Piešinių galerija kavos puodelyje

Piešinių galerija kavos puodelyje

Piešinių galerija kavos puodelyje

Menas – paruošti kavą, kad ji būtų gardi ir aromatinga. Menas – kurti piešinius ant latės kavos putų. Pasauliniuose čempionatuose norint išsiskirti originalumu pienas net dažomas raudonai, o putos lipa iš puodelio virsdamos 3D piešiniais. Kaip pasigaminti puikią kavą namuose, Šiauliuose pasakojo kavos žinovai Domas Ivonis bei Ieva Malijauskaitė.

Simona SIMONAVIČĖ

simona@skrastas.lt

Drambliukai ir meškučiai

„Žiūrėk, širdelė!“ – rodo mama dukrelei piešinėlį ant kavos. „Ne, čia svogūnas“, – svarsto mažoji. Piešinėlį barista (kavos ruošimo meistrė) I. Malijauskaitė suformuoja specialiu pieno ąsotėliu, tam tikra kryptimi pildama pieną į kavą. Čia pat gimsta žmonėms susižavėjimo šūksnius sukėlęs meškiukas, dramblys, paukštis, gėlių motyvai.

Meną piešti ant kavos putų italai vadina „Latte Art“ (latte – pienas, art – menas). Piešimo ant kavos būdų yra įvairių, populiariausias „etching“, kai piešiama putojančiu pienu, pasitelkus į pagalbą aštrų daiktą, pavyzdžiui dantų krapštuką, pagaliuką. Juo formuojamos miniatiūrinės detalės, taškeliai, linijos.

Rytų šalyse (Japonijoje, Taivane) ant populiarumo bangos buvo trijų dimensijų piešinėlis, kada iš pieno putos suformuojamas iškilęs gyvūnėlis. Ievos teigimu, formuojant 3D kūrinius yra kitokia pieno plakimo specifika, juos padaryti daug paprasčiau nei nupiešti.

„Aš to nepropaguoju, nes man tai neestetiška – puta išlipusi virš puodelio. Mano manymu, kava turi būti patiekiama estetiškai, o piešinėlis suteikia pridėtinės vertės, kuri nudžiugina žmogų“, – įsitikinusi kavos ruošimo meistrė.

Atpažįstami piešinėliai, tokie kaip žvėreliai, žmonių akiai mielesni, tačiau vertinant profesionaliai, kavoje gali būti išpiešti visiškai abstraktūs dalykai, tam tikros figūros. Jas sudėtinga išpilti, bet žmonių taip nedžiugina.

Dabar vyrauja tendencija viename puodelyje sutalpinti kuo daugiau figūrų. Tai rodo aukštą „Latte Art“ menininko meistriškumą.

Sėkmės faktorius – ar sudrebės ranka

Laimėjusi pirmąją vietą Lietuvos „Latte Art“ čempionate mergina atstovavo šaliai pasauliniame čempionate Nicoje (Prancūzija). Ji užėmė 14 vietą iš 34 dalyvių. Kol kas tai yra geriausias Lietuvos pasirodymas.

I. Malijauskaitė svarsto, jog tikriausiai pritrūko patirties ir laiko, kad pasirodymas būtų dar geresnis. Dalyvauti, pasiruošti reikia laiko ir finansų. Tai buvo jos pirmasis pasirodymas pasaulinio lygio čempionate. Laimėtojai dalyvauja čempionatuose daug metų, iki prizinių vietų kopia pamažu.

Čempionate dalyviai pateikia teisėjams nuotraukas ir tuomet gyvai privalo padaryti du identiškus piešinius. Laimi tas, kuris per tam tikrą laiką sugeba geriausiai nupiešti, jo nepaveikia jaudulys ir stresas.

„Veikia sėkmės faktorius – sudrebės ranka ar ne“, – pažymi Lietuvos piešimo ant kavos čempionė.

Konkurse taip pat vertinami piešinio niuansai – simetrija, kontrastas. Piešinys turi būti tik baltos ir rudos spalvos, kuo mažiau gelsvų atspalvių, kurie natūraliai atsiranda kavai susimaišius su pienu.

Pasiruošti – 30 litrų pieno per dieną

30 litrų pieno per dieną – tiek skystos „drobės“ kavos piešinių menininkė išnaudodavo, prieš metus ruošdamasi pasaulio „Latte Art“ čempionatui.

Mergina išanalizavo visą pieno struktūrą nuo teorijos iki praktikos, tam, kad žinotų, kaip pienas sąveikauja su kava.

Kadangi buvo gaila gerą produktą pilti į kriauklę, ji bandė taupyti – naudojo prastesnės kokybės kavą. Šis eksperimentas nepasiteisino, nes prasta kava ir pienas „lipo“ ne taip, kaip reikia.

Čempionate dėl objektyvumo visi dalyviai naudoja tą pačią rėmėjų duotą kavą ir pieną. Tai sukelia sunkumų, nes namuose dirbi su vienais produktais, konkurse – su kitais.

Rožinis pienas kavoje

Varžybose labai svarbus piešinio originalumas – reikia sugalvoti, kad piešinys būtų niekur nematytas, nenukopijuotas internete. Čia prasideda kūrybiniai ieškojimai. Ieva nėra baigusi menų mokslų, ant popieriaus nepiešia, tačiau kavoje gali laisvai improvizuoti.

„Pienas ir kava reaguoja vienas į kitą. Reikia suderinti technikas ir jų draugystę, tam, kad išgautume kažką unikalaus“, – pasakoja I. Malijauskaitė.

Kadangi pasaulyje įvairus dekoras buvo labai daug kartų naudotas, žmonės ieško būdų nustebinti. I. Malijauskaitė naudojo maistinius dažus – išgavo raudoną, žalią spalvą. Kiti pila dažus į patį pieną ir piešia, pavyzdžiui, rožiniu pienu.

„Kai mačiau, kaip ji tai darė, atrodė, nepasiekiamas dalykas“, – pasakojo Ieva, apibūdindama „Latte Art“ pasaulinio čempionato nugalėtojos japonės piešinį – rožę. Grįžusi metė sau iššūkį – šią rožę išmoko piešti.

Dailė ant kavos įmanoma namuose

Namuose savo kavos puodelį padailinti piešiniu gan sudėtinga, tačiau įmanoma. Svarbiausias atributas – tinkamai paruoštas pienas ir jo tekstūra, reikalingas didelis slėgis, atitinkama temperatūra.

Profesionalai pieną kaitina specialiuose aparatuose, tačiau namuose kaip alternatyvą Ieva siūlo panaudoti kavinuką su stūmokliu ("french press"). Supylus į jį karštą pieną keletą kartų paplakti stūmokliu, atsiradusią putą pilti ant kavos.

Tuomet paviršių galima pabarstyti šokoladu, dekoruoti karamele, bandyti piešti. Klasikinėje latės kavoje naudojama espreso kavos porcija (apie 30-35 ml kavos) ir apie 100 ml pieno.

I. Malijauskaitė pažymi, jog pieno temperatūra labai svarbi. Jo negalima perkaitinti, jei norime, kad kava būtų skani, pienas turi būti plakamas iki 65 laipsnių temperatūros. Priešingu atveju, kava apkars. Pasiekus tinkamą karštį pienas būna salstelėjęs, į kavą net nebereikia dėti cukraus.

Afrikietiška kava nepaliauja stebinti

Kavos gurmanė pati labiausiai mėgsta gryną kavą be priedų, tačiau norintiesiems pasigardinti savo gėrimą rekomenduoja išbandyti kondensuotą pieną. Jis gali būti puiki cukraus, pieno ar grietinėlės alternatyva, kavos skonis tampa įdomesnis.

Kavą pasiskaninti galima cinamonu, kardamonu, gvazdikėliais, kokosu. Aromatizuojant kavą reikėtų atkreipti dėmesį į jos natūralų skonį, jo neužgožti, bet sustiprinti. Žiemą galima įdėti imbiero.

Kavos ekspertai I. Malijauskaitė ir D. Ivonis dirba jų įkurtoje kavos skrudinimo manufaktūroje „Taste map“. Merginos diena prasideda nuo puodelio kavos, kuri tuo metu į manufaktūrą atvežama pagal sezoną. Žalios, neskrudintos kavos pupelės atkeliauja iš viso pasaulio.

„Mėgstamiausios kavos neturiu, kadangi patys testuojame savo produkciją, ragauju visas. Vieną dieną mano rytas kvepia braziliška kava, kitą – afrikietiška“, – pasakoja Ieva.

Labiausiai ji mėgsta Afrikos kavą, nes ji nepaliauja stebinti. Afrikoje vis dar atranda tokios kavos, kurioje gali būti vaisių, uogų, riešutų ir įvairiausių jų derinių skonio.

„Svarbiausia būti atviram visiems kavos puodeliams, nebijoti ieškoti. Labai malonu ieškoti to vienintelio, tobulo puodelio“, – šypsosi mergina.

Artūro JAUGĖLOS nuotr.

PROCESAS: Tam tikru būdu pildama pieną į kavą barista, Lietuvos „Latte Art“ čempionė Ieva Malijauskaitė išgauna piešinį ant kavos.

PIEŠINĖLIAI: Piešinėliai ant kavos suteikia pridėtinės vertės – nudžiugina žmogų.

VARIACIJOS: Susitikime su šiauliečias kavos žinovai Ieva Malijauskaitė ir Domas Ivonis pasakojo, jog paruošta skirtingu būdu, skirtinguose aparatuose ta pati kava turi skirtingą skonį.

kavos aparatai