mokytis apie šokoladą, tą darau iki šiol. Ateityje svarstome daryti kavos degustacijas, pasimokyti vyno paslapčių.
Aš gana spontaniškas žmogus, naujų dalykų imtis man visada įdomu. Kavinė nebuvo itin apgalvotas mano gyvenimo žingsnis. Galbūt, jei būčiau intensyviai galvojusi, būčiau to nesiėmusi... Bet tada neturėčiau tokios patirties, kokią turiu dabar. Neturėčiau džiaugsmo, kurį patiriu labai dažnai būdama kavinėje – iš klientų, iš darbuotojų, iš savo pačios klaidų.
Ramunė: – Taip būna su daugeliu dalykų – nežinai, ar geriau labai mąstyti, ar pasiduoti impulsui.
Janina: – Lietuvius apskritai labai veikia oras – nėra saulės, ir jie būna namuose. Šiauliai gana mažas miestas, todėl kavinėms vystytis sudėtinga. Pas mus dar nėra tradicijos pusryčiauti kavinėse, dažnas eina ir pietauti į namus.
Ramunė: – Vokietijoje labai mėgdavau eiti į kavinę papusryčiauti. Tai dar viena mūsų svajonė, kurią įgyvendinsime – pusryčiai. Jei nevalgys klientai, pusryčiausime patys!
Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje visai kitos ėjimo į kavines tradicijos – žmonės įpratę jose susitikti, pasimatyti, bendrauti. Mes, lietuviai, labiau mėgstame pabūti prie atskiro stalelio patys sau. Bet tai irgi gerai, būkime tokie!
Janina: – Kartais užtenka tiesiog ateiti, pasisveikinti ir palinkėti vieni kitiems geros dienos. Man labai patinka frazė, kuria vadovaujuosi savo gyvenime: „Nori būti laimingas – laimink kitus pirmas“.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Šiaulių „Centro šokoladinės“ bendrasavininkiai Markus ir Ramunė Geibel bei Janina Bartkutė svarsto, jog kavinė turi kitokią dvasią, joje žmonės jaučiasi asmeniškiau, gali net pagroti pianinu.
Ramunė ir Janina mielai bendrauja su kavinės klientais, išgirsta jų istorijas, patarimus, rekomendacijas.